THG Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Znam i używam czegoś dłuższy czas, ale nie będę na siłę udowadniał kto ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Słusznie. Nie ma sensu. Tylko czasami słabo mi się robi jak ludzie dywagują przez 10 stron dlaczego łańcuch po umyciu w odrdzewiaczu chodzi ciężej niż przed... Edytowane 12 Lutego 2013 przez mklos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Chcesz powiedzieć, że wszystkie te odtłuszczacze nie nadają się do łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jak sama nazwa wskazuje. Sa przeznaczone do kominków i piekarników. Niektóre łańcuchy maja powłoki antykorozyjne to raz. Dwa żrące środki mogą przyspieszyć jego zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Marcinie nie krytykuj środków których sam nie testowałeś... Kiedyś w szkołach miałem taki przedmiot, który zwano "Chemia". Następnie, szkoła w której zdobywałem zawód, nauczyła mnie baaaardzo dużo na temat metali i ich właściwości, włączając w to "poligon" praktyczny, czyli przyswajanie wiedzy w warunkach produkcyjnych. Korzystając z tej wiedzy, nigdy nie odważył bym się nawet testować tego typu środków na moim rowerze. Znawców teoretyków nam na forach dostatek. No właśnie... Edytowane 13 Lutego 2013 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Środek żrący jest agresywny i tyle i z całą pewnością nie jest zdrowy do takich zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ISILDUR Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Jak po angielsku nazywa sie benzyna ekstrakcyjna? Slowniki mowia extraction naphta ale nic takiego w wielkiej brytanii nie moge znalezc. Chyba nie ma tego w obiegu u nich w ogole. A moze jest jakis podobnie skutecznie dzialajacy zamiennik? Macie jakies propozycje? Bo te cytrusowe degreasery ktora oni proponuja do czyszczenia lancucha i innych czesci sa drogie no i plukanka w nich nie ma sensu, trzeba i tak szczotkowac i brud ze srodka nie wychodzi. ISILDUR Edytowane 13 Lutego 2013 przez ISILDUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Benzyna do zapalniczek??? A nie prościej użyć WD-40 jako rozpuszczalnika właśnie??? Świetnie radzi sobie z brudem i wypiera wodę z wszelkich zakamarków. Potem wytrzeć porządnie i zastosować smarowanie. No chyba że do szejkowania szukasz... Edytowane 13 Lutego 2013 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ISILDUR Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Hurtowej ilosci benzyny do zapalniczek dostac nie mozna. Dostepna taka benzyna to firmowa Zippo, male buteleczki i kosztuje to duzo wiecej. No i limit 3 takich benzyn na jeden zakup. ISILDUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Bez przesady - tylko ZIPPO? Limit...??? A to wymyślają Ja taką benzynę tutaj w Dublinie kupiłem w sklepie "€2" w dość dużym opakowaniu - 200ml? o ile dobrze pamiętam? Edytowane 13 Lutego 2013 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Wymyj to bezołowiową i nasmaruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ISILDUR Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 No ja mieszkam na prowincji Wielkiej Brytanii - Irlandia Polnocna. Wszystkiego tu malo, wiekszosc trzeba przez neta kupowac Zippo droga benzynka no i przesadzaja z dostepnoscia, ciemnogrod tu duuuuzo wiekszy niz w PL. Benzyna bezolowiowa znaczy taka zwykla ze stacji benzynowej co do auta sie wlewa? Rozpusci to wszelakie brudy z lancucha nie niszczac go przy okazji? ISILDUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Preparat ropopochodny nie skrzywdzi łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dokładnie taka jak do baku samochodowego. Na bank nie zaszkodzi łańcuchowi. Od lat stosuję ją do czyszczenia łańcucha i polecam tym bardziej, że cenowo wypada o wiele korzystniej niż ekstrakcyjna Po wyszejkowaniu wytrzyj łańcuch w szmatce i nasmaruj to wszystko. Bezołowiowa zawiera dodatki uszlachetniające, które nie zniszczą ci łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Gdyby pominąć zapach... Wszelkiego rodzaju paliwa 95, 98, ON są jak najbardziej ok. Z tym zastrzeżeniem, że im cięższy węglowodór, tym bardziej tłusty łańcuch pozostanie. Nafta jeszcze się nadaje, bo jest płynna, ale jednak do wszelkiego rodzaju czyszczenia używa się węglowodorów lekkich, ze względu na