Skocz do zawartości

[amortyzator przód]TORA 318 regulacja, jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam rowerek z tym amorkiem i nie bardzo wiem jak się go reguluje.

naczytałem się o:

- Naprężenie wstępne

- Tłumienie kompresji

-Sprężyna negatywna

I jeszcze parę "dziwnych" obcych dla mnie terminów wpadło mi w oko\ucho tylko nie wiem jak to wszystko regulować, na co zwracać uwagę, wiem tylko tyle, że pompowanie tego amorka jest na lewej goleni u góry i to jest chyba to naprężenie wstępne, ale co dalej?? NIEWIEM ;/

Napisano

Najpierw regulujesz cisnienie, najlepiej na poczatku nabic tyle ile podaje tabelka i wyjechac na jakis dobry tor testowy :) z pompką w "ręce" i tam dostosowac pod siebie. Ew. mozesz od razu napompowac pod SAG czyli ugiecie wstepne amorka jak siadasz na rower - powinno wynosic od 20-30% skoku w zaleznosci od stylu jazdy i preferencji.

Druga sprawa to pokrętło po prawej na dole - regulujesz nim tłumienie odbica. Krecac w strone żółwika amorek bedzie wolniej odbijał i ogolnie bedzie "zmulony" (slychac wtedy wyraznie chlupanie oleju w goleni), a w strone króliczka przeciwnie. Trzeba znalezc zloty srodek - umnie np. jest kilka obrotów w strone króliczka liczac od srodka skali. Aha i lepiej nie jezdzic z tym imbusem od regulacji, bo łatwo wypada.

Napisano

Oooo i o to mi chodziło, bardzo konkretna odpowiedź która daje mi już jakąś wiedzę na ten temat.

Wielki dzięki.

Czyli rozumiem, że te dwa czynniki można regulować nic innego już mnie "nie interesuje", tak?

Napisano

No w tym amorze jest jeszcze tylko blokada skoku przez manetke, ale z tym juz pewnie sobie poradziles :)

Wyzsze modele RS maja przy platformie Motion Control jeszcze jedna regulacje, mianiowicie Floodgate, ktory pozwala regulować to, jak silne drgania mają powodować zwolnienie blokady amortyzatora.

W Torze 318 jest to ustawione fabrycznie i nie da sie regulowac z zewnatrz (w miejscu pokretla jest plastikowa zaslepka :D ).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Yo

Mam pytanie odnośnie amortyzatora Rock Shock Tora 318.

Od niedawna próbuje skakać na swoim rowerku i nie wiem jak ma być amorek ustawiony.

Czy ma odbijać szybko (narysowany królik) czy ma odbijać wolno (narysowany żółw)?

Czy ma być odblokowany amorek czy ma być zamknięty, wiecie o co mi kaman?

Napisano

Primo, tora to nie amorek do skakania :P

Secundo, jak skaczesz to tłumienie powrotu musi być skręcone bo inaczej przy szybkim odbiciu nie utrzymasz kiery.

Tertio, jak go zablokujesz i będziesz skakać to rozwalisz blokadę i na tym się skończy zabawa :angry2:

Napisano

uzywalem 2 tory i jesli wazysz do 75kg to mozesz skakac, oczywiscie nie jakies dropy ponad 2m...tlumienie skrecone troche blizej zolwia, a co do blokady, to warto uzyc mozgu, ktory w sumie tez by pomogl przy pytaniu, jak szybko ma wracac amor po ugieciu, zeby byla mniejsza szansa na glebe :angry2:

swoja droga, mam nadzieje, ze nie bedziesz skakal na ramie wymienionej w danych...

Napisano

Felt RXC Elite to średniej klasy rowerek do XC maratonu - pierwsze co wn im pęknie przy skoku to śruba skrecająca jarzmo sztycy :(

Następne w kolejności będą karbowane tylne widełki - mające za zadanie absorbować część wstrząsów - karbon w xc jest ok, ale przy dużym udarze najzwyczajniej pęka lub zgniata się rozwarstwiając.

Generalnie aby sobie poskakać tak jak to robią na filmach musisz zaopatrzyć się w sprzęt jak na filmach, w innym przypadku koszty leczenia mogą przewyższyć koszty odpowiedniego roweru (komplet dobrze zrobionych siekaczy to jakieś 6000 pln :) ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...