Skocz do zawartości

[hamulce] hamuje tylko część tarczy

Durango24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym, że podczas hamowania tylnym hamulcem klocki "łapią" tylko na części tarczy. Tak jakby reszta tarczy była tłusta.

Chciałem zapytać w czym tkwi problem? Nie przypominam sobie, abym coś na nie wylał.

Jak wyczyścić tarczę? Czyściłem benzyną ekstrakcyjną, płynem do naczyń, wrzątkiem, wypalałem klocki w benzynie, czyściłem płynem do naczyń, potem delikatnie przecierałem papierem ściernym ale dalej jest to samo :)

Jak powinno wyglądać czyszczenie tarczy? (osobiście przecierałem tarcze szmatką nasiąkniętą benzyną)

Moje spowalniacze to: Hayes HMX-1 (klocki są w dobrym stanie)

Dziękuje i pozdrawiam! :)

20090606002o.jpg

Tak, bardzo słabo hamuje ( tylko na kawałku tarczy hamuje a na pozostałej części się "ślizga")

tarczaorl.jpg

Postanowiłem przemienić klocki z przodu na tył i na odwrót. Rezultat widoczny, hamulec tylny zaczął hamować ale za to przedni stracił na sile.(więc to zapewne wina klocków)

PS: Podczas hamowanie tylnym hamulcem nadal czuć jak tarcza impulsywnie szarpie.

nie ma żadnego tutka bo to banalna rzecz.

Zjedź papierem ściernym całą tarczę aż do "żywej stali", tak by usunąć wszelkie ślady po klockach.

Czyszczenie benzyną to poroniony pomysł, bo benzyna jest tłusta.

Wyjmij klocki i opal je nad kuchenką gazową(do trzymania użyj kombinerek). Klocki tak długo opalaj, aż przestanie się z nich kopcić.

nie ma żadnego tutka bo to banalna rzecz.

Zjedź papierem ściernym całą tarczę aż do "żywej stali", tak by usunąć wszelkie ślady po klockach.

Czyszczenie benzyną to poroniony pomysł, bo benzyna jest tłusta.

Wyjmij klocki i opal je nad kuchenką gazową(do trzymania użyj kombinerek). Klocki tak długo opalaj, aż przestanie się z nich kopcić.

Czemu to służy? :P

Wypalanie klocków służy wypaleniu wszystkich brudów i pozostawienia tylko czystych okładzin. Przy wysokiej temperaturze wszystkie niepożądane oleje, smary itp wyparowują pozostawiając czyste klocki.

dokładnie. Żaden odtłuszczacz nie usunie syfu tak dobrze jak wysoka temperatura. Przekonałem się o tym już kilka razy.

Oczywiście nie można przegrzać klocków, więc trzeba je trzymać jakieś 10cm nad płomieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...