Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Jak odblokować?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Postów na ten temat to na pewno było 1000... ja szukałem i chyba jestem ślepy ale nie umiem znalesc ;);)

Więdź pytam się was czy wiecie jak odblokować przedni rysor w rowerze to jest standardowy góral.

Wiem tylko że tak jest jakaś śruba ...:| pewnie czeba ją odkręcić ale jakim kluczem ?? i co tam wlać jakiś olej czy coś??

Z góry dzięki ;);) ;)

jest to coś takiego...

http://www.forumrowerowe.org/index.php?act...ost&id=1176

post-121491-1244553064_thumb.jpg

Napisano

Chłopie, tu trzeba w pierwszej kolejności popracować nad gramatyką i ortografią, amortyzator może poczekać ;)

Napisz to po polsku, może ktoś pomoże, bo póki co i tak nie da się zrozumieć o co Ci chodzi ;)

Napisano

Jak dla mnie, to z tego amortyzatora nic nie będzie. To jest jakiś sh*t, który nadaje się tylko do wymiany. Jeżdżenie na czymś takim nie jest ani komfortowe ani bezpieczne.

Doraźnie możesz spróbować nalać jakiegoś oleju pod te gumowe harmonijki. Ale i tak nie wróżyłbym żadnych rewelacji.

W miarę możliwości zró jeszcze zdjęcia tego amortyzatora od góry i z dołu.

Napisano
chce się dowiedzieć jak odblokować amortyzator bo kupiłem rower ale amortyzator nie chodzi...

Ja bym ta wolał żeby nie chodził niż jakby miał latać w górę i w dół. Niestety ale nie ma czegoś takiego jak blokada czegokolwiek w tym amortyzatorze. Nawet nie wiem czy tam jest jakiekolwiek pokrętło nie wspominając o sprężynie. Polecam kupno nowego amortyzatora bo to się do niczego nie nadaje. Mówisz, że kupiłeś cały rower. Na pewno nie sam amortyzator na tej aukcji http://allegro.pl/item650542957_amortyzato...i_tsr_nowy.html ? ;)

Napisano

J/w-twój amortyzator nie ma jakiejkolwiek blokady, poprostu przestał działać jak na zoom'a przystało. Na twoim miejscu jakbyś nie miał zbytnio kasy, wrzuciłbym w jego miejsce sztywny widelec-mniejsza waga i przynajmniej nic nie strzeli w twarz, a efekt będzie taki sam jak podczas jazdy na tym wynalazku ;)

Napisano

Jak juz koniecznie chcesz odratowac tego amora, to najpierw sie zastanow ze 20 razy... a pozniej

0. Zatkaj dziury na dole dolnej goleni

1. Wyciagasz gorne korki (podwaz srubokretem czy cos)

2. Wlej pod nie WD40 - sporo...

3. Wlej tez WD40 miedzy golenie..

Poczekaj ze 20 minut i jazda - daj rowerowi poczuc, ze zyje i pojedzij mocno po dziurach - niech to wd40 popracuje troche...

Jak to nie da efektu to dalszy ciag kuracji:

4. sciagnij przednie kolo

5.wsadz amortyzator do wiadra jakiegos i odetkaj dziury z wolnej goleni - niech wycieknie to co nalales... to moze potrwac

6. odkrec mostek i rozkrec stery, wyjmij kierownice - dzieki temu wyjmiesz i amortyzator....

7. wez amorka, postaw go na jakiejs deseczce, nakryj rure sterowa inna deseczka i... mlotkiem od gory - nie zaluj mu. psiknij przy okazji miedzy golenie troche wd40 i znowu mlotkiem kilka razy...

8. zatkaj znowu dziurki w dolnej goleni i zloz rower z powrotem

9. znow wlej wd40 jak w punktach 0-3 i znowu jazda...

10. daj mu dzien - niech sobie polezy....

11. znowu jazda - mozesz tym razem dolac troche oleju silnikowego przez gorna golen/ 5w40, 5w50 - cokolwiek... moze tez byc to wd40... ale nie wecej niz 20ml na golen

jak bedziesz aktywnie jezdzil to moze sie w koncu odblokuje. ale na cuda nie licz ;) aha - i nie probuj wykonywac na tym ewolucji zadnych..

ten opis moze (nie musi) byc skuteczny. no i stosuj go w przypadku gdy nie ma mozliwosci rozkrecenia amortyzatora... jak mozesz to go rozkrec i wyczysc recznie po prostu..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...