Skocz do zawartości

[waga] Idealna waga bikera MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam BMI 26.5 - 183cm / 89,5kg / waga domowa wskazała 26.5% FAT, a sam się czuję jakbym miał z 5kg za dużo.

Nadmiar wagi najbardziej lokuje mi się w brzuchu, a uda są od roweru masywne...

Mam za to przewagę na zjazdach i w wypadku kolizji z rowerzystą BMI 18 ;)

185cm - 85kg - 25BMI - trochę balastu na brzuchu się zrobiło po klasie maturalnej, jednak moim zdaniem nie jestem otyły na co wskazuje przelicznik BMI. ;) Ale fakt faktem - chciałbym zejść do masy ok 82kg - będe czuł się lepiej psychicznie na podjazdach ;)

Adik te wagi łazienkowe to pic na wodę. Niby mają wysyłać jakiś impuls przez ciało, a wg. przeliczają tłuszcz na podstawie wzrost/waga.

Bowiem prawie identyczny % tłuszczu wychodzi mi w kalkulatorach w necie ;)

Przy moich obecnie 180/87 kg podaje mi waga:

- tłuszcz 25%, mięśnie 37%, woda 52% (absurd!!), kości 13 kg.

Także to lipa, kumpla sprawdziłem, podobny wzrost, podobna waga, ale NIE ćwiczy na siłowni (ani na rowerze) i ma tyle samo tłuszczu, więc przekłamuje na 100%.

BMI to dziwny wskaznik. Nie ma rozroznienia na plec, po drugie ludzie

maja naprawde rozna budowe, tak wiec wartosc ta nalezy traktowac z

dystansem.

Także to lipa, kumpla sprawdziłem, podobny wzrost, podobna waga, ale NIE ćwiczy na siłowni (ani na rowerze) i ma tyle samo tłuszczu, więc przekłamuje na 100%.

Zycie nie jest takie sprawiedliwe. Uwarunkowania genetyczne. Niektorzy jedza duza nic nie robia i nie tyja. Inni jezdza jedza mniej a maja problem zeby cos zrzucic. Wg mnie nie mozna na tej podstawie powiedziec ze waga cos przeklamuje, aczkolwiek wskazania te cechuja sie zapewne sporym marginesem bledu.

185cm/75kg czyli bmi 22. Samo bmi to wskaźnik uogólniony i uproszczony do granic możliwości bo nie bierze pod uwagę chociażby masy mięśniowej.

Najprostszy możliwy przykład obrazujący powyższe:

Mariusz Pudzianowski

Wzrost około 185cm

Waga około 140kg

Twój BMI: 41.0

Komentarz:

BMI powyżej 30 wskazuje na nadwagę która zwieksza ryzyko choroby serca, cukrzycy, nadcionienia, choroby pecherzyka żółciowego i niektórych postaci raka. Powinieneś schudnąć poprzez ćwiczenia i dietę.

:D

heh to wybitne wyspecjalizowanie organizmu i tu suche liczby stwarzają potwora ;) w pewnym sensie jest potworem ale takim fajnym :P

waży dwa razy tyle co ja :)

Zycie nie jest takie sprawiedliwe. Uwarunkowania genetyczne. Niektorzy jedza duza nic nie robia i nie tyja. Inni jezdza jedza mniej a maja problem zeby cos zrzucic. Wg mnie nie mozna na tej podstawie powiedziec ze waga cos przeklamuje, aczkolwiek wskazania te cechuja sie zapewne sporym marginesem bledu.

Pulse, chodzi o to, że on jest "pulchny" a ja nie. Więc na serio nie sądzę, by miał tyle samo % tłuszczu co ja. Po drugie, dlaczego identyczny wynik jest w kalkulatorach w necie jak podasz wagę/wzrost?

Proste, bo jest na to przelicznik, który nie bierze pod uwagę, że ktoś ćwiczy.

Poza tym, jak byś uważnie przeczytał, to nie napisałem, że on nic nie robi a mimo to jest szczupły, tylko że nic nie robi i jest z małą nadwagą (tyle że BMI podobne do mojego).

Każda waga może mieć inny program (bo ważyłem się na 2 i miałem inne wyniki), ale myślę, że moja ma coś takiego:

Dla wzrostu 180 cm przyjmują wagę idealną 72 kg i poziom tłuszczu w okolicy 17% (12,3 kg).

A potem na każdy 1 kg więcej zakładają, że przybywa około 0,65 kg tłuszczu.

Co by dawało przy wadze 88 kg dodatkowe 10,4 kg tłuszczy. Razem 22,7 kg tłuszczu co daje 25,8% tłuszczy przy wadze 88 kg.

Przykład kalkulatora w necie:

http://www.dieta-montignac.pl/viewpage.php?page_id=15

Dla twoich danych wychodzi (nie wiem jaki masz wiek):

- dla wieku 20 lat wychodzi: 18,5 % tł.

- dla wieku 35 lat: 22 % tł.

Ja mam w okolicy 30tki, więc może przez to mi taki zawyżony wynik podaje moja waga (bo wiek też musiałem wpisać) ;)

Czyli dosyć podobnie ci podaje jak wróżenie z netu. Jeśli jesteś bardzo wysportowany, można by się spodziewać realnie nawet i poniżej 15% (wszak za normę uznaje się 15-20% u przeciętnego faceta).

A jakieś inne dane ci podaje?

Mnie zastanawia tylko 52% wody :D

ps. dziś przy okazji zważę się na mojej wadze podając inny wiek. Jak wyskoczy inny fat, to chyba będzie najlepszy dowód, że nie mierzy tego realnie.

ps2. jakimi tabelkami :icon_mrgreen: gdybym się przejmował, to bym dziś ważył 70 kg :)

Ja mam 21 lat, 65kg i 180cm. Na mojej wadze wychodzi mi wynik ok. 7,7-8,8 % tłuszczu w zależności od tego ile ważę. Gdy byłem na badaniach wydolnościowych na AWFie to tam mierzyli urządzeniem laserowym i wyszło 7% przy wadze 63kg. Ta metoda też nie jest bezbłędna ale na pewno dokładniejsza niż waga. Z tego co mi wiadomo to dobry procent tkanki tłuszczowej dla kolarza to 5%-7%, a może 7-13? Chociaż to chyba trochę za dużo :icon_mrgreen:

• Mod Team
Mnie zastanawia tylko 52% wody :icon_mrgreen:

Klaniam,

No jakos tak malawo... Przecietnie organizm doroslego mezczyzny sklada sie w 65% z wody... Niewiasty maja przecietnie o 5% mniej ale to dlatego ze z urodzenia maja wiecej tkanki tluszczowej...

OSTRO!

I.

U mnie dodatkowym parametrem poza wiekiem i wzrostem jaki musze wprowadzic w ustawieniach wagi jest poziom aktywnosci fizycznej. Ustawilem sobie (moze zbyt optymistycznie) czwarty stopien w skali 5-cio stopniowej. Waga pokazala 68,3 kg i przy wzroscie 177cm zawartosc tluszczu 11,3%, a wody 64,7%. Ale jak zmienilem na stopien drugi, to poziom tluszczu byl juz 20,1%. Ciekawe ;)

Evo, moja waga pokazuje troche mniej tłuszczu, gdy ma mokre stopy a więcej, gdy suche, więc chyba nie na samym liczeniu się to opiera (;

btw, kalkulator mi napisał, że mam zbyt mało tkanki tłuszczowej. chyba ustanowię jakieś radosne święto dzisiaj :)

a tak na poważnie, ktoś wie jakie są widełki zawartości tłuszczu dla 18latki?

Zapomniałem o tłuszczu jak pisałem :P

U mnie przy tych 16 BMI zawartość tłuszczu jest na poziomie 6-7%, a woda ponad 70 (dawno nie sprawdzałem, ale jak mnie pamięć nie myli to 72).

Gev twierdzi że powinienem nie żyć :P A z tego co kiedyś wyczytałem taka zawartość tłuszczu jest spotykana u sportowców "ekstremalnych". Ktoś wcześniej pisał że liczby tworzą potwora? :)

Wzrost: 174cm

Waga:64

BMI:21,1

Tak więc parametry bardzo zbliżone do pana Jose Antonio HERMIDY. :wallbash:

Jeśli chodzi o HR MAX to wg słynnego wzoru (220 minus wiek) wychodziłoby dla mnie 198BPM, a prawda jest taka, że najwyższe osiągnięte przeze mnie tętno to 212 BPM. Tak więc ze stosowaniem tych wszystkich wzorów to z przymrużeniem oka.

Pewno, że z przymrużeniem oka :)

Chodzi o to, że ten "idealne BMI" nie świadczy o kondycji.

Raczej mówi nam tylko, że lepiej mieć - nawet przy naszej kondycji - raczej 20-22 BMI niż 15 czy 30.

A HR max także niewiele mówi, już lepszym wskaźnikiem jest spoczynkowe. Wtedy BMI i spoczynkowe może już dać ODP, czy jesteśmy już ściganty, czy tylko turyści :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...