Skocz do zawartości

[rama] El nino + XCR

Kubexx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako że moja rama dokonała zywota, zostałem zmuszony do kupna nowej. Przeglądałem propozycję w faq i wybrałem: http://www.allegro.pl/item655538223_nowa_r...y_i_obejma.html rozmiar 19

I nie wiem który amor wybrać

http://www.allegro.pl/item659251694_nowy_a..._model2009.html

http://www.allegro.pl/item660092196_suntou...tis_siodlo.html

No i jak któryś z tych amorów będzie pasował do ramy.

Byłbym jeszcze wdzięczny gdyby ktoś mógł opisać wrażenie z użytkowania tych części.

I bym zapomniał, czy dla osoby która waży 100 Kg będą to dość wytrzymałe części ?

Na wydanie mam około 700 zł +/-

Napisano

Nie zniesie...

heh.

Ja mam juz swoja 3 el nino :)

Wszystkie pekaja przy sterowce(w moim przypadku), jeźdze z psem velo i jak piesek ciągnie (ja hamuje) to rama nie wytrzymuje.Nie mowie to o pekaniu w czasie jazdy. Dzieje sie to jakos po roku jazdy z psem - widac odprysk lakieru.

Dodam ze waże ok 67 kg rower ok 13 i pies ponad 40kg

Napisano

No trudno, byle by rok jeździła. Będzie motywacja by schudnąć :E

A co z amorami ? który z tych wcześniej podanych wybrać ?

Napisano

Marlonik - czy to tzw. bikejoring ? Hmm dziwne, wydawało mi się, że tam smycz mocuje się do uprzęży zamocowanej na kierownicy :D Ogólnie ciekawy przypadek, jakieś fotki tych pęknięć ?

Kiedyś czytałem, że rama przystosowana do widelców o dużym skoku. Z kolei niektóre osoby na forum twierdzą, że pod amora 80 mm, tylko tak naprawdę nie wiem czy kiedykolwiek jeździły na tej ramie...ja mam 100 mm i jeździ się bardzo dobrze, jakoś nie wyobrażam sobie go z niższym przodem niż teraz.

W oficjalnej ulotce Accenta ta rama miała zamontowanego 100 mm RST. A oto dowód :

ulotka.jpg

Napisano
Kiedyś czytałem, że rama przystosowana do widelców o dużym skoku. Z kolei niektóre osoby na forum twierdzą, że pod amora 80 mm, tylko tak naprawdę nie wiem czy kiedykolwiek jeździły na tej ramie...ja mam 100 mm i jeździ się bardzo dobrze, jakoś nie wyobrażam sobie go z niższym przodem niż teraz.

No to źle czytałeś. El Nino jest zaprojektowana pod amor o wysokości 450mm czyli w praktyce tylko 80mm amory się łapią.

MX Pro 80mm ma 459m wysokości a 100mm ma już 479mm.

El%20Nino.gif

Napisano

Widziałem już te tabelki wiele razy :)

Tylko nie wiadomo czemu sam producent w rowerach pokazowych montuje 100 mm. Może nie mieli 80 mm Rst First'a :)

Według tabelek mam o 3 cm za wysokiego amora. Wogóle nie czuję tego skutków podczas jazdy, nie zrobił się chopper, wygląda normalnie.

Napisano

No to jaki amor mam kupić ? i tak muszę zjechac do 85-90 Kg więc mniej więcej takie wytrzymałe by musiały być, ale to jaki mam wziąć bo ja się zupełnie nie znam

Napisano

Marlonik - czy to tzw. bikejoring ? Hmm dziwne, wydawało mi się, że tam smycz mocuje się do uprzęży zamocowanej na kierownicy wink.gif Ogólnie ciekawy przypadek, jakieś fotki tych pęknięć ?

c1ach --tak to tzw bikejoring. Oczywiście ze mocuje uprząż do kiery. Mam z przodu tarczówkę 180. Kiedy pies ciągnie( a zdarza sie to dość często ;) , ja deptajac po przednim hamulcu ,,wyginam'' moze inaczej przyczyniam sie do tego ze rama ma na głowce ramy wielkie przeciążenie.

To tyle. Osobiście rame polecam. Z gwarancją nie miałem problemów :) ale ciii...

Co do fotek to niestety nie mam. Zaznaczam ze nie byly to pękniecia ze nie mogłęm jeździć, nic nie skrzypiało itp. Po prostu zawsze wymieniano mi rame na nową.

Co do amorów ja jeżdżę na 100 i wydaje mi sie idealny.

Kubexx - w xcr'a nie ma co wkladać kasy, sam miałem xcp 75 i xcr i to były pieniądze wyrzucone w błoto.

Od razu zainwestuj w choćby jakiegoś maroka czy tore to nie bedziesz miał problemów z luzami itp. przez min 3 lata.

