sokram Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Czesc, Wczoraj zainstalowalem do roweru MTB gotowy zestaw shimano br-m575 na przod. Mam ok. 100kg wagi i kupilem do hamulca tarcze accenta 160mm - jezdze spokojnie. Udalo mi sie zainstalowac zacisk do amora (RS Recon SL) zgodnie z zaleceniami producenta trzeba bylo do zakrecenia 3 srub dodac takie plastikowe podkladki zapobiegajace sie odkrecaniu srub. Robilem juz dwie jazdy rowerem i jak mocniej i dluzej hamuje przednim hamulcem to pozniej klocki mi ocieraja o tarcze. Czy powinienem wywalic te 3 podkladki plastykowe i zakrecic zacisk do konca? Ogolnie jak na razie hamowanie tym hamulcem nie jest jakies mocne, spodziewalem sie wiekszej skutecznosci hamulca...Moze powinien on sie jeszcze dotrzec?Moze powinienem zainstalowac wieksze tarcze 180mm? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i pomoc... Sokram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 W kwestii siły hamowania- hamulce muszą się dotrzeć . Zdradź proszę tajemnicę o jakie trzy śruby Ci chodzi? Zacisk w tym modelu ( zresztą jak w każdym) przykręca się dwiema śrubami do adaptera ( jeśli jest konieczny ) i kolejnymi dwiema śrubami przykręca się adapter do amorka. Może masz zbyt luźny zacisk? Albo po prostu źle ustawiony? Owe podkładki plastikowe nie są niezbędne,choć zalecane- jeżdżę bez i zacisk jest cały czas na swoim miejscu. Do Twojej wagi proponuję na przód tarcze 180 mm- 160 mm może w awaryjnej sytuacji okazać się niewystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokram Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Czesc, Do amora mam dwie sruby podokrecane wraz z tymi dwoma plastykowymi zabezpieczeniami do adaptera(160mm) ktory mialem w komplecie z hamulcem i gorna sruba mocowania hamulca do adaptera tez taka plastykowa podkładke posiada. Dzisiaj usunalem ten jeden ogranicznik plastykowy z gornej sruby trzymajacej hamulec do adaptera. Zacisk juz nie luzuje sie przy hamowaniu ale musze chyba popracowac nad regulacja hamulca bo jak zakrece kolem roweru nie siedzac na nim to kolo o nic nie ociera. Jak jade to slysze lekkie ocieranie klockow o tarcze. Czy docieranie takiego hamulca dlugo trwa i czy sila hamowania wzrosnie w duzym stopniu? Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Rozepchaj tloczki srubokretem jesli sa za blisko tarczy. Adapter przykrec do widelca, zaloz na niego zacisk, dokrec sruby ale nie za mocno, tak by zacisk mogl sie ruszac. Zacisnij klamke kilka razy, na zacisnietej skrec sruby przy zacisku. Wywal te plastikowe trzymadla. Nic sie nie bedzie odkrecac. Docieranie najlepiej znajdz sobie duza gore i rozpedz sie, potem hamuj delikatnie przez dluzszy czas tak by rower delikatnie zwalnial i na sam koniec ostre hamowanie do zera. I tak kilka razy. Powinno przyspieszyc proces docierania. Sila wzrosnie i to znaczaco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokram Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ok, dziekuje za odpowiedzi. Jutro sprobuje tak zrobic. Mam nadzieje ze przekonam sie do mojego zakupu :-))) M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.