Durango24 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam. Mój problem polega na tym, że podczas hamowania tylnym hamulcem klocki "łapią" tylko na części tarczy. Tak jakby reszta tarczy była tłusta. Chciałem zapytać w czym tkwi problem? Nie przypominam sobie, abym coś na nie wylał. Jak wyczyścić tarczę? Czyściłem benzyną ekstrakcyjną, płynem do naczyń, wrzątkiem, wypalałem klocki w benzynie, czyściłem płynem do naczyń, potem delikatnie przecierałem papierem ściernym ale dalej jest to samo Jak powinno wyglądać czyszczenie tarczy? (osobiście przecierałem tarcze szmatką nasiąkniętą benzyną) Moje spowalniacze to: Hayes HMX-1 (klocki są w dobrym stanie) Dziękuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A nie przyszło ci do głowy, że te klocki po prostu są za małe do tej powierzchni tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Durango24 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A nie przyszło ci do głowy, że te klocki po prostu są za małe do tej powierzchni tarczy? Ten zestaw hamulców (tarcze+zaciski+klocki) dostałem w zestawie już z rowerem. Poza tym z przodu mam ten sam komplet i wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Tak ma być. Przestać nad tym gdybać, tylko idź na rower. W ogóle nie wiem na czym polega Twój problem. Słabo hamuje czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Durango24 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Tak, bardzo słabo hamuje ( tylko na kawałku tarczy hamuje a na pozostałej części się "ślizga") Postanowiłem przemienić klocki z przodu na tył i na odwrót. Rezultat widoczny, hamulec tylny zaczął hamować ale za to przedni stracił na sile.(więc to zapewne wina klocków) PS: Podczas hamowanie tylnym hamulcem nadal czuć jak tarcza impulsywnie szarpie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 nie jestem jakimś specem, ale na moje oko masz krzywe tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Na twoim miejscu wymieniłbym tarczę. Na allegro nowy typ hayesa dostaniesz juz za 30zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Durango24 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 bicie tarczy mieści się w normie jakieś 0.5mm Jest na forum jakiś temat albo tutorial jak czyścic tarcze? szukam i nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 nie ma żadnego tutka bo to banalna rzecz. Zjedź papierem ściernym całą tarczę aż do "żywej stali", tak by usunąć wszelkie ślady po klockach. Czyszczenie benzyną to poroniony pomysł, bo benzyna jest tłusta. Wyjmij klocki i opal je nad kuchenką gazową(do trzymania użyj kombinerek). Klocki tak długo opalaj, aż przestanie się z nich kopcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 nie ma żadnego tutka bo to banalna rzecz. Zjedź papierem ściernym całą tarczę aż do "żywej stali", tak by usunąć wszelkie ślady po klockach. Czyszczenie benzyną to poroniony pomysł, bo benzyna jest tłusta. Wyjmij klocki i opal je nad kuchenką gazową(do trzymania użyj kombinerek). Klocki tak długo opalaj, aż przestanie się z nich kopcić. Czemu to służy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Albo możesz podjechać do jakiegoś warsztatu samochodowego i niech ci spryskają tarcze zmywaczem do hamulców. U mnie na zakładzie używamy takich zmywaczy właśnie do odtłuszczenia tarcz hamulcowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Wypalanie klocków służy wypaleniu wszystkich brudów i pozostawienia tylko czystych okładzin. Przy wysokiej temperaturze wszystkie niepożądane oleje, smary itp wyparowują pozostawiając czyste klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Wypalanie klocków służy wypaleniu wszystkich brudów i pozostawienia tylko czystych okładzin. Przy wysokiej temperaturze wszystkie niepożądane oleje, smary itp wyparowują pozostawiając czyste klocki. dokładnie. Żaden odtłuszczacz nie usunie syfu tak dobrze jak wysoka temperatura. Przekonałem się o tym już kilka razy. Oczywiście nie można przegrzać klocków, więc trzeba je trzymać jakieś 10cm nad płomieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Durango24 Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Rozumiem. Klocki jutro wypale na kuchenką. Ale co z tarczami? czym je wyszyscić?( czytałem na innych forach, że najlepiej benzyna ekstrakcyjną lub spirytusem salicynowym ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beton Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 tarcze czyscilem benzyna ale mizerny efekt. z doswadczenia i moim zdaniem najlepiej jest tarcze sciagnac i wymyc mydlem i woda z duza przewaga mydla. dziala lepiej niz benzyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Benzyna moze nie jest super, lepiej uzyc jakiegos rozpuszczalnika nitro, albo jak ktos napisal plynu do czyszczenia tarcz samochodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=51461 Tu masz temat o odtłuszczaniu tarcz Na pewno pomoże. PS. Nie trzeba szukać na innych forach. Wystarczy poszukać Znajdował się on kilkanaście tematów niżej niż twój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.