Skocz do zawartości

[manetki Dual Control] Dlaczego wycofano je z grupy Deore?

Royalonzo21

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym rozpocząć dyskusję dotyczącą manetek Dual Control. Jak Wam się wydaje, jakie macie teorie, dlaczego shimano wycofało manetki dual control z grupy deore na 2010, nie ma ich w slx, a pozostały tylko w XT i XTR? Temat może dla niektórych bezsensowny, ale mnie to zastanawia. Czyżby powoli się odchodziło od tego typu manetek i przerzutek Low Normal?

Kwestia upodobania. Dla mnie rozwiązanie to jest bardzo wygodne. Nie miałem żadnych problemów z przestawieniem się z Rapidów na DC, natomiast teraz ciżko byłoby mi się przestawić w odwrotną stronę. Dodam jeszcze, że dłużej jeździłem na rapidach niż na DC.

No ja kiedyś długo czas na rapidach jezdziłem a teraz mam X-9-tke:D Nie zamierzam zamieniać:) Jak dla mnie to ryzykowne jet w Dual Control to że przy ewentualnej glebie lub drzewku poniosę większe straty. Ale tak jak mówisz kwestia upodobania:) Może gdybym pojezdził na DC to niechciałbym powrotu na Trigerry:P Na razie miałem okazję tylko popróbować przy regulacji u kumpla:)

Moja przygoda z rowerem na serio zaczela sie od DC LX przy kupnie roweru :) Super sprawa :)

Ale np. wagowo ( z tych podanych przez producenta/sklep) zmierzylem sobie, ze bardziej oplaca sie RF + klamki jesli chodzi o grupe XTR

Jednak ten wyglad i wygoda... Mmmm rozmarzylem sie :P

Co do tematu, to moze DC w gorszych grupach jak Deore sie nie sprawdzilo? Moze za duzo plastiku pchali do srodka i mijalo sie to z celem?

Ale bardziej mi sie wydaje, ze jest to spowodowane tym, ze DC nie zyskalo popularnosci. Ludzie wciaz sie boja DC i wypisuja .............. na jego temat, ze to sie psuje bo costam bo costam... Nie znaja się, nigdy nie mieli w reku a teorie spiskowe snuja i psuja opinie...

Wiadomo ktos przeczyta zle opinie to na bank nie kupi :/

Moze chodzi faktycznie o to zeby plebs sie nie dorwal do przelomowych technologii Shimano?

Ja tam ze swoimi DC nie mam problemow i jesli kiedys uzbieram na kolejny rower to kupie taki z DC jesli tylko bedzie taka mozliwosc :P

shimano raczej dorzuca kolejne grupy w których pojawia się dane rozwiązanie a nie na odwrót. wg mnie świadczy to o malejącej jego popularności. deore trafia do coraz tańszych rowerów, a może ich potencjalni nabywcy szukają rozwiązań prostych. wg mnie niebagatelne znaczenie ma wymuszanie takimi manetkami wierności hamulcom shimanowskim. "integracja" komponentów to raczej błąd - jak pokazało hone z przerzutką tylną zintegrowaną z piastą. niskie modele hamulców shimano nie są zbyt rewelacyjne. wiele osób decyduje się na tańsze manetki ale hamulce chcą mieć mocne (waga, styl jazdy itp) a tego z dual controlami nie za bardzo da się zrobić. znaczy się da - tylko że decydująca większość nabywców rowerów kupuje gotowca.

No tak, ale co by sie stalo jakby do avidow wlac olej shimano, ktory nie jest zracy? Ewentualnie jak cos jeszcze wymienic uszczelki. No nie da rady? Wtedy uzyskaloby sie super niezawodnosc XTR polaczona z super hamowaniem i modulacja Avida :P

A czasem ktorys z DOTow nie jest niezracy??? Wiec moze daloby rade?

Chyba nie powiesz mi ze by sie wylal czy cos? Zreszta jak cos to Cie wypytam na maratonie w CK :)

Nie posiadam hamulców hydraulicznych, tylko V-ki avida więc nie za bardzo jestem w temacie. Wydaję mi się, jeżeli tak nie jest, niech mnie ktoś porawi, że różnią się one olejem i przewodami (to było by bardziej logiczne niż olej) łączącymi klamki shimanowskie z zaciskami innych firm np avida.

• Mod Team

Zmiana klamek jest dopuszczalna. Problem pojawia sie własnie kiedy roznią sie substancja sciskaną. Jezeli coś jest przeznaczone pod DOT to na nim powinno pracowac. MOzna wlac olej ale trzeba sie liczyć np. z pewnymi problemami po jakimś czasie.

Np. ja kupiłem hample magury. były zapowietrzone. Okazało sie ze był wlany DOT <_< niewiedziec czemu. raz ze nie hamowało w ogole, dwa ze mało sie uszczelki nie skonczyły bo zaczeły mieknąć. Po zalaniu olejem działa jak nalezy ponownie, sprawnie i tak jak powinien.

Pewnie dlatego nie mozna takich myków robic :)

Pozatym zmieniajac klamke tudzież zacisk (czywiście na inny kompatybiny) zmieniami całkowicie hamlec jego modulacje i siłe hamowania. Jest to w sumie taki całkiem inny hamulec.

Jakis czas temu byla wzmianka w jakiejs gazecie rowerowej, ze Shimano powoli odchodzi od DC i przerzutek z odwrotna sprezyna, bo stanowia one tylko 20% calej sprzedazy i produkcja sie nie oplaca, Shimano za to mocno teraz promuje technologie Shadow, ktora jak wiadomo ma tylko normalna sprezyne, podczas gdy DC jest dedykowane raczej do odwrotnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...