Skocz do zawartości

[korba] korba nie pasuje do ramy..?

d0cent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

2 lata temu kupilem sobie taka oto korbe do starej ramy: http://allegro.pl/item641907801_korba_shim..._28_m_2009.html

Kupilem sobie ostatnio nowa rame i okazuje sie, ze ta korba niestety do niej nie pasuje - jak ja zakladam na gwint (kwadrat) suportu, to ta nie dochodzi do konca bo... blokuje ja rama. zebatki korby po prostu wchodza na rame - a dokladniej na dolne rurki ramy prowadace do przerzutki tylniej.

no i pytanie - kupowac nowa korbe czy tez jest jakas alternatywa? dodam, ze zebatki w korbie nie sa wymienne...

z gory dzieki za odpowiedzi :)

Napisano
mocowanie od strony wewnętrznej wystaje za tryby

omg!

kolego Janku, dużo nauki przed Tobą. Taki kształt w korbach na kwadrat to standard a wymiana osi suportu to nie ryzyko tylko słuszne rowiązanie.

ps. czy na wskazanej korbie Suntura "mocowanie wystaje" ?, wg mnie tyle co nic ;)

Napisano

:)

Miałem korbę na kwadrat zarówno taką gdzie najmniejszy tryb wystawał o 5mm za płaszczyzne konca otworu na oś i taka gdzie płaszczyzna konca otworu wystawała za tryb 1mm, także różnice są spore. Przykładając jedną i druga do danego suportu daje efekt przesunięcia tarczy korb o 6mm względem siebie, także mniej wiecej tyle co różnica przy zmianie suportu.

Napisano

Bądź co bądź wymiana suportu wyjdzie raczej taniej niż kupno nowej korby, co jest IMHO bezsensowne, niepotrzebne i ryzykowne. Zawsze korba może nie pasować i wtedy będzie zonk.

@buka

Ostatnio wymieniałem napęd w rowerze i miąłem dwie korby pod ręką - starą bezmarkową i nowego truvativa. Stara haczyła o ramę, a nowa spokojnie się zmieściła - więc korba też ma coś do rzeczy.

Napisano

Jednak kupilem nakladke do odkrecania suportow i suport wlasnie - taniej niz korba :)Ta wymienie jak bede mial kasy wiecej - mam 3 rowery, wiec obecna korbe gdzies przerzuce :)

Teraz jednak kolejne pytanie... akurat z suportem robilem juz pozna noca, wiec nie zauwazylem, ze chyba nie jest dokrecony jak nalezy:

dsc5853.th.jpg

dsc5854.th.jpg

dsc5855.th.jpg

Chodzi o to, ze nie jest dokrecony po lewej stronie.. ale z tego co pamietam to nie bylo juz mozliwosc dokrecenia tego dalej.. moze dzis odkrece troche po prawej i postaram sie dokrecac rownoczesnie obie strony..?

Kolejny problem to przerzutka - niby ta korba (Tourney) ma wpisane, ze nalezy ja nakladac na suport 123mm - wiec i taki kupilem. Ale teraz znowu przerzutka na pozycji najmniejszego trtybu, ustawiona rownolegle do lancucha ustawia ten lancuch na srodkowy tryb... pozostaje mi tylko ustawic ja pod katem jakims i miec nadzieje, ze zalapie wtedy...

Aha - i jeszcze jedno pytanie. W wielu miejscach czytalem, zeby zakladajac korbe na kwadrat na suport nasmarowac je jakims towotem czy innym smarem do lozysk. Zinn znowu w "Sztuce serwisowania,,," pisze, aby tego nie robic w przypadku korb na kwadrat, bo to moze spowodowac zbyt glebokie wejscie korby w suport, a to znowu moze byc powodem szybkiego wyrobienia sie korby.. sumie pytanie tutaj o Wasze doswiadczenia :D

• Mod Team
Napisano

To normalne że suport lekko wystaje - nie wkręca się do końca. Nie dokręcaj dalej na siłę do możesz uszkodzić. Przerzutkę wystarczy wyregulować, w jaki sposób znajdziesz w FAQ, ale podpowiem, że trzeba trochę wykręcić jedną z dwóch górnych śrubek, tę bliżej ramy :) Kwadrat oczywiście nasmarować, mocno dokręcić korbę, pojeździć, i ponownie dokręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...