łatwość odparowywania. Chyba nie ma tego w obiegu u nich w ogole. Jest, ale w wysyłkowym obrocie detalicznym nie występuje, gdyż jest to materiał niebezpieczny. O ile dany przewoźnik ma w swoich usługach przewóz takich towarów, to oczywiście ekstra płatne - zatem - nie opłaca się. A jeżeli ktoś to jednak sprzedaje oferując normalną cenę wysyłki (np jest taka oferta na allegro), to robi to niezgodnie z prawem (kłamie w deklaracji zawartości przesyłki). Proponuję się przejść po pobliskich sklepach metalowych/chemicznych/farbiarskich. Benzynę ekstrakcyjną stosuje się jak rozpuszczalnik/odtłuszczacz. Zamiennie można użyć rozpuszczalnika nitro (kiedyś stosowałem). Benzyna ekstrakcyjna jest jednak najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nitro jest OK tylko ostro śmierdzi, polecam używać na powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedyBandito Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Też swego czasu stosowałem metodę wstrząsową przy użyciu benzyny i starego bidonu. Ale kiedyś na zawodach wygrałem zestaw preparatów niemieckiej firmy F100 - jeden do usuwania syfu z ramy, drugi do napędu. I powiem wam, że byłem zaskoczony jak łatwo i szybko mogę umyć cały rower. Tym preparatem do napędu psikam na łańcuch, kasetę i obie koronki w korbie. Zostawiam na kilka minut i spłukuję wodą z węża. Środek jest biodegradowalny, rower mogę myć na ogórdku. Nie mam problemu, co zrobić z benzyną po czyszczeniu. Zawsze wylewałem do kibla i miałem potem moralnego eko-kaca. To, że w domu nie wali benzyną też nie jest bez znaczenia. Od tamtej pory używam tylko takich środków, m.in. Finish Line. Też jest dobry i łatwiej dostępny. Kosztuje to co prawda więcej niż butelka benzyny, ale tyle wydajemy na nasze rowery, że wydatek rzędu 50-100 pln rocznie na porządne, ekologiczne środki czystości dla mnie jest znośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Polemizowałbym na temat ekologii tych środków, szczególnie dedykowanych do czyszczenia napędów. Są bardziej przyjemne dla użytkownika, ale czy dla środowiska... Ja używam benzyny ekstrakcyjnej Dragon. Kupuję w 5 litrowych bańkach. Nie śmierdzi zbyt mocno. Puszka kosztuje ~75 PLN. Można kupić tańszą, ale nie koniecznie miłą dla nosa. Widziałem nawet oferty po 25 PLN/5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 A ja taka benzyne z szejka stosuje wielokrotnie. Wystarczy ze odstoi jakis czas w słoiku a cały syf opada na dno. To co na gorze zlewam do drugiego słoika. Polecam tymbardziej ze to tez ekologiczne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zawsze wylewałem do kibla i miałem potem moralnego eko-kaca. Trochę OT, ale to interesująca kwestia. Jeśli mieszkasz w terenie skanalizowanym to nie ma z tego aż takiej tragedii. W oczyszczalni i tak jest separator, ktory te węglowodory wyłapuje i kieruje do odpowiedniej dla nich utylizacji. Gorzej gdy chciałbyś zbudować sobie przydomową oczyszczalnie lub masz (nieszczelny) zbiornik bezodpływowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jak po angielsku nazywa sie benzyna ekstrakcyjna? Slowniki mowia extraction naphta ale nic takiego w wielkiej brytanii nie moge znalezc. Chyba nie ma tego w obiegu u nich w ogole. A moze jest jakis podobnie skutecznie dzialajacy zamiennik? Macie jakies propozycje? Przejdz sie do B&Q lub czegos podobnego, a przypuszczam, ze i w duzo mniejszych sklepach tez dostaniesz Turpentine lub White Spirit. http://www.diy.com/nav/decor/decorating-supplies/treatments-cleaners-protection/treatments/-specificproducttype-turpentine_substitute/B-and-Q-Turpentine-Substitute-2L-12498672 http://www.diy.com/nav/decor/decorating-supplies/treatments-cleaners-protection/cleaners/-specificproducttype-white_spirit/B-and-Q-White-Spirit-2L-12207529 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 2l Spiritu kosztuje 3,58 2l Pb95 kosztuje około 2,8 Jak kupisz bezołowiową to zostanie ci jeszcze na mince pie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 @kasperek, że co? 2 litry PB95 kosztuje 2,8zł ? Chyba żartujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Funtów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No ja bym chciał żeby chodziło o złotówki ale z kontestu wynika, że mowa o funtach. Pozdrowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi