Skocz do zawartości

[wolnobieg] łączenie 2 wadliwych w 1 dobry

Grelax

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam jeszcze rower z tylną piastą na wolnobieg nakręcany, którą miałem od pewnego czasu spore problemy. bieżnia zewnętrzna od strony wolnobiegu była totalnie zdarta i posuta, przez co ciągle wymieniałem krzywiące się ośki i zjechane na skos bieżnie wewnętrzne. Koło po 2 km łapało luzy na 2cm. Postanowiłem wreszcie zmienić tą piastę. Podczas jazdy do sklepu czułem pod pedałami takie szarpanie (coś jak piach w łożyskach) i trzaskanie. Byłem na 100% pewny, że to piasta już jest na hama poluzowana i spotęgowało to tylko chęć wymiany koła. Zmieniłem koło na nowe, zero luzów a podczas jazdy próbnej nadal to dziwne chrobotanie. Nawet z rozwaloną piastą tego nie miałem. Jednak juz wiem, co jest przyczyną. Kiedy ruszam wolnobiegiem na boki to ma on spory luz i trzaska aż cała rama dudni. A niedawno go wymieniałem. Jest prawie nowy. Możliwe, że cos takiego zrobiło się od jeżdżenia z krzywa jak banan ośką i poluzowaną piastą?

No i mam teraz mały problem, bo nie chce juz wkładać ani złotówki w ten stary rower. Na szczęście zachowałem stary wolnobieg i teraz mam taka sytuację:

Mam 2 wolnobiegi: Stary ze zdartymi zębatkami i nowy z popsutym mechanizmem zapadkowym i strasznymi luzami.

Czy mogę teraz jakoś oba rozkręcić i przełożyć same tryby z nowego na bębenek ze starego ?

Wtedy miałbym sprawny wolnobieg bez wkładów finansowych :D

• Mod Team
Wtedy miałbym sprawny wolnobieg bez wkładów finansowych :P

No tak ale zaoszczedzone srodki wydałbyś na psychologa kojącego twoje skołatane nerwy powstałe podczas zabiegu składania :P

Twoim błedem było kupno koła na wolnobieg ... było kupic na kasete i kasete i był byś szczesliwszy z uzytkowania niz ci sie wydaje :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...