almaster Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Jak w temacie. Potrzebne mi coś do smarowania napędu xt. Jeżdżę czasem na amatorskich maratonach. Myślałem nad jakimś finish linem, popatrzyłem na naszym forum ale sam nie wiem jaki wziąć. Proszę więc o pomoc. Proszę też powiedzieć co będzie lepsze-dry czy wet? Najbardziej zależy mi na tym by napęd był bezgłośny.
jaizm Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 White Lightning Epic albo Rohloff edit. nie zauwazylem, ze ma byc do 20zł, te sa troche drozsze
almaster Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Napisano 12 Czerwca 2009 W krakowie znalazłem white lightning Epic za 26zł, więc wezmę. Ale teraz...Wet, Clean czy Epic? Fajnie by było gdyby się nie brudził bardzo, trzymał się w miarę długo i przede wszystkim by praca napędu była bezgłośna.
Andrew Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=32488 Szukać, patrzeć, czytać i myśleć a nie po D się drapać.. Polecam rohloffa. Najlepszy.
almaster Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Napisano 12 Czerwca 2009 A czy po rohloffie praca napędu będzie bezgłośna? Bo tam tego nie znalazłem.
Andrew Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 no własnie jest! W przeciwieństwie do Finishline'ów.
almaster Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Napisano 12 Czerwca 2009 Jeśli ma być cichy, to biorę rohloffa. Dzięki! http://allegro.pl/item653642584_olej_do_la...50ml_nypel.html swoje kosztuje ale mam nadzieję że na jakość się przełoży:D
premier2 Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Bezgłośny napęd, to taki który stoi nieużywany . Zawsze coś słychać, ale najmniej chyba na smarach typu rohloff, zielony FL itp. Są gęstsze i wolniej się wypłukują.
andi333 Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 na zielonym FL słychac przynajmniej u mnie.
Boss Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Valvoline High Pressure Lubricant + PTFE spray 500ML Chyba się skuszę i spróbuję tego specyfiku w najbliższym czasie - ok 20zł za pół litra, ponoć bardzo dobry, wydajny i nie łapie brudu
rzymo Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Olej do pił łańcuchowych - parę zł za litr. Wada - konieczność częstszego smarowania.
pawel1315 Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Ja używam oleju do pił - Vexol Wytrzymuje 150-200 km. Dzisiaj jechałem w deszczu i go nie wypłukał, ale łapie trochę brudu
ziom41 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja polecam Wd40 kosztuje około 16zł i można kupić w każdym supermarkecie. Dodatkowo zabezpiecza przed rdzą
detonator Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Gratuluje podejścia TO NIE JEST DO SMAROWANIA :
kamsal37 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Bierz Rohloff i tyle w tym temacie:) Sam mam napęd xt i średnio smaruję go co 300-400km bo dopiero wtedy zaczyna go słychać
beskid Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja polecam Wd40 kosztuje około 16zł i można kupić w każdym supermarkecie. Dodatkowo zabezpiecza przed rdzą Nie no dajesz gościu w d.. z tym WD40 nie ma co
damianEr Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 A co masz do WD-40 ? Ja również go używam .Mimo że jeżdżę na sprzęcie raczej z górnej półki , to wd - 40 mu nie przeszkadza.Mógłbyś wymienić choć 3 argumenty dlaczego WD 40 jest złe ? I przypominam kolego beskid o niecytowaniu postów !! //A ja kolego hipokryto przypominam, że nie cytujemy postów bezpośrednio powyższych, dziękuję, Safian.
seker1995 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 kolego damianEr, WD-40 służy do wypłukiwania smaru, odrdzewiania itp. Jeżeli masz zapieczoną śrubę to wtedy możesz popsikać WD-40, ale nie na łańcuch !!!!!!!!! To nie jest złoty środek do wszystkiego jak to niektórzy myślą ..... :EDIT: I o jakim niecytowaniu postów przypominasz ?? Nie cytujemy postu, który się znajduję zaraz nad naszym, a w przypadku beskida tak nie było ....
lukas85 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Weź rohloffa tak jak piszą. Ja na stanie mam smary: FL czerwony, Shimano na suche, Shimano na mokre i smar do pił Makita. FL czerwony to wiadomo, 50-60 km po asfalcie i łańcuch zaczyna być słyszalny. Zaletą jest to, że nie syfi się za mocno, więc po tych 60 km można znów od biedy nałożyć warstwę. Shimano na suche jest całkiem niezły, średnio łapie syf, a po 80 km po suchym kampinosie nic nie rzęziło. Shimano na mokre raczej słaby. Wracałem z pracy w ulewę kilka dni temu, wcześniej dojazd do pracy po mokrym asfalcie, efekt - 0 smaru w łańcuchu, za to zębatki całe w syfie. Makita. Byłem sceptyczny, bo to chyba zwykły olej roślinny i do tego śmierdzi, ale zaskoczył mnie tym, że długo wytrzymuje i łapie za dużo syfu, a jest bardzo gęsty. Ogólnie ponad 100 km w suchym kampinosie i łancuch dalej był nasmarowany. Jeździłem tez po mokrym asfalcie i spokojnie przez 150 km nic nie słychać, brudu też za dużo nie było. Teraz nasmarowałem nim łańcuch w rowerze ,,do pracy'' czekam na ulewę i zobaczymy jak się spisze.
marekw Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 polecam Wd40 co masz do WD-40 ? Ja również go używam generalnie można go użyć do usuwania wody, do smarowania na asfalt/mokre lepsze będzie cokolwiek innego, w ostateczności nawet olej silnikowy, olej jadalny niestety tak się składa, że pytając pana w markecie powie co wie, a z reguły niewiele wie, tak jak producent http://www.wd40.pl/wd40.html , który robiąc swoją listę 2000 zastosowań nieco przesadził, bo faktycznie do niewielu rzeczy się nadaje co do polecanych specyfików, jest gdzieś tutaj osobny temat, który ma już kilkadziesiąt stron
beskid Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 A co masz do WD-40 ? Ja również go używam .Mimo że jeżdżę na sprzęcie raczej z górnej półki , to wd - 40 mu nie przeszkadza.Mógłbyś wymienić choć 3 argumenty dlaczego WD 40 jest złe ? I przypominam kolego beskid o niecytowaniu postów !! Na początek to nie kapuje co jest u Ciebie z tym cytowaniem Już drugi raz zwracasz mi bezpodstawnie uwagę i myślę, że wreszcie szanowny kolega seker1995 wyjaśnił w czym rzecz za co mu dziękuje Margarynę też można stosować w sumie czemu nie Co do argumentów na nie to sobie poczytaj bo mi się nie chce pisać w kółko jedno i to samo http://www.forumrowerowe.orglub http://www.forumrowerowe.org albo cokolwiek innego tylko błagam nie nudź więcej z tym tematem. A swoją drogą to już lepszy ten WD niż wielkie nic na np. łańcuchu u co poniektórych. To przerażliwe skrzypienie słyszalne z oddali - istny koszmar
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.