Skocz do zawartości

[piasta]Wymiana z 7-biegowej na 9-biegową

bereza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowiłem wymienić piastę w swoim Authorze Mystic z '99. Dotychczas miałem piastę Shimano na kasetę 7-biegową. Teraz postanowiłem założyć solidną (tak mi się wydaje) na łożyskach maszynowych piastę Novateca pod 9 biegów. Jednak mimo zapewnień sprzedawcy że będzie ok (rama jest chyba standard czyli prześwit 13,5 cm) nawet z piastą pod tarcze (mam oczywiście Vki) wydaje mi się że coś nie pasuje. Otóż po założeniu piasty z dłuższym jak wiadomo w 9tkach bębenkiem oś poprzeczna piasty jest przesunięta względem osi wzdłużnej roweru czyli jak mniemam założone koło na tej piaście będzie tarło o ramę bądź nie wejdzie w zaciski hamulców czyli mówiąc krótko będzie krzywo. Moje spostrzeżenie są oczywiście na podstawie widoku piasty w widełkach bez zaplecionego na niej koła, ale chyba się nie mylę co widoku. Mierząc starą piastę do nowej też wyraźnie widać że bębenek jest dłuższy w Novatecu i co za tym idzie przesunięta jest piasta no ośce. Czy dobrze to odczytałem i widzę? Może jednak po zapleceniu koła będzie wszystko ok? Chyba nie bo przesunięcie jest spore. Czy w związku tym można coś zrobić czy jestem skazany na piastę pod 7-ki. Mam nadzieje że dość jasno się wyraziłem. Pozdrawiam i proszę 9o odpowiedź.

Napisano

Wszystko jest ok. Przy zaplataniu koła obręcz zostanie tak ustawiona, że będzie tam gdzie należy - w połowie długości osi. Tak na marginesie żebyś się nie zdziwił, dokładnie połowa szprych (od strony napędu) będzie krótsza.

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi, nie potrzebnie wymyśliłem problem. Nowe szprychy też miałem kupić oczywiście. Jak doczytałem, te krótsze szprychy różnią się o 2 mm od dłuższych?

• Mod Team
Napisano

Szprych nie bedzie potrzebował nowych (ale wskazane by było ich wymienienie). Moga zostac te co sa o ile sie nadaja jeszcze do czego kolwiek. Nalezy jedynie przesunąć obrecz po zaleceniu na własciwe miejsce czyli dociągac nyple od kasety a popuszczac tez z drugiej strony oczywiscie o tyle samo obrotów az koło bedzie rowno miedzy widełkami.

No ale na nyple sie szarpnij i kup nowe zebys nie sklinał jak bedziesz to sam robił <_<

Napisano

Zakupiłe nowe szprychy i nyple. Trochę się bałem przyznać że sam zamierzam zapleść i wycentrować koła, żeby mnie tu na forum od naiwnych noobów nie wyśmiali. Ale już poszło mi z przednim kołem dobrze więc zamierzam nieodwołalnie zapleść i wycentrować też tylne :D. Trochę sie wystraszyłem tej sytuacji co opisałem w pierwszym poście ale koledzy mi wyjaśnili i myślę że będzie ok. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.

• Mod Team
Napisano

pamietaj ze szprychy w napedzie 8/9 połowa ta od bebenka powinne być ok 2 mm krotsze(trzeba wyliczyc). jak beda wszystkie takie same nic sie nie stanie ale bedzie ciezej ustawic koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...