ja7 Napisano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Witam, zamierzam kupić opony do roweru MTB, ale jak to bywa z kupnem nowych rzeczy mam kilka pytań i wątpliwości. Opony przeznaczone będą do jazdy wyłącznie po asfalcie, jako że zostaną drugim kompletem opon, chciałbym aby były wąskie i posiadały jak najmniejsze opory toczenia. Przeglądając oferty wybrałem kilka modeli: Maxxis Detonator (1,0, 290g) Maxxis Xenith (1,5, 415g) SCHWALBE Kojak (1,35, 395g) Co do dwóch ostatnich, to typowe slicki bez żadnych nacięć, Najbardziej byłem skłonny zakupić Detonatora, jest najwęższa bo ma tylko 1,0 cal szerokości, ale nie wiem czy jest odpowiednia do mojej obręczy. Z tego co się orientuje opona powinna być szersza od obręczy a w tym przypadku są sobie równe (23 mm), Jak to jest z rozmiarami?? I jest także najlżejsza. Xenith ma chyba sporą szerokość (1,5 cala) jak na oponę szosową (tylko na asfalt...), lepszy byłby od niej jednak Kojak, chociaż jest droższy. Sporo osób z forum polecało Metro II, Stelvio, Smoothie niestety są one trudno dostępne. Prosiłbym o sugestie, opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MSJ Jaskólski Napisano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Mam dwa komplety kół do MTB, w jednym mam takie oponki. Spisują się bardzo fajnie do jazdy na asfalcie, i tylko praktycznie do asfaltu się nadają. Chociaż na ubitych, twardych szutrowych ścieżkach też dają radę. Są tanie, no i biały bok dodaje "lansu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Tak, tylko ta Kenda to klocek straszny, lzejsze mam opony mtb w goralu Ja bym polecil Kojaki, bo sam uzywam . Niezuzywalna i nieprzebijalna opona, przez 16-17 tys km zlapalem dwa laczki, opona nadal nadaje sie do jazdy (bo co tam sie ma scierac ), fajnie wyglada taka lysa w rowerze, no i nie ma takiej ekstremy co do cisnien jak w oponie jednocalowej, ja pompuje 6 barow, ale nawet jak mi cisnienie zjedzie do 4 to daje rade. Male opory toczenia, a jeszcze jakies minimum komfortu jest, czego o takiej calowce nie mozna powiedziec na naszych dziurach szosowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TERMINATOR Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 http://www.allegro.pl/item661086940_irc_sm...k_promocja.html http://www.allegro.pl/item661093073_irc_sm...k_promocja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 @up różnica wagi między drutem a zwijaną znikoma Może sobie na lato sprawię po komplecie drucianych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Powiem Ci tak jeśli tak jak piszesz tylko szosa to kupuj jak najwęższą oponę najlepiej 1,0.Na takich oponach to rower idzie jak strzała.Ja miałem takie opony,niestety ze względu ,że miałem dość szerokie obręcze i nic mniejszego nie chciało wejść.Co do szerokości to nie mam pojęcia czy to wejdzie.Wiem tyle co ty ,że opona powinna być szersza od obręczy ,ale w praktyce czasem jest inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja7 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Bizon a jaką miałeś szerokość obręczy, że weszła Ci tylko opona o szerokości 1,25? Kenda odpada bo ciężka, szeroka i taki bieżnik też mi nie jest potrzebny. Ma ktoś doświadczenie z Detonatorem 1,0 calowym? Nie będzie problemu z założeniem na obręcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Ja mam pytanko: Czy na obręcze X2100 wejdą laczki Smoothie 1.25/ Kwest 1.5 ??? Ubotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Zalecane jest 1.5 do 2.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Zewnętrzna średnica obręczy 27,2.A może kenda kontrender tu link kumpel ,ją miał jakoś nie narzekał.Ale ja osobiście jakoś do taniej kendy nie jestem przekonany -kiedyś kupiłem tańsze modele i króciutko pojeździłem popękały z boku.Wedle tego co piszą w tym sklepie powinna wejść na twoją obręcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja7 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Kenda odpada, raczej pozostanę przy tych modelach, które podałem. Znalazłem ETRTO Detonatora, 25x599 więc z tego wynika, że ma szerokość 25 mm, moja obręcz 23 mm, czyli powinno pasować... Klosiu a jak w ogóle się jeździ na takich oponach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 No co tu duzo gadac, po asfalcie jezdzi sie super. W porownaniu do terenowej opony roznica w oporach toczenia jest niesamowita, a jednoczesnie w porownaniu do kolarki z opona 23mm na osmiu barach jest jakis podstawowy komfort. Mimo