Jakubas Napisano 7 Października 2010 Napisano 7 Października 2010 Na spd jeżdżę od około roku. Wydaję mi się ,że jak by używanie spd nie wpływało na szybsze pokonywanie trasy to ani kolarze szosowi ani tym bardziej górscy nie używali by takowych,zawodowcy mają wszystko dokładnie przekalkulowane. Na pewno na ekstremalnych momentach pomagają - podjazdy, zjazdy, techniczne odcinki lub wyboje, wpływa to na czas przejazdu a co za tym idzie na AVG. Co do rozłożenia siły to na zwykłych pedałach pracuje mniej mięśni i można doprowadzić do zakwaszenia lub zmęczenia mięśni szybciej(tak mi się zdaję - nie jestem ekspertem).
GozDD Napisano 8 Października 2010 Napisano 8 Października 2010 Na SPD jeżdżę dopiero od połowy tego sezonu - jakoś od wakacji. Obecnie nie wyobrażam sobie przejścia z powrotem na platformy. Po pierwszych paru jazdach bolały mnie mięśnie które wcześniej nie pracowały. Ale gdy już przyzwyczaiłem się zacząłem doceniać zalety SPD. Po pierwsze dużo lepsze przyspieszenie, lepsza kontrola nad rowerem, łatwiej zaliczyć podjazdy i można jeździć z większą kadencją nie "gubiąc nóg" Najlepszy przykład to górka, którą muszę pokonać codziennie wyjeżdżając z domu. Na platformach ledwo dawałem radę podjechać z prędkością 30km/h odpuszczając już pod koniec, aktualnie połykam ten podjazd na przełożeniu 3x7 i prędkości 35km/h.
Arek03170 Napisano 8 Października 2010 Napisano 8 Października 2010 mógłbym sie podpisać po dpostami powyżej. Też jeżdże od roku w spd i nie przesiade sie na zwykle. Wedlug mnie spd zwieksza szybkosc, z powodu sztywnej podeszwy i stabilnosci nogi, kazdy obrot jest taki sam, stopa ustawiona zawsze tak samo, na najbardziej optymalnej pozycji dobranej po ilus tam godzinach jazdy. Wydaje mi sie ze nawet przy normalnej jezdzie mimowolnie ciagne noge do gory.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.