cybul26 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witajcie. Mam zamiar zrobić małą zmianę w moim rowerze. Polega ona na tym, że posiadam z tyłu zwykłą deorkę (dokładnego modelu nie znam ;E), a mój brat w swoim rowerze XT shadow. On jeździ mało, więc pewnie dużo by nie zrzędził, gdybym zamienił te przerzutki. Pytanie tylko, czy jest sens? Czy odczuję różnicę? Nie jestem wprawiony w regulację tylnej przerzutki (normalny rower posiadam 3 miesiące i ciągle uczę się czegoś nowego), więc trochę by mi zajęło, zanim bym je wyregulował pod dane rowery. Szczególnie, że mój brat z tyłu ma kasetę 8, a ja 9-cio rzędową. I czy ta Deore XT Shadow bez problemu by współpracowała z manetkami deore dualcontrol oraz kasetą 9-cio rzędową? Dodatkowo mój brat z przodu posiada Shimano Alivio top swing. Ja posiadam Deore down swing, której nie potrafię wyregulować (jak i serwisanci... ;/). Podobno do mojej geometrii ramy i korby musi być przerzutka typu top swing, a nie down swing. Wtedy regulacja jest prosta. Szkoda tylko, że wymiana przedniej przerzutki wiąże się z rozkuwaniem łańcucha (nie mam skuwacza ;/). U mnie to nie problem, ponieważ posiadam spinkę, ale brat nie. Czy naprawdę tak jest, że w Krossie A4 2008 i korbą Truvativ ISOflow najlepiej spisze się przerzutka top swing? Myślicie, że warto zmieniać? I w razie czego jakimi domowymi sposobami zastąpić skuwacz? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Cybul26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Skuwacz kosztuje kilkanaście zł. Poza tym możesz wyjąć kółka przerzutki, żeby zdjąć z niej łańcuch. DC będzie lepiej działać z przerzutką z odwrotną sprężyną, Shadow ma normalną sprężynę. Liczba biegów nie robi przerzutce różnicy, ale jeżeli brat masz odwrotną sprężynę, to będziesz zmieniał biegi inaczej niż do tej pory, w drugą stronę(chyba, że też masz normalną sprężynę, ale bez modelu to ciężko określić - sprawdź na przerzutce jaki ma symbol). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 To wiem, że z tylnej przerzutki mogę wyciągnąć kółka i bez problemu zdejmę łańcuch. Raczej chodzi mi o przednią przerzutkę Dodatkowo na skuwacz na razie mnie nie stać (no co? ;/ Nawet Finish Line'a nie mam jeszcze ;<). Na przerzutce nic nie pisze. W instrukcji pisze, że to RD-M530 (w necie są zdjęcia i wydaje się, że to właśnie ta przerzutka). Warto zmieniać, czy zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 To masz ze sprężyną odwrotną, przeznaczoną do DC. Zarówno ty i brat poczujecie dużą różnicę po zamianie, bo biegi będą wchodzić odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Skoro my dwaj mamy odwrotne sprężyny, to chyba nikt nie odczuje różnicy? Zresztą niedługo się przekonam. Wszystko już pozmieniane. Teraz czas na regulację. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 ... Shadow ma normalną sprężynę... I tylko normalną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Na razie wyregulowałem bratu przerzutkę i z tego, co pamiętam, to zmienia się biegi tak samo. Jutro biorę się za regulację swojej przerzutki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.