ze lysa to na przyczepnosc, takze na mokrym asfalcie nie narzekalem, co prawda w tym roku w styczniu zmienilem opony na dwa tygodnie na terenowe, bo na sniegu i lodzie bywalo ciezkawo . Ale roznica w jezdzie i przyspieszaniach byla na tyle duza, ze po dwoch tygodniach wrocilem do Kojakow. Niepewne nawierzchnie na ktore trzeba uwazac to mokry bruk i mokre biale linie malowane na jezdni, mozna sie konkretnie slizgnac. Ale to jest wada wszystkich slickow. Za to Kojaki sa jeszcze na tyle szerokie, ze raczej nie ma niebezpieczenstwa wpadniecia w szyny tramwajowe i widowiskowej gleby, czego na kolarce raz o wlos uniknalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 używam fatboy 1,25, slicki, w miarę komfortowe, jeśli w ogóle można powiedzieć o komforcie przy tej szerokości i ciśnieniu 60 psi dają radę w ubitym suchym terenie, na razie 0 kapci przy zmianie polecam przejście na wentyl samochodowy z racji o wiele większego ciśnienia pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Czy na obręcze X2100 wejdą laczki Smoothie 1.25/ Kwest 1.5 ??? Tak wejdą. X2100 + IRC Smoothie 1.25 przejechałem już trochę na takim zestawieniu i wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michciu_h Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A ja mam pytanie na temat łatwości zakłądania opon na obręcze. Wiadomo, że nie będzie to tak łatwe, jak w oponie terenowej o szerokości 1.9-2.1, ale jednak jak miałem Kendy Kwesty i zakładałem je na obręcze DM18 to mnie szlag trafiał. Łamałem plastikowe łyżki, metalowe wyginałem, dętki rozszarpywałem i generalnie każda zmiana opon na obręczy (niezależnie czy zakładanie czy zdejmowanie), to była przeprawa przez mękę (zresztą podobne problemy z tymi oponami opisywał kiedyś Wax). W związku z tym może ktoś może polecić slicki 26' do 50 złza sztukę, które dają się bez większych problemów zakładać i zdejmować z obręczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 No ciekawe, bo i Kojaki i Author Slicki zakladalem bez gwaltu na lyzkach . Przydawaly sie, ale bez przesadnej sily. Obrecze DM18. Nawet nie wiedzialem, ze sa takie problemy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Wspominane wyżej IRC Smoothie 1.25 (druciaki) na obręcze X2100 zakładam jak i zdejmuję palcami bez żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Potwierdzam Irc Smoothie 1.25 druty też zakładam bez łyżki na 3 rodzaje obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deyot Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Mam oponki Geax Street Runner, 1,25" od ubiegłego roku. Można je pompować do 100 psi. Jeżdżą bardzo fajnie po asfalcie ale bieżnik to mają najwyżej symboliczny. Dosyć śliskie przez to są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 nie spotkałem się jeszcze nigdy z oponami przy których musiałbym giąć łyżki wręcz przeciwnie, łyżek używałem może z 2 razy odrobina wprawy i całkiem szybko można zmienić laczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ha też tak uważałem... dopóki nie kupiłem szosy Zawsze wszystko palcami zdejmowałem, zakładałem i dziwiłem się ludziom, którzy mówili że łyżek używają do opon np. 2.1. Moje zdanie zmieniło się diametralnie po pierwszej zmianie opon w szosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Co do zakładani to najwięcej zależy od obręczy. Ja na swoich Rigidach Sphinx to żeby założyć oponę musiałem się męczyć z dobre 5min i wyginając dosyć mocno łyżki, po przesiadce na Crossride zakładam opony rękami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deyot Napisano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ciekawe, bo ja zakładając Geaxy do Sphinxa nie miałem żadnych problemów z zakładaniem. Widać tyle samo zależy od opony co od obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja7 Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 A zakładał ktoś detonatory, będą problemy? Czy w ogóle wejdą na obręcz? Ma ktoś doświadczenie z tymi oponami? Chodzi mi o detonatory 1.0 calowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 To ciezko stwierdzic, faktycznie duzo zalezy od opony. Uzywam glownie Kendy Karmy, przy obreczach Alex DM18 zawsze wozilem lyzki do opon, bo opony dosc ciezko schodzily. Teraz zmienilem obrecze na Maviki XM317 disc i naprawde sie boje co bedzie jak zlapie duza dziure. Opony sa tak luzne, ze naraz z obreczy da sie sciagnac rekami obie krawedzie wraz z detka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.