Skocz do zawartości

[mapy] jakie konkretnie polecacie?

warany

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ciekawi mnie z jakich map (mazowsze) korzystacie i czy mozecie cos od siebie polecić. chodzi mi o konkretne wydawnictwa - tytuł, skala, wydawca, rok etc.

ja na razie nie piszę z czego korzystam bo nie chcę niczego sugerować, ale oczywiście korzystam z niedoskonałych :P

ps

jeżdżę głównie po bezdrożach i lubię eksplorowac nieznane mi rejony - toteż dobra mapa się przydaje ..choc oczywiście nie ma to jak wewnętrzny gps :)

Mam mapy z wydawnictwa Compass w skali 1 : 50 000, jest dokładna i pozwala bez problemu zaplanować całodniową wycieczkę. Najczęściej użytkuję mapę MPK właśnie z tego wydawnictwa i nigdy się nie zgubiłem :D Znalazłem już na niej kilka wpadek w ciągu 2 lat użytkowania, np. nieistniejąca droga we wsi lub kawałek szlaku prowadzący w ślepą uliczkę. Ale to głównie na tzw. "zadupiu", gdzie nikt nie zagląda :P

• 2 tygodnie później...

Ja też używam ExpressMapa ale o ile laminowanie jest super i mapa wystarczy na długo to aktualność map stoi pod(nie)dużym znakiem zapytania :/ Ta Mazowieckiego jest OK, nie znalazłem na razie błędów ani przekłamań przynajmniej w części MPK między stolicą a Otwockiem-dalej jeszcze nie eksplorowałem Parku. W Kampinosie już są jakieś zmiany szlaków które w mapach ExpressMap nie są uwzględnione ale jest tego naprawdę niewiele, ja wyłapałem dwa błędy (może to wynikać ze zmian w Kampinosie-nie wiem czy to możliwe że są zmiany w szlakach albo w opisach na słupkach? Nie wiem :) ) ale można bez problemu sobie poradzić :)

Ale kiedy byłem w Górach Świętokrzyskich to już było nieporozumienie, mapa dawała tylko ogólnikowe pojęcie gdzie jestem i to wszystko, niejednokrotnie szlaków z mapy nie było fizycznie albo okazywało się że szlak przebiega kilka km dalej:((( Nie raz i nie dwa nadrabiałem przez to drogę:) Jeszcze jak się mija po drodze jakieś miejscowości to pół biedy ale kiedy wyjeżdżasz 10 km dalej niż zamierzałeś i trzeba wracać pod górkę kawał drogi to........ sprawdzasz kiedy była aktualizowana mapa i się dziwisz :D :D :D Nie kupujcie mapy Gór Świętokrzyskich tego wydawnictwa jeśli nie była aktualizowana przynajmniej w 2008 roku bo się można przejechać :( Jadąc gdzieś dalej w nieznane tereny zastanowiłbym się czy lepszy laminat czy najwcześniej zaktualizowana mapa :)

Jeśli idzie o Kampinos - zarząd KPN (a konkretniej wicedyrektor Parku, p. Mirosław Markowski, z którym rozmawiałam) poleca mapy Compassu (przygotowywane przez osoby zatrudnione w KPN, a więc z bezpośrednią znajomością tematu) oraz Express Map. Ja używam laminowanej mapy Express Map i nie narzekam, choć faktycznie, tu i ówdzie przebieg szlaków trochę się zmienił; nie na tyle jednak, aby to mogło spowodować zagubienie się. Myślę zresztą, że te zmiany zostaną uwzględnione w kolejnych edycjach map.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...