tomeks Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Od pazdziernika jestem sczesliwym posiadaczem cube'a ams z damperem swinger 3-way, niestety tu nie jest juz tak dobrze O ile na poczatku damper pracowal calkiem fajnie, teraz nie jestem z niego zadowolony. Nie wiem co sie stalo ale tlumienie nie dziala juz tak jak na poczatku, ogolnie damper nie pracuje tak jakbym oczekiwal. Nie chodzi zbyt plynnie, nawet powiedzialbym, ze jest strasznie tepy. Do tego wydaje dziwne odglosy, cos jakby brakowalo mu "smarowania" Jak nieco mocniej skrece tlumienie, tak zeby na wiekszych dziurach nie wyrzucalo mnie do gory, wtedy na mniejszych nierownosciach nie pracuje prawie wcale. Nijak nie moge go dobrze ustawic. Dodam, ze kombinowalem juz sporo z cisnieniem i nic ciekawego z tego nie wyniklo, jedynie jak mialem mniej powietrza w komorze pozytywnej byl bardziej czuly, ale wtedy sag byl moim zdaniem zbyt duzy. Oprocz tego gdy zejde ponizej pewnej granicy cisnienia w komorze spv ale wiekszej niz minimalne 50psi amor dziwnie buja, tzn. na pierwszym cm skoku dziala tak jakbym nie mial skreconego tlumienia, a po najechaniu na wieksza dziure dziala normalnie, pozniej znow sie rozprezy i jest to samo, wczesniej nawet przy nizszym cisnieniu w spv takie " dziwne " bujanie nie wystepowalo. Rame jak juz pisalem posiadam od pazdziernika ubieglego roku, aczkolwiek wczesniej caly rower stal z rok czasu w sklepie. Dalszej przeszlosci niestety nie znam No i teraz nie wiem co mam zrobic, moze poprostu wyslac go na serwis? Tylko wlasnie gdzie ? Jak spojrzalem na ceny serwisu w wigwamie to zaczalem sie zastanawiac czy nie lepiej kupic jakiegos foxa Czy gdzies mozna taniej przeserwisowac ten damper? pzdr
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Wiem, że w Secesji zrobią to taniej ale to znów drugi koniec Polski.
tomeks Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Napisano 14 Czerwca 2009 Do wigwamu i tak musialbym wysylac, wiec jesli u nich bylaby rozwniez taka mozliwosc to czemu nie.
speed565 Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Te ceny serwisu nie są takie złe. Za serwis od 170 do 220 zł. Zobacz sobie na stronie cult-bikes ile kosztuje serwis foxa. Za pełny jaki teoretycznie należy wykonać co roku kasują 370 zł. (i podobno tylko oni to robią) Sam muszę zmienić damper i właśnie z powodu bardzo drogiego serwisu raczej się skłaniam w stronę Manitou niż Foxa. A że gorzej pracuje to może właśnie dopomina się o serwis
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Nie ma się też co cieszyć, bo ja za serwis SIDa (dampera) dawałem zawsze ok.100zł, za MC3.3 liczyli sobie 20zł więcej...
miku Napisano 22 Lipca 2009 Napisano 22 Lipca 2009 Kupiłem niedawno swingera air x3 i miałbym w związku z tym pytanie. Czy damper potrzebuje trochę kilometrów aby się dotrzeć ponieważ wydaje mi się że jak na opinie o jego czułości to mój egzemplarz jest zwyczajnie tępy? Poza tym dokonując pomiaru sagu trzeba chwilę posiedzieć na rowerze dlatego że ugięcie w ostatniej fazie trwa kilka ładnych sekund aż damper całkowicie się zatrzyma i tutaj moje zdziwienie bo w poprzednim damperze coś takiego nie miało miejsca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.