Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Shimano Deore XT Shadow a Deore

cybul26

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam zamiar zrobić małą zmianę w moim rowerze. Polega ona na tym, że posiadam z tyłu zwykłą deorkę (dokładnego modelu nie znam ;E), a mój brat w swoim rowerze XT shadow. On jeździ mało, więc pewnie dużo by nie zrzędził, gdybym zamienił te przerzutki. Pytanie tylko, czy jest sens? Czy odczuję różnicę? Nie jestem wprawiony w regulację tylnej przerzutki (normalny rower posiadam 3 miesiące i ciągle uczę się czegoś nowego), więc trochę by mi zajęło, zanim bym je wyregulował pod dane rowery. Szczególnie, że mój brat z tyłu ma kasetę 8, a ja 9-cio rzędową. I czy ta Deore XT Shadow bez problemu by współpracowała z manetkami deore dualcontrol oraz kasetą 9-cio rzędową? Dodatkowo mój brat z przodu posiada Shimano Alivio top swing. Ja posiadam Deore down swing, której nie potrafię wyregulować (jak i serwisanci... ;/). Podobno do mojej geometrii ramy i korby musi być przerzutka typu top swing, a nie down swing. Wtedy regulacja jest prosta. Szkoda tylko, że wymiana przedniej przerzutki wiąże się z rozkuwaniem łańcucha (nie mam skuwacza ;/). U mnie to nie problem, ponieważ posiadam spinkę, ale brat nie. Czy naprawdę tak jest, że w Krossie A4 2008 i korbą Truvativ ISOflow najlepiej spisze się przerzutka top swing? Myślicie, że warto zmieniać? I w razie czego jakimi domowymi sposobami zastąpić skuwacz?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

Cybul26

Skuwacz kosztuje kilkanaście zł. Poza tym możesz wyjąć kółka przerzutki, żeby zdjąć z niej łańcuch. DC będzie lepiej działać z przerzutką z odwrotną sprężyną, Shadow ma normalną sprężynę. Liczba biegów nie robi przerzutce różnicy, ale jeżeli brat masz odwrotną sprężynę, to będziesz zmieniał biegi inaczej niż do tej pory, w drugą stronę(chyba, że też masz normalną sprężynę, ale bez modelu to ciężko określić - sprawdź na przerzutce jaki ma symbol).

To wiem, że z tylnej przerzutki mogę wyciągnąć kółka i bez problemu zdejmę łańcuch. Raczej chodzi mi o przednią przerzutkę :) Dodatkowo na skuwacz na razie mnie nie stać (no co? ;/ Nawet Finish Line'a nie mam jeszcze ;<). Na przerzutce nic nie pisze. W instrukcji pisze, że to RD-M530 (w necie są zdjęcia i wydaje się, że to właśnie ta przerzutka). Warto zmieniać, czy zostawić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...