Skocz do zawartości

[oświetlenie] latarka MTE SSC P7 - wrażenia

wilu111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ja chyba ta ze stanów zmoduje po prostu. Przecież mogę ją rozebrać i diodę zamontować bezpośrednio na jakimś radiatorze który będzie odprowadzał ciepło na obudowę przez jakiś klej termo-przewodzący. To chyba jest optymalne rozwiązanie cena/jakość. Co do linków do specyfikacji to dziękuję, ale to potrafię znaleźć. Chodziło mi o takie tabelki w których są wartości o 100mA do maksimum ile dioda wytrzyma i ile lumenów "realnie" wtedy produkuje. Pamiętam, że kiedyś na to trafiłem, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć gdzie.

Napisano

Tom3k88, pewnie chodzi ci o tą tabelkę :o

SSC P7 Bin C - na około 0,7 kg miedziano-aluminiowym radiatorze :D

seoulsemiconductorp7bin.gif

Rulez, o ile led jest dobrze przylutowany do stara a nie "przysmarkany" jak to czasem bywa i wkład jest dobrze spasowany z obudową to ta powinna być całkiem ciepła moim zdaniem.

Napisano
Tom3k88

Przecież mogę ją rozebrać i diodę zamontować bezpośrednio na jakimś radiatorze który będzie odprowadzał ciepło na obudowę przez jakiś klej termo-przewodzący.

No ja myślę, że to jest zrobione fabrycznie :D

DominikM

Rulez, o ile led jest dobrze przylutowany do stara a nie "przysmarkany" jak to czasem bywa i wkład jest dobrze spasowany z obudową to ta powinna być całkiem ciepła moim zdaniem.

Jest bardzo dobrze spasowany, i posmarowany pastą termoprzewodzącą, jak byś nie doczytał, to lampka w czasie testu gdy leżała na imadle nagrzała sie do jakichś 50*C po 30 min. , jednak w czasie jazdy jest chłodna, więc spadek efektywności jej nie grozi :o

Napisano

Dokładnie o to :D Dzięki Ci wielkie :o Tylko wydawało mi się, że widziałem też coś takiego dla MC-E, ale tego już nie jestem pewien. Jako fachowiec, może mi doradzisz, czy zdecydować się na latarkę MTE czy na ten wynalazek podobny do Twojego wyrobu z DX? W czym łatwiej by było poprawić odprowadzanie ciepła? Na chłopski rozum wydaje mi się, że lepiej z latarką, bo jednak ma chyba większą masę i powierzchnię oddawania ciepła, z kolei ta mała lampka może przekazywać ciepło na kierownicę i na pewno jest lepiej chłodzona dzięki żłobieniom. No i w razie potrzeby można chyba do niej podłączyć koszyk ze zwykłymi akumulatorkami AA?

Napisano

Może i nie jest, ale strumień światła, jak na moje oko wygląda tak jak ten z "dedykowanej" lampki.

Dla porównania:

sku_12060_6_small.jpgsku_25149_9_small.jpg

Po lewej latarka

Wiadomo, że to nie jest jakieś miarodajne porównanie, ale na przykład typowa latarka świeci tak:

sku_13336_8_small.jpg

Widać wyraźnie, że strumień jest o wiele bardziej skupiony. Wpływ na to ma budowa, wystarczy spojrzeć by zobaczyć podobieństwo:

sku_12060_2_small.jpgsku_25149_2_small.jpg

Jak dla mnie wnętrze to ten sam dyfuzor? Czy jak to się nazywa...

Napisano

Gdybym tylko takim dysponował, twórca wątku mógłby zapodać sample, ale najwyraźniej go wcięło. To duży problem "rozproszyć" trochę wiązkę światła w takiej latarce?

Napisano

Trzeba zmienić reflektor + ew. nakładka.

Jak różnią sie strumienie świetlne możesz zobaczyć na stronie którą wrzuciłem na początku, widać na niej serie zdjęć i porównanie do innej lampki i widać, że lampka solSBIKE 900 daje strumień światła dużo lepszy na rower (radzę się uważnie przyjrzeć na zdjęcia 2 i 3 oraz 7 i 8 :D

http://www.mytinysun.de/shop/page/12?sessid=HC7BAPQcIqWrWS5I43wke0NKWvS1Y9k14dYFMju9yAviN1cYPj41rQ2U6eJj57PD&shop_param=

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...