Pozdrawiam Marcin

Napisano

No ale ja mam na amor 200-250 zł nie więcej. a te co zaproponowałeś, to jak znalazłem tego tora to 700 zł kosztuje. Chyba że coś nie tego znalazłem.

Napisano

Nie będe miał w najbliższym czasie więcje pieniędzy. Dlatego musze wybrac między tą http://www.allegro.pl/item658062827_suntou...00mm_bialy.html a tą http://www.allegro.pl/item657026954_suntou...ienie_olej.html. 2 wydaje mi się lepsza, bo ma tłumienie olejowe, no i rura sterowa jest do sterów zintegrowanych, a tą ramę co kupiłem to takie dodają stery. No i chyba nie będzie tak wysoko przód podniesiony.

Prosze o szybką odp czy 1 czy 2 bo chcę jeszcze dzisiaj zamówić

Napisano

Już ten za 350 będzie niezły w porównaniu do XCR i Darta.

Może coś używanego, pozostając przy tych 250 zł :

Manitou Axel 80 mm - niewiele mogę o nim powiedzieć, niech się użytkownicy wypowiedzą, skok 80 mm i dość niski, nie wiem jak z tą geometrią by było

Marzocchi EXR - nieco starszy, ale te amory były niezniszczalne. jakby poszedł za trochę ponad 200 to można się zastanowić.

Suntour Axon - ciekawa propozycja, jakby go umył to byłoby jeszcze lepiej :D Warto się zastanowić.

Marzocchi Mz Race - zaleta to dłuuuga rura sterowa, zamiast XCR kto wie...może by się spisał.

Może coś wybierzesz :icon_mrgreen:

Ja bym wybrał któregoś Marcoka, ale to już takie moje zboczenie :)

Napisano

c1ach: o tak z tym marcokiem to fajny pomysł naprawdę a taki budżetem warto rozważyć coś używanego bo będzie to lepsze niż ten nowy Suntour na pewno! Z tego co wymieniłeś to ten Axon to bardzo przyjemny i lekki widelec! Poza tym Raidony z tego co pamiętam chodziły tez po niższych cenach przeważnie z rozbiórki węglowych Mobsterów:D

Napisano
Nie będe miał w najbliższym czasie więcje pieniędzy. Dlatego musze wybrac między tą http://www.allegro.pl/item658062827_suntou...00mm_bialy.html a tą http://www.allegro.pl/item657026954_suntou...ienie_olej.html. 2 wydaje mi się lepsza, bo ma tłumienie olejowe, no i rura sterowa jest do sterów zintegrowanych, a tą ramę co kupiłem to takie dodają stery. No i chyba nie będzie tak wysoko przód podniesiony.

Prosze o szybką odp czy 1 czy 2 bo chcę jeszcze dzisiaj zamówić

Stery zintegrowane Accenta dodawane do El nino będą pasować do każdego amora o rurze sterowej 1 1/8 .

W tej drugiej aukcji to jakiś przekręt - żaden nowy amor nie będzie miał sterówki 18 cm, ten jest pewnie z demontażu i sprzedają jako nowy. W niektórych przypadkach 18 cm to może być za mało, nie kupuj go i nie daj się oszukiwać !

ps. jeśli chodzi o tamtego Mz Race to dopytaj się ewentualnie o sterówkę, bo napisał że to 1 ", a jest to niemal niemożliwe bo ten standart nie był stosowany już dużo przed 2007 rokiem. Rama w której jeździł też jest na 1 1/8 , pewnie pomylił się w opisie ale i tak warto się upewnić ,różne dziwactwa produkowano (patrz Mx pro 1" w UK).

Napisano
Suntour Axon - ciekawa propozycja, jakby go umył to byłoby jeszcze lepiej :) Warto się zastanowić.

Marzocchi Mz Race - zaleta to dłuuuga rura sterowa, zamiast XCR kto wie...może by się spisał.

Dzięki za ten mały spis, jest to bardzo pomocna odpowiedź dla mnie :)

Zastanawiam się między tymi dwoma co podałeś. Warto naprawiac tego 1 ? Bo dość ciekawy jest ten system, tylko czy warto się tym bawić ?

Napisano

dlamnie XCR to była jedna wielka pomyłka. Chyba 2 sezony temu miałem XCR plus el norte efekt był taki że rower wpadał w drgania źle sie ścigało na tym połączeniu ponieważ geomeria była turystyczna bardziej ponieważ kierownica była zawysoko i rower brzydko wyglądał.

Napisano

To trzeba było przeanalizować geometrię ramy i wysokość amora, kupować trzeba z głową (rower to konstrukcja która musi spełniać założenia konstruktora, każda rama zaprojektowana jest pod okresloną wysokość amortyzatora) , a nie biadolić ;)

Napisano

to też kolejner rowery były przemyślanie składane. A to był pierwszy i dziele sie doświadczenie. Ogolnie to nie polcam XCR i racze kupić używke bombera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...