Skocz do zawartości

[Okulary] dla okularnika - co wybrać?

mini21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem się was poradzić w sprawie zakupu okularów przeciwsłonecznych.

Od jakiegoś czasu strasznie razi mnie słońce, a dziś okulista powiedział, że powinienem nosić okulary przeciwsłoneczne.

Dał mi nawet jakieś okulary, które zakłada się na okulary (nie mówię tu o kiepskich nakładkach na okulary przyczepianych na noski, tylko o tak jakby drugiej parze zakładanej na nos).

To rozwiązanie nie wydało mi się zbyt wygodne, dlatego postanowiłem kupić jakieś okulary przeciwsłoneczne z korekcją.

I tu zaczyna się problem.

Najbardziej spodobały mi się Arctiki S-70.

Mają tą ciekawą możliwość, że można zdjąć/podnieść przednie szkła i używać okularów jako zwykłych.

Jednak chciałem się was poradzić, czy może nie ma jakiegoś innego modelu wartego uwagi?

Ogólnie okulary muszą być dość duże (mam wielką gę.... buzię).

Do tego nie wiem, jak sprawa wygląda w przypadku astygmatyzmu, czy nie będzie problemu?

Cenowo nie chciałbym zmieścić się max. 180 zł za oprawki.

Okulary mają być zarówno do chodzenia jak i do jazdy na rowerze.

Co moglibyście mi poradzić?

Czy te S-70 to dobry wybór?

Kiedy moja żona szukała sportowych okularów z korekcją to najczęstszą propozycją było albo jak w Twojej propozycji zwykłe okulary z ciemną nakładką. Drugą opcją były prawie zwykłe okulary tyko wkładało się do środka wkładkę ze szkłami korekcyjnymi. O ile sobie dobrze przypominam to były jakieś adidasy, ale z wkładką korekcyjną ich koszt wynosił ok. 800 PLN. Żonie zdecydowanie bardziej odpowiadała ta druga opcja - ja się nie wypowiadam bo nie noszę okularów

Tu masz link do nakładki korekcyjnej z listą pasujących modeli

http://www.optica.pl/index.php?p452,nakladka-adidas-0-a731

Pozdrawiam

Rozwiązanie może i ciekawe, ale przyznam szczere, na moją kieszeń za drogie.

Raczej kierowałbym się w stronę okularów z zamontowaną wkładką na szkła korekcyjne, ich koszt jest znacznie niższy, a, że i tak nie potrzebuję zdejmować tych wkładek, taki "bajer" jak w tych adidasach nie jest mi potrzebny.

Jednak dziękuje za pomoc.

Miałem jakieś aracticy z korektą miały wyjmowane szkła ,ale niezbyt mądrze to było rozwiązane i były ciężkie.Nie wiem jak ten model który ty podałeś.Teraz od dłuższego czasu mam SH+ nienajgorsze .Jak je kupowałem oglądałem też te okulary http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=290&pos=5 .Bardzo fajne w miarę lekkie,bo trzeba powiedzieć ,że wszystkie te okulary swoje ważą.Ja tam nie lubię za bardzo w nich jeździć.Może byś rozważył taką możliwość .Jeśli masz w domu jakieś okulary sportowe bierzesz je do okulisty i prosisz o wymianę szkieł na szkła korekcyjne.Po prostu super rozwiązanie,sam mam zamiar tak zrobić i dlatego ostatni chodziłem po sklepach okulistycznych.Najniższą cenę jaką znalazłem u siebie w mieście to 170 zł za wymianę szkieł .Szkła z filtrem UV barwione na szary lub brąz o różnym nasyceniu-czyli mogą być ciemniejsze jaśniejsze.Takie same szkła tyle ,że z antyrefleksem 240 zł .I najważniejsze nie do wszystkich okularów da się zamontować takie szkła.Najlepiej wziąć okulary i zapytać się w sklepie czy da rade .Tak więc ja na twoim miejscu jeśli możesz wybrał bym właśnie taką opcje .Ps już kiedyś o tym był obszerny temat

przyznam szczerze, że szukam jak najtjńszego rozwiązania. Wymiana szkieł w zwykłych okularach przeciwsłonecznych to nie głupi pomysł, ale boje się, że przy mojej wadzie (astygmatyzm) może być problem. Dziś jadę przymierzyć te arctiki i się okaże

• Mod Team

Nie wiem jak sprawa wygląda przy astygmatyźmie,

ale może lepiej kupić zwykłe okulary przeciwsłoneczne na rower,

do tego soczewki i będzie ok.

Sam ostatnio dokonałem takiego zakupu,

uznałem to za najbardziej ekonomiczne rozwiązanie,

bo za okulary musiałbym dać ze szkłami około 1000 zł.

Ja jezdze w szklach kontaktowych, bez okularow i jes super sprawa.

Naprawde mnie dziwi kombinowanie z okularami specjalnymi szklami etc etc etc

Koszt po prosto DUZO DUZO DUZO za duzy, a teraz pomysl jakbys takie okulary na jakims wyscigu zgubil, albo usiadl na nich czy co kolwiek by sie z nimi zlego stalo???

Masakra, nie?

Przy soczewkach NIE MA OPCJI zeby ci soczewka wypadla, chyba ze musialbys tam paluchy wkladac. Nie musisz sobie niszczyc nosa okularami ;) Nie czujesz soczewek na oczach (moze przez pierwsze 2dni). Zuzyje sie, to wyrzucasz i masz spokoj.

Tez mam astygmatyzm na jednym oku i faktycznie takie soczewki sa troszeczke drozsze i sie dluzej na nie czeka, ale komfort zycia nieporownywalnie lepszy ;)

Aha i nie musze dodac, ze soczewki kontaktowe moga nosic takze osoby ktore maja wady rzedu -20 dioptrii, TAK -20!!!

Wiem, bo znam takie osoby ktore naleza do CROSSu (stowarzyszenie osob niewidomych i slabo widzacych)

A więc tak....

Arctików nie udało mi się przymierzyć, gdyż okazało się, że sklep nie prowadzi sprzedaży detalicznej, można się umówić na obejrzenie, ale najpierw trzeba się umówić.

Poszedłem do swojego optyka.

Okazało się, że miał 2 pary okularów w wkładką.

Nie znam