masoncyklista Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 Witam, to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać: Cześć! Rozglądam się w tej chwili za jakąś ciekawą przyczepką rowerową na górskie wypady w teren. Gdzieś tam w myślach mam przejazd przez Polskie góry terenem ze wschodu na zachód, w domyśle w przyszłości także inne wyprawy. Szukam przyczepki, gdyż sakwy mi się nie przydadzą (planuje zmienić ramę na FS) no i jak mi się wydaje przyczepka lepiej zniesie moją dość agresywną jazdę w górach poza znanym już extrawheelem zainteresowala mnie przyczepka firmy aevon: http://www.aevon-trailers.com/ i filmik: http://www.google.pl/url?sa=t&source=w...9az7RYWC6EYUyfA przyczepka zebrała bardzo dobre noty w prasie francuskiej, ale nie ma polskiego dystrybutora, dlatego prawdopodobnie będzie dość droga. Kasa to nie będzie problem zakładając, że różnica w działaniu warta jest dopłaty. Czy ktoś kiedyś słyszał o tych przyczepkach? warto bawić się w sprowadzenie jej, czy zainwestować w extrawheela? Czekam na wiadomości i pozdrawiam! Mason i Cyklista
nabial Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 po 1 po gorach nie da sie jezdzic z jakakolwiek przyczepka czy sakwami...no chyba ze mowa o asfalcie co do przyczepki, to na nierownosciach takie male kolo na pewno sobie bedzie duzo gorzej radzic, praca przyczepki przy zawracaniu tez mnie nie przekonuje - o ile z pusta torba wyglada fajnie, to w pelnym rynsztunku i ze zmeczeniem juz tego nie widze, jezdzilem z extrawheelem i jest naprawdę milo, chociaz przy sporym zaladowaniu i stosunkowo trudnym terenie skosy brzucha i nic nie wyszło moga bolec, gdyz to nimi sie stabilizuje czepke
masoncyklista Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Napisano 16 Czerwca 2009 niby masz rację, ale już na tym filmiku: wygląda to bardzo zachęcająco. Zwłaszcza że nie jadę na Madagaskar więc za bardzo ta przyczepka też nie będzie wypakowana. Myślę że nawet dałbym radę się zmieścić w plecak 30-40 litrów no ale jazda z takim plecakiem też nie jest najprzyjemniejsza. a sorry za drugiego posta: przy pokonywaniu nierówności wprawdzie koło jest mniejsze ale przyczepka ma też amortyzację która w tym może pomóc bardziej niż w sztywnym extrawheelu. no i ramię ma większy zasięg przez co przyczepka może być wyżej niż reszta roweru
zgud Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 przyczepka tak - na trasy bitumiczne tudzież szutrowe, w górach nie da rady, a filmiki to wiesz... telewizja i internet kłamie a jak się zmieścisz w 40 litrowy plecak, to lepiej z nim mniej problemów... ja jeździlem z Nabiałem na extrawheelach i rewelka, na asfalcie, w terenie katorga na pełnym obciążeniu
nabial Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 czysto teoretycznie wg mnie ten amortyzator jest zupelnie zbedny, a roznice pokonywania nierownosci przez nieco wieksze kola mozesz sprawdzic chocby na hulajnogach z kauczukowymi kolami i tymi z oponami...krotko mowiac przy takiej przyczepce wg mnie wiecej daje wieksze kolo niz najcudowniejszy amor co do zjazdow z filmiku, to extrawheela tez podobnie reklamowali, ale jakos nie dodali, ze przyczepka przy ostrzejszej jezdzie lubi sie wypinac, balansowanie rowerem z ogonem nagle staje sie meczace...ogolnie jest fajnie, ale nie tak cukierkowo jak na filmach, albo w recenzjach
masoncyklista Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Napisano 16 Czerwca 2009 wg mnie wlaśnie nie jest zbędny. na filmikach z extrawheelem widać jak przyczepką telepie na lewo i prawo, gdyż odbija się od ziemi. Amortyzator odpowiednio ustawiony mógłby to odbijanie zmniejszyć przez przyklejenie przyczepki do ziemi. wiadomo że dalej będzie telepało ale podejrzewam że nie tak często zwłaszcza ze względu na większą tolerancje na dziury (a raczej na wybrzuszenia). Co do większego koła trudno się nie zgodzić że jest to spora zaleta, no ale cóż. Jako dodatkową zaletę ja obstawiam długie ramię. co do kwestii jazdy po górach z plecakiem - szukam możliwie najbardziej terenowej przyczepki - tylko między tymi dwoma znalazłem najbardziej znaczące różnice konstrukcyjne.
nabial Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 sugerowalbym mimo wszystko plecak, ale nie taki za 150zl, bo szkoda plecow ale warunek taki, ze trzeba miec mocna i dobrze rozwinieta muskulature tegoz obszaru...inaczej bedzie bubu
Stachmaister Napisano 22 Lipca 2009 Napisano 22 Lipca 2009 Witam. Od jakiegoś czasu męczy mnie taka myśl, czy jak mam przyczepke mocowaną jak extrawheel do zacisku piasty ale ogólnie budowa jak Aevon tylko bez amortyzacji, to czy moge ją ciągnąć full-em czy może się coś stać z tylnim wahaczem?? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.