d0cent Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Witam 2 lata temu kupilem sobie taka oto korbe do starej ramy: http://allegro.pl/item641907801_korba_shim..._28_m_2009.html Kupilem sobie ostatnio nowa rame i okazuje sie, ze ta korba niestety do niej nie pasuje - jak ja zakladam na gwint (kwadrat) suportu, to ta nie dochodzi do konca bo... blokuje ja rama. zebatki korby po prostu wchodza na rame - a dokladniej na dolne rurki ramy prowadace do przerzutki tylniej. no i pytanie - kupowac nowa korbe czy tez jest jakas alternatywa? dodam, ze zebatki w korbie nie sa wymienne... z gory dzieki za odpowiedzi
pawel1315 Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Wydaję mi się, że wymiana suportu powinna pomóc, ponieważ maja one różną długość i w starym rowerze potrzebny był krótszy niż w obecnej ramie.
d0cent Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Napisano 17 Czerwca 2009 fakt - wlasnie zwrocilem uwage na to, ze suporty moga miec rozna dlugosc dzieki wielkie za pomoc
kluseczkowaty Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Jeśli masz suport "pakiet" - będzię na nim napisana długość - to ułatwi sprawę.
Janek83 Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Możesz kupić dłuższy suport, ale na twoim miejscu bym nie ryzykował i wziął korbę której mocowanie od strony wewnętrznej wystaje za tryby. np. taką polecam ( chociaż nie wiem jaką kwotę możesz wydać) : http://allegro.pl/item654191388_wyprzedaz_..._aluminium.html
buka Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 mocowanie od strony wewnętrznej wystaje za tryby omg! kolego Janku, dużo nauki przed Tobą. Taki kształt w korbach na kwadrat to standard a wymiana osi suportu to nie ryzyko tylko słuszne rowiązanie. ps. czy na wskazanej korbie Suntura "mocowanie wystaje" ?, wg mnie tyle co nic
Janek83 Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Miałem korbę na kwadrat zarówno taką gdzie najmniejszy tryb wystawał o 5mm za płaszczyzne konca otworu na oś i taka gdzie płaszczyzna konca otworu wystawała za tryb 1mm, także różnice są spore. Przykładając jedną i druga do danego suportu daje efekt przesunięcia tarczy korb o 6mm względem siebie, także mniej wiecej tyle co różnica przy zmianie suportu.
kakadu Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Bądź co bądź wymiana suportu wyjdzie raczej taniej niż kupno nowej korby, co jest IMHO bezsensowne, niepotrzebne i ryzykowne. Zawsze korba może nie pasować i wtedy będzie zonk. @buka Ostatnio wymieniałem napęd w rowerze i miąłem dwie korby pod ręką - starą bezmarkową i nowego truvativa. Stara haczyła o ramę, a nowa spokojnie się zmieściła - więc korba też ma coś do rzeczy.
d0cent Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Napisano 18 Czerwca 2009 Jednak kupilem nakladke do odkrecania suportow i suport wlasnie - taniej niz korba :)Ta wymienie jak bede mial kasy wiecej - mam 3 rowery, wiec obecna korbe gdzies przerzuce Teraz jednak kolejne pytanie... akurat z suportem robilem juz pozna noca, wiec nie zauwazylem, ze chyba nie jest dokrecony jak nalezy: Chodzi o to, ze nie jest dokrecony po lewej stronie.. ale z tego co pamietam to nie bylo juz mozliwosc dokrecenia tego dalej.. moze dzis odkrece troche po prawej i postaram sie dokrecac rownoczesnie obie strony..? Kolejny problem to przerzutka - niby ta korba (Tourney) ma wpisane, ze nalezy ja nakladac na suport 123mm - wiec i taki kupilem. Ale teraz znowu przerzutka na pozycji najmniejszego trtybu, ustawiona rownolegle do lancucha ustawia ten lancuch na srodkowy tryb... pozostaje mi tylko ustawic ja pod katem jakims i miec nadzieje, ze zalapie wtedy... Aha - i jeszcze jedno pytanie. W wielu miejscach czytalem, zeby zakladajac korbe na kwadrat na suport nasmarowac je jakims towotem czy innym smarem do lozysk. Zinn znowu w "Sztuce serwisowania,,," pisze, aby tego nie robic w przypadku korb na kwadrat, bo to moze spowodowac zbyt glebokie wejscie korby w suport, a to znowu moze byc powodem szybkiego wyrobienia sie korby.. sumie pytanie tutaj o Wasze doswiadczenia
Mod Team Odi Napisano 18 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2009 To normalne że suport lekko wystaje - nie wkręca się do końca. Nie dokręcaj dalej na siłę do możesz uszkodzić. Przerzutkę wystarczy wyregulować, w jaki sposób znajdziesz w FAQ, ale podpowiem, że trzeba trochę wykręcić jedną z dwóch górnych śrubek, tę bliżej ramy Kwadrat oczywiście nasmarować, mocno dokręcić korbę, pojeździć, i ponownie dokręcić.
d0cent Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Napisano 18 Czerwca 2009 Heh faktycznie - pozno juz wczoraj bylo jak to skladalem i nie pomyslalem zupelnie o regulacji przerzutki - dzieki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.