Skocz do zawartości

[przerzutka] Deore XT przód co ja kupiłem?

longee

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam, to mój pierwszy post na tym forum.

W niedawno kupionym rowerze postanowiłem zmienić przerzutkę z przodu (nie wiem czemu w Giantach montują SIS) i zakupiłem tę oto Deore XT top swing:

http://www.allegro.pl/item648374914_deore_xt_34_9_nowa.html

Moje wątpliwości wzbudziło to, że ładny napis DEORE XT znajduje się owszem, ale na obejmie. Nigdzie więcej nie ma potwierdzenia tego co to za przerzutka. Jedynie na prowadniku jest napis SHIMANO MDF760 - czy to model przerzutki?

Pytam bo szczerze powiedziawszy spodziewałem się czegoś o bardziej 'bajeranckim' wyglądzie np takim:

http://www.allegro.pl/item658863657_przerz...m770_2009r.html

Oczywiście nie wygląd się liczy, ale boję się, że przepłaciłem. Czy to jakiś wcześniejszy/niższy model?

nie wiem czemu w Giantach montują SIS

na dobrą sprawe to chyba całe współczene Shimano to SIS...

kiedyś takie np TY15 nie miało SIS-a i manetki nie były indeksowane. wprowadzaąc indeksacje do niższych grup Shimano chciało się tym pochwalić i dlatego napis był/jest tak widoczny :icon_mrgreen:

ot taka ciekawostka bo nie każdy wie czym jest SIS :P

w ogóle to witam i miłych chwil na forum życze :P

na dobrą sprawe to chyba całe współczene Shimano to SIS...

kiedyś takie np TY15 nie miało SIS-a i manetki nie były indeksowane. wprowadzaąc indeksacje do niższych grup Shimano chciało się tym pochwalić i dlatego napis był/jest tak widoczny :icon_mrgreen:

ot taka ciekawostka bo nie każdy wie czym jest SIS :P

w ogóle to witam i miłych chwil na forum życze :P

A, dziękuję :)

Czyli to nie jest oznaczenie niższej grupy jako takiej? W każdym razie chyba nie jest to osprzęt za wysokich lotów?

i tylko ciekawe z czym ona będzie współpracować? może się okazać że kiepskie zębatki/łańcuch/manetki/linki/pancerze upośledzą jej działanie/nie pozwolą pokazać pełni możliwości. jednak napęd to nie tylko przerzutki. tak jak już kiedyś wspominałem, manetki przed przerzutkami. w sumie to przerzutki jak dla mnie są najmniej ważną składową napędu.

no ale przerzutka już jest. z czasem przyjdzie kolej na resztę :D

duża część osób nie bierze pod uwage dobrej jakości pancerzy.

dokładnie. widocznie nie spodziewają się że tak prosty element może mieć jakiś wpłym na całość. ale zaśniedziała linka, ściśliwy pancerz, nierówno docięty, kiepskie końcówki, wyłażące przez nie druty...

przerzutka ma się poruszać w lewo-prawo. a jak się będzie poruszć to już zależy od manetki i pancerza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...