sampel Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Witam forumowiczow, to moj pierwszy post na tym forum. Przymierzam sie do zakupu jednosladu, niestety nie jestem znawca tematu, wiem jedynie tyle ile udalo mi sie wyczytac na forach, ewentualnie od sprzedawcow, jednak wiadomo, ze oni raczej nie sa obiektywni;/ spedzilem troche czasu na lazeniu po salonach rowerowych i w oko wpadly mi dwa modele: Pierwszy z nich to Merida TFS 100 sport D - niezly wyglad - tarczowe, hydrauliczne hamulce - z tylu przerzutka deore drugi z nich Unibike Zethos 2009 - kompletny osprzet deore (lacznie z piastami, suportem) - gorszy wyglad Zamierzam poruszac sie nim glownie po drogach miejskich, czasem jakis wypad do lasu. Problem polega na tym, ze nie znam sie za bardzo na parametrach. Slyszalem, ze deore to niezly sprzet, wiec to plus na korzysc tego unibike'a. Ogolnie bardziej podoba mi sie ta meridka, ale nie wiem czy potrzebne mi tarczowki (moze szkoda pieniedzy). W porownaniu technicznie lepiej wypada unibike (przynajmniej osprzet), ale rama wydaje mi sie cieniutka, nie chce, zeby mi sie rozpadla;) Moze ktos ma ktorys z tych rowerow i moze cos o nim powiedziec? Czy ten sprzet w meridce jest cos wart? Czy moze uwage ma rpzyciagac tarczowka, a reszta to szmelc? Bede wdzieczny za wszelkie rady. Pozdrawiam
Rulez Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Zethos niewątpliwie jest lepszym wyborem - pomijając kwestię wyglądu. Ew. Kellys Exqisite : http://www.allegro.pl/item639809886_kellys...009_r_raty.html
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Tarczówki z Meridy nie są złe ale czy są potrzebne w crossie to bym polemizował, bo w błocie/śniegu na tych oponach nie pojedziesz a jednak tarcze ważą swoje. Rama Unibika z pewnością nie połamie się jak będziesz używał go zgodnie z przeznaczeniem.
sampel Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Napisano 14 Czerwca 2009 Czyli jak tarczowki niepotrzebne, to merida wychodzi troche dorgo w porownaniu z uni... Jak na razie zbieram same pozytywy za tym zethosem...
hajdut Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 zastanowilbym sie nad unibikiem... na ich stronie jest adnotacja: "UWAGA!! Z powodu śmierci prezesa firmy UNIBIKE p. Jerzego Orłowskiego realizacja zamówień złożonych w sklepie internetowym może się wydłużyć. Za opóźnienia przepraszamy." zeby nie bylo potem problemow z realizacja gwarancji v
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2009 Unibike jest polską firmą a ten model ma dobry osprzet natomiast w meridzie spory % płacisz za napis merida bo to znana i przez wielu lubiana marka dlatego w tej samej cenie rower jest o klase lub kilka klas nizszy ale masz na ramie merida co dla niektorych jest wazniejsze a reszte sobie wymienia Co wybrac musisz sam zdecydowac.
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Ewentualnie możesz rozejrzeć się za Krossem Crow Rubble -> http://www.megadeal.pl/product_info.php?info=p14856 Zyskujesz względem Unibika sztycę na pantografie, hydrauliczne hample Magury i XTRa z tyłu. Tracisz 100zł mniej w portfelu.
hajdut Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 wydaje mi sie ze ten Kross Crow Rubble bedzie najcieższy, ponad 15 kg
kubawilda Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Panowie ten Kross naprawdę ma 15 kg? Gdyby nie to byłby spoko. W tej cenie jestem jednak za Kellysem A Unibike Zethosa nigdzie juz pratkycznie nie mozna kupic
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Sztyca i hydrauliczne hample jednak ważą swoje także 15kg to realna waga.
Damix Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Mam Kelly's Exquisite 2009 na razie ok. 3 tygodnie i przejechane 470km więc nie wiele ale moge polecić nie ma żadnych problemów ze sprzętem , wszystko działa jak należy i jest naprawde ładny
sampel Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Napisano 17 Czerwca 2009 Mialem juz unibike'a upolowanego, jednak nie udalo mi sie uzyskac zakupu na raty i musialem zrezygnowac:/ szkoda, bo fajnie sie zapowiadal;/
WaGiant Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Jeśli merida to może ta: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=70&id=472 Za te same pieniądze , a osprzęt lepszy niż w 100 .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.