qamian Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Łańcuch mam ze spinką, więc jego zdjęcie, to nie jest jakiś problem. Chyba na pierwsze czyszczenie trzeba by to zrobić gruntownie, zobaczę jak się będzie syfić po nałożeniu tego FL Dry, raczej nie powinno być sytuacji, że co smarowanie trzeb go ściągać i szejkować z tego co czytałem. Z drugiej strony podobno żywotność tego smaru jest sporo krótsza, niż Wet, ale nie mam problemu z tym, że trzeba będzie go częściej aplikować, liczyłem się z tym przy zakupie. Używam suchego smaru Shimano - przy jeździe po lasach (często w suszy), czyszczenie robiłem raz w tygodniu, po około 300km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof59 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Benzyna i myjka ultradzwiekowa szybko i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepedros Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Przy opcji z kilkoma łańcuchami, po wyszejkowaniu łańcucha, która metoda będzie lepsza do przechowywania łańcucha? 1) przechowywać w pudełku/słoiku zalany np. pilarolem i potem przed użyciem tylko wyjąć i wytrzeć szmatką z oleju 2) po wyszejkowaniu, nasmarować olejem (jakimś FL czy ptfe), nadmiar po chwili wytrzeć i taki suchy wrzucić do pudełka, aby był zawsze "gotowy do jazdy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 ja po wyczyszczeniu wkładam w worek lub pojemnik, łańcuch smaruje dopiero przy zakładaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Nigdy nie zostawiam łańcuchów utopionych w oleju. A przechowuję i suche i nasmarowane, po prostu wkładam do pudełka po lodach i zamykam wieczkiem żeby wilgoć nie właziła. Nie zauważyłem najmniejszych nawet różnic w zachowaniu czy smarowany jest przed odłożeniem czy już po założeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja ostatnio po wyszejkowaniu i wyschnięciu dałem po kropelce oleju na ogniwo, owinąłem szczelnie folią do żywności, karteczka z numerem i na półkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Myjka ciśnieniowa, bez chemii. Do konserwacji IPONE SAND CHAIN 750ml, spray do łańcuchów motokrosowych, enduro i rowerów. Przerabiałem już smary/płyny ze sklepów rowerowych, ceramiczne, pseudo teflonowe i inne cuda na kiju, albo trzeszczały albo piach się lepił. IPONE za 50zł a wystarczył na ponad rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whit Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witajcie, Rower po około 150km przebiegu, głównie po ścieżkach leśnych. Wczoraj zaczął mi "szeleścić" gdy pedałuje, jeśli dobrze rozumiem to wina brudnego łancucha/kasety/zębatek i wystarczy przeczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Równie dobrze to może być szelest ortalionowego dresu na wietrze. To nie my mamy ten rower w rękach, to nie my możemy ocenić czy szeleszczą koła, łańcuch czy liście nad głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Czerwca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 rozumiem to wina brudnego łancucha/kasety/zębatek i wystarczy przeczyścić? Najprawdopodobniej. Wyczyścić i nasmarować. Jak nie ucichnie to szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Wczoraj zaczął mi "szeleścić" gdy pedałuje Łańcuch ociera o koronkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whit Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 @@inforobert, Tak jest na każdym biegu, na jednym mniej na drugim bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 150km to akurat czas na doregulowanie linek, bo te prawdopodobnie lekko się rozciągnęły. Albo sam się bawisz, albo do sklepu na darmową regulację w ramach gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris87 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) Czy użytą benzynę ekstrakcyjną można bezpiecznie przechowywać do następnego czyszczenia w plastikowej butelce PET po napoju? Nie roztopi plastiku, nie straci swoich właściwości? Edytowane 28 Lipca 2016 przez kris87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Można. Ja trzymam nawet razem z łańcuchem w środku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goofacz Napisano 29 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Widziałem na forum sporo wpisów o tradycyjnym WD-40, ale nie natknąłem się na żadne opinie o serii WD-40 dedykowanej dla rowerów http://www.wd40bike.com/products Pytanie - czy ktoś używał tych produktów? Zaryzykowałem i kupiłem smar http://www.wd40.co.uk/wd-40-bike/all-conditions-lube/ Nałożyłem go na łańcuch wyczyszczony łańcuch "zgodnie ze sztuką". Do czyszczenia i odtłuszczania użyłem produktem firmy Nigrin http://profex-sklep.pl/pl/p/PREP.-DO-MYCIA-I-ODTLUSZCZANIA-NA-ZIMNO-500ml/53; szejkowanie + czyszczenie szczotką. Pośmigam trochę na tym smarze od WD-40 i podzielę się obserwacjami, niemniej jestem ciekaw waszych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mageek Napisano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Ja czyszczę łańcuch za pomocą "szejkowania" w niezbyt rozcieńczonym koncentracie typu piana do myjek ciśnieniowych.Nie ma litości dla brudu i starego smaru. Potem ewentualne poprawki sczoteczką, porządne płukanie wodą, suszenie , a na koniec smarowanie - najczęściej FinishLine . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkce Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Jestem ciekaw jakie środki są najczęściej stosowane do czyszczenia łańcucha i jakich sposobów używacie. PS. Pytania wielokrotnego wyboru. benzyna 95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Jak ktoś ma jakiegoś kolegę w OSP lub PSP to proponuję załatwić sobie u niego sintan, mają tam tego dziesiątki litrów jest to specjalny płyn do neutralizacji plam ropopochodnych po wypadkach, kolizjach, wyciekach itd. Ja wczoraj w ten sposób czyściłem łańcuch że wykąpałem go w sintanie, odstawiłem jeszcze dodatkowo na pół godzinki w butelce, potem wylałem sintan opłukałem pojemnik i łańcuch, zalałem jeszcze benzyną ekstrakcyjną na sam koniec czyszczenia a potem to już samrowanie łańcucha olejem rohloff, łańcuch świeci się i chłodzi jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 @up jest tylko jeden sposób w jaki mogę to skomentować: totalny overkill Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 @piciu256 że przesada lekka:)? czy uważasz że ta metoda jednak nie jest zbyt dobra:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Totalna przesada benzyna ze spokojem wystarcza. Ale ja jestem z tych co uważają że wogóle szejkowanie nie ma większego sensu bo itak ten brud który wypłukamy po kilku kilometrach wraca Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Wezmę to pod uwagę przy następnym czyszczeniu:) wyczyszczę samą benzyną i porównam zwłaszcza że to było moje pierwsze takie czyszczenie łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Ale ja jestem z tych co uważają że wogóle szejkowanie nie ma większego sensu bo itak ten brud który wypłukamy po kilku kilometrach wraca Skoro wraca, to z każdym kolejnym km jest go coraz więcej i więcej. Jakie zatem właściwości smarne ma mieszanka brudu/kwarcu i świeżego oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Myjka ciśnieniowa, nie śmierdzi, nic mi tam nie zardzewiało, mniej babrania niż szejkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi