Skocz do zawartości

[łańcuch, kaseta] wybór łańcucha i kasety na 8 rzędowy napęd

Raymanol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do wymiany w/w w swoim rowerze ale tych części jest tyle że nie mam pojęcia co wybrać aby dobrze współpracowało z przerzutkami Alivio (rd-mc20 i fd-mc21) z 2005r i korbą Shimano FC-MC08 (nic specjalnego ale nie jest jeszcze zużyta).

Moimi priorytetami są cena (raczej niezbyt wysoka) i wytrzymałość dlatego chciałem kupić 2 lub 3 łańcuchy.

Po wstępnej selekcji wybrałem następujące komponenty:

Kasety:

-Shimano CS-HG50-8I 11-28T lub 11-30T (45-50zł)

-Sram PG-850 lub PG-830 (podobno bardzo mało wytrzymała ;) ) (ok 60zł) (ok50zł)

Chyba jeszcze tylko te kasety są ciągle produkowane. Skłaniałbym się chyba bardziej do produktu Shimano.

Łańcuchy (tu jest większy problem bo jest tego pełno; od razu odrzuciłem produkty sram bo wyczytałem gdzieś że strasznie się rozciągają :) szukam czegoś do max 50zł/szt):

-Accent AC-881 PRO (35zł) mój faworyt ale mało o nim informacji

-Shimano CN-HG50 (30-45zł)

-KCM Z51 albo jakiś inny kcm (ok 20zł)

Proszę o wasze opinie i sugestie co do w/w sprzętu. Oczywiście wszelkie inne propozycje są także mile widziane :)

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

Opinie o tym connex'ie są skrajnie różne jedni chwalą że super cichutki, mało syfu leci do wnętrza, wolno się rozciąga a drudzy z kolei że nie współpracuje z największą zębatką w kasecie, jest strasznie głośny i że szybko się rozciąga.

To jak z nim w końcu jest? Nie ukrywam że myślałem nad czymś tańszym ale jak będzie super to może się skuszę :)

Zastanawiałem się także nad kupnem 3 łańcuchów różnych firm i sprawdzeniu na własnej skórze ich pracy ale nie wiem czy to nie będzie wyrzucanie pieniędzy w błoto :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...