Skocz do zawartości

[smarowanie] Jaki olej najlepszy?(do 20zł.)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Potrzebne mi coś do smarowania napędu xt. Jeżdżę czasem na amatorskich maratonach. Myślałem nad jakimś finish linem, popatrzyłem na naszym forum ale sam nie wiem jaki wziąć. Proszę więc o pomoc. Proszę też powiedzieć co będzie lepsze-dry czy wet? Najbardziej zależy mi na tym by napęd był bezgłośny.

Napisano

W krakowie znalazłem white lightning Epic za 26zł, więc wezmę. Ale teraz...Wet, Clean czy Epic? Fajnie by było gdyby się nie brudził bardzo, trzymał się w miarę długo i przede wszystkim by praca napędu była bezgłośna.

Napisano

Bezgłośny napęd, to taki który stoi nieużywany ;). Zawsze coś słychać, ale najmniej chyba na smarach typu rohloff, zielony FL itp. Są gęstsze i wolniej się wypłukują.

Napisano

Valvoline High Pressure Lubricant + PTFE spray 500ML

Chyba się skuszę i spróbuję tego specyfiku w najbliższym czasie - ok 20zł za pół litra, ponoć bardzo dobry, wydajny i nie łapie brudu

• 2 lata później...
Napisano

Ja polecam Wd40 kosztuje około 16zł i można kupić w każdym supermarkecie. Dodatkowo zabezpiecza przed rdzą

Napisano

Ja polecam Wd40 kosztuje około 16zł i można kupić w każdym supermarkecie. Dodatkowo zabezpiecza przed rdzą

Nie no dajesz gościu w d.. z tym WD40 nie ma co :wallbash:

Napisano

A co masz do WD-40 ? Ja również go używam .Mimo że jeżdżę na sprzęcie raczej z górnej półki , to wd - 40 mu nie przeszkadza.Mógłbyś wymienić choć 3 argumenty dlaczego WD 40 jest złe ?

I przypominam kolego beskid o niecytowaniu postów !!

//A ja kolego hipokryto przypominam, że nie cytujemy postów bezpośrednio powyższych, dziękuję, Safian.

Napisano

kolego damianEr, WD-40 służy do wypłukiwania smaru, odrdzewiania itp. Jeżeli masz zapieczoną śrubę to wtedy możesz popsikać WD-40, ale nie na łańcuch !!!!!!!!! To nie jest złoty środek do wszystkiego jak to niektórzy myślą ..... :wallbash:

:EDIT:

I o jakim niecytowaniu postów przypominasz ?? Nie cytujemy postu, który się znajduję zaraz nad naszym, a w przypadku beskida tak nie było ....

Napisano

Weź rohloffa tak jak piszą. Ja na stanie mam smary: FL czerwony, Shimano na suche, Shimano na mokre i smar do pił Makita.

FL czerwony to wiadomo, 50-60 km po asfalcie i łańcuch zaczyna być słyszalny. Zaletą jest to, że nie syfi się za mocno, więc po tych 60 km można znów od biedy nałożyć warstwę.

Shimano na suche jest całkiem niezły, średnio łapie syf, a po 80 km po suchym kampinosie nic nie rzęziło.

Shimano na mokre raczej słaby. Wracałem z pracy w ulewę kilka dni temu, wcześniej dojazd do pracy po mokrym asfalcie, efekt - 0 smaru w łańcuchu, za to zębatki całe w syfie.

Makita. Byłem sceptyczny, bo to chyba zwykły olej roślinny i do tego śmierdzi, ale zaskoczył mnie tym, że długo wytrzymuje i łapie za dużo syfu, a jest bardzo gęsty. Ogólnie ponad 100 km w suchym kampinosie i łancuch dalej był nasmarowany. Jeździłem tez po mokrym asfalcie i spokojnie przez 150 km nic nie słychać, brudu też za dużo nie było. Teraz nasmarowałem nim łańcuch w rowerze ,,do pracy'' czekam na ulewę i zobaczymy jak się spisze.

Napisano

polecam Wd40

co masz do WD-40 ? Ja również go używam

generalnie można go użyć do usuwania wody, do smarowania na asfalt/mokre lepsze będzie cokolwiek innego, w ostateczności nawet olej silnikowy, olej jadalny

niestety tak się składa, że pytając pana w markecie powie co wie, a z reguły niewiele wie, tak jak producent http://www.wd40.pl/wd40.html , który robiąc swoją listę 2000 zastosowań nieco przesadził, bo faktycznie do niewielu rzeczy się nadaje

co do polecanych specyfików, jest gdzieś tutaj osobny temat, który ma już kilkadziesiąt stron

Napisano

A co masz do WD-40 ? Ja również go używam .Mimo że jeżdżę na sprzęcie raczej z górnej półki , to wd - 40 mu nie przeszkadza.Mógłbyś wymienić choć 3 argumenty dlaczego WD 40 jest złe ?

I przypominam kolego beskid o niecytowaniu postów !!

Na początek to nie kapuje co jest u Ciebie z tym cytowaniem :blink::blink: Już drugi raz zwracasz mi bezpodstawnie uwagę i myślę, że wreszcie szanowny kolega seker1995 wyjaśnił w czym rzecz za co mu dziękuje :thanks:

Margarynę też można stosować w sumie czemu nie :thumbsup: Co do argumentów na nie to sobie poczytaj bo mi się nie chce pisać w kółko jedno i to samo :Phttp://www.forumrowerowe.orglub http://www.forumrowerowe.org albo cokolwiek innego tylko błagam nie nudź więcej z tym tematem.

A swoją drogą to już lepszy ten WD niż wielkie nic na np. łańcuchu u co poniektórych. To przerażliwe skrzypienie słyszalne z oddali - istny koszmar :nuke:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...