Grelax Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Posiadam jeszcze rower z tylną piastą na wolnobieg nakręcany, którą miałem od pewnego czasu spore problemy. bieżnia zewnętrzna od strony wolnobiegu była totalnie zdarta i posuta, przez co ciągle wymieniałem krzywiące się ośki i zjechane na skos bieżnie wewnętrzne. Koło po 2 km łapało luzy na 2cm. Postanowiłem wreszcie zmienić tą piastę. Podczas jazdy do sklepu czułem pod pedałami takie szarpanie (coś jak piach w łożyskach) i trzaskanie. Byłem na 100% pewny, że to piasta już jest na hama poluzowana i spotęgowało to tylko chęć wymiany koła. Zmieniłem koło na nowe, zero luzów a podczas jazdy próbnej nadal to dziwne chrobotanie. Nawet z rozwaloną piastą tego nie miałem. Jednak juz wiem, co jest przyczyną. Kiedy ruszam wolnobiegiem na boki to ma on spory luz i trzaska aż cała rama dudni. A niedawno go wymieniałem. Jest prawie nowy. Możliwe, że cos takiego zrobiło się od jeżdżenia z krzywa jak banan ośką i poluzowaną piastą? No i mam teraz mały problem, bo nie chce juz wkładać ani złotówki w ten stary rower. Na szczęście zachowałem stary wolnobieg i teraz mam taka sytuację: Mam 2 wolnobiegi: Stary ze zdartymi zębatkami i nowy z popsutym mechanizmem zapadkowym i strasznymi luzami. Czy mogę teraz jakoś oba rozkręcić i przełożyć same tryby z nowego na bębenek ze starego ? Wtedy miałbym sprawny wolnobieg bez wkładów finansowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Panie, nowy wolnobieg kosztuje 30-40zl. Warto sie meczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Wtedy miałbym sprawny wolnobieg bez wkładów finansowych No tak ale zaoszczedzone srodki wydałbyś na psychologa kojącego twoje skołatane nerwy powstałe podczas zabiegu składania Twoim błedem było kupno koła na wolnobieg ... było kupic na kasete i kasete i był byś szczesliwszy z uzytkowania niz ci sie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grelax Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Zbieram na nowy rower i nie chciałem już ładowac kasy. A myślałem że kaseta jest jeszcze dobra bo w końcu nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Nie myl kasety z wolnobiegiem. dobra piasta + dobra kaseta i łańcuch = niezawodny sprzet. a piasta to dla wileu dozywotnia praktycznie bez ingerencji ... nie to co wolnobiegowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.