Shootee Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ja po takiej akcji bym się bał o hamulce. Popsiukać tarcze, albo nawet obręcz i lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Nie mam tarczowych, poza tym nie psikam na wszystkie strony, tylko na łańcuch a obręcz można potem ścierką przejechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras67 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Możesz pokazać jak masz przymocowane to sitko? Brzmi to całkiem sensownie. Sent with HTC & Taptalk 2 Jak będę zmieniać łańcuch to przy okazji zrobie kilka fotek. Sitko kupisz w sklepach z herbatą, takie do parzenia okrągłe najlepiej z metalowej siatki. Średnicę słoika dobierasz tak żeby ledwo sitko przechodziło przez otwór w słoiku .Sitko wsadzasz odwrócone do góry i tyle . Teraz tylko wrzucić brudasa i zalać benzyną, olejem napędowym lub czymś co czysci łańcuch potrzasnąć i zostawić .Grawitacja i płyn zrobi swoje z czasem. Podczas wyciągania i przed nie wstrząsać niepotrzebnie żeby syf nie wszedł z powrotem na łańcuch. Jeśli syf jest twardy i stary trochę dłużej wstrząsać. Jeśli zakręcisz zawsze dokładnie słoik to jedno zapełnienie wystarczy na kilka czyszczeń bardzo brudnych łańcuchów. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez iras67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiktoriaK Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Mam szybkie pytanie, ile musi powisieć/schnąć łańcuch po wyjęciu z nafty, wyciągnęłam, przetarłam i na razie wisi sobie ale nie wiem jak długo powinien? Edytowane 16 Czerwca 2013 przez WiktoriaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras67 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Mam szybkie pytanie, ile musi powisieć/schnąć łańcuch po wyjęciu z nafty, wyciągnęłam, przetarłam i na razie wisi sobie ale nie wiem jak długo powinien? Ja trzymam w piwnicy z powodu zapachu przez kilka godzin.Potem zakładam na rower i smaruje smarem. Gdyby nie zapach zrobiłbym to odrazu po wytarciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sredniaq Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Słuchajcie. Szybkie pytanie: kupiłem drugi łańcuch i on jest pokryty jakimś smarem. Powinienem go umyć, wysuszyć i nasmarować olejem do łańcucha czy mogę założyć taki jaki jest? Sent with HTC & Taptalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) załóż taki jaki jest, ten smar (fabryczny) moim zdaniem jest dobry. Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Marcint96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jeżeli nie zależy Ci na czystym łańcuchu to zostaw momentalnie złapie mnóstwo śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Nie powiedział bym ^^ jeżdżę na tym smarze od około 250 km na suchych warunkach głównie lasy, i nie jest źle, widywałem gorsze smary. Trzeba przyznać że łapie syf, ale to chyba każdy smar, ale precyzja przekładania biegów jest lepsza od przeciętnych smarowideł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Dziś mój łańcuch miał dziś bliskie spotkanie z rozcieńczalnikiem. Pomijając że zrobił się czarny (rozcieńczalnik) to po wyjęciu jest w "glutach" klejących się jak diabli. Czym to usunąć ? Drugą kąpiel mu zafundować ? Wygląda to tak. Było to jego pierwsze czyszczenie tak solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 zrób tak jak inni Wymień starą benzynę ekstrakcyjną, i czyść do póki nie będzie efektu Ewentualnie rękawiczki, szczoteczka i wio. Te gluty to stary smar, swoją drogą, jakiś taki się wydaje gęsty, skoro takie ilości nie zeszły po pierwszym shake-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Czym to usunąć ? Drugą kąpiel mu zafundować ? Jak benzyna nie daje efektu to spróbuj nitro, bierze wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Albo w nitro, zmyje smar migiem.... EDIT: Michu mnie ubiegł, ale dobrze prawi Edytowane 20 Czerwca 2013 przez ElDiablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Dzięki za rady. Z małej aktualizacji, te gluty teraz zaschly do rana i stały się twarde jak klej do klejenia na ciepło. Tapniete Talkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 No to nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Tylko nie w zamkniętym pomieszczeniu bo zapach drze za uszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Dziś mój łańcuch miał dziś bliskie spotkanie z rozcieńczalnikiem. Pomijając że zrobił się czarny (rozcieńczalnik) to po wyjęciu jest w "glutach" klejących się jak diabli. Czym to usunąć ? Drugą kąpiel mu zafundować ? Wygląda to tak. To wygląda jakbyś potraktował go rozcieńczalnikiem, ale do zdrapywania farb! Czym go chciałeś czyścić, bo samo słowo rozcieńczalnik nic nie mówi? Jest tego mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justhe Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Słuchajcie. Szybkie pytanie: kupiłem drugi łańcuch i on jest pokryty jakimś smarem. Powinienem go umyć, wysuszyć i nasmarować olejem do łańcucha czy mogę założyć taki jaki jest? Te oryginalne mazidła łapią brud, to fakt. Ale smarowanie zapewniają długie i nieprzeciętne. Ja bym zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 @@sredniaq, Jak kolega wyżej - zostaw, te ichnie smary są bardzo dobre ale faktycznie łapią syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 To wygląda jakbyś potraktował go rozcieńczalnikiem, ale do zdrapywania farb! Czym go chciałeś czyścić, bo samo słowo rozcieńczalnik nic nie mówi? Jest tego mnóstwo. Rozcieńczalnik - benzyna ekstrakcyjna DRAGON (bodaj). Fakt, napisałem zbyt ogólnie nazwę, przepraszam. Teraz idę za radą @michuuu i kupiłem nitro. Dziś pójdzie w "ruch". Myślicie że jak zostawię to na noc to będzie dobrze ? Czy zbyt hardkorowo ? Ewentualnie na jak długi czas polecacie kąpiel w nitro (łańcucha oczywiście ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ja też mam rozcieńczalnik firmy DRAGON, ale służy on do zdrapywania farby. Wygląda to bardzo podobnie do tych glutów na Twoim łańcuchu. Liczyłem się z tym, że tak może być, bo chciałem nim spróbować pędzel oczyścić. w dodatku jest przeterminowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 No możesz łańcuch trzymać w rozpuszczalniku nawet pół roku, raczej się łańcuch nie rozpuści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ja też mam rozcieńczalnik firmy DRAGON, ale służy on do zdrapywania farby. Wygląda to bardzo podobnie do tych glutów na Twoim łańcuchu. Liczyłem się z tym, że tak może być, bo chciałem nim spróbować pędzel oczyścić. w dodatku jest przeterminowany. Napisałem że jest to konkretnie benzyna ekstrakcyjna a dokładniej to cudo w butelce. To zostawię na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Watchman Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Napisałem że jest to konkretnie benzyna ekstrakcyjna a dokładniej to cudo w butelce. To zostawię na noc. Również stosowałem ten zacny trunek do shake'ów i muszę przyznać, że zacnie się sprawił. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Watchman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gmx Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) A ja polecam Motul Chain Cleaner - wystarczy najpierw oczyścić łańcuch sczoteczka zgrubsza z brudu pózniej spryskac w/w poczekać pare minut aż spłynie i odparuje i łańcuch jest suchy i czysty jak łza. Pózniej przesmarowac np Prolink Progold i wszystko działa jak nowe. Wg mnie Prolink jest znacznie lepszy od np Rolhoffa przez to ze nie chwyta tak syfu. Wszystko można zrobić bezpośrednio na rowerze bez zabawy ze sciaganiem łańcucha i myciem go w nafcie itp Edytowane 22 Czerwca 2013 przez MarcinM79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi