longee Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Na początek witam, to mój pierwszy post na tym forum. W niedawno kupionym rowerze postanowiłem zmienić przerzutkę z przodu (nie wiem czemu w Giantach montują SIS) i zakupiłem tę oto Deore XT top swing: http://www.allegro.pl/item648374914_deore_xt_34_9_nowa.html Moje wątpliwości wzbudziło to, że ładny napis DEORE XT znajduje się owszem, ale na obejmie. Nigdzie więcej nie ma potwierdzenia tego co to za przerzutka. Jedynie na prowadniku jest napis SHIMANO MDF760 - czy to model przerzutki? Pytam bo szczerze powiedziawszy spodziewałem się czegoś o bardziej 'bajeranckim' wyglądzie np takim: http://www.allegro.pl/item658863657_przerz...m770_2009r.html Oczywiście nie wygląd się liczy, ale boję się, że przepłaciłem. Czy to jakiś wcześniejszy/niższy model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrvich Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Po prostu kupiłeś starszy model, a FD-M760 to właśnie oznaczenie modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longee Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Czyli funkcjonalność jest taka sama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 nie wiem czemu w Giantach montują SIS na dobrą sprawe to chyba całe współczene Shimano to SIS... kiedyś takie np TY15 nie miało SIS-a i manetki nie były indeksowane. wprowadzaąc indeksacje do niższych grup Shimano chciało się tym pochwalić i dlatego napis był/jest tak widoczny ot taka ciekawostka bo nie każdy wie czym jest SIS w ogóle to witam i miłych chwil na forum życze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longee Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 na dobrą sprawe to chyba całe współczene Shimano to SIS...kiedyś takie np TY15 nie miało SIS-a i manetki nie były indeksowane. wprowadzaąc indeksacje do niższych grup Shimano chciało się tym pochwalić i dlatego napis był/jest tak widoczny ot taka ciekawostka bo nie każdy wie czym jest SIS w ogóle to witam i miłych chwil na forum życze A, dziękuję Czyli to nie jest oznaczenie niższej grupy jako takiej? W każdym razie chyba nie jest to osprzęt za wysokich lotów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 zapewne miałeś coś pokroju popularnego TY22. a XT jak to XT czy nowszy czy starszy na pewno działać będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 SIS - Shimano Indexing System Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meXy Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 XT jest w pełni zawodniczą grupą, czy to starszy, czy nowszy model, działać będzie długo i precyzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 i tylko ciekawe z czym ona będzie współpracować? może się okazać że kiepskie zębatki/łańcuch/manetki/linki/pancerze upośledzą jej działanie/nie pozwolą pokazać pełni możliwości. jednak napęd to nie tylko przerzutki. tak jak już kiedyś wspominałem, manetki przed przerzutkami. w sumie to przerzutki jak dla mnie są najmniej ważną składową napędu. no ale przerzutka już jest. z czasem przyjdzie kolej na resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Też jestem tego zdania że bardzo ważną rolę pełnia pancerze i manetki, a niestety duża część osób nie bierze pod uwage dobrej jakości pancerzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 duża część osób nie bierze pod uwage dobrej jakości pancerzy. dokładnie. widocznie nie spodziewają się że tak prosty element może mieć jakiś wpłym na całość. ale zaśniedziała linka, ściśliwy pancerz, nierówno docięty, kiepskie końcówki, wyłażące przez nie druty... przerzutka ma się poruszać w lewo-prawo. a jak się będzie poruszć to już zależy od manetki i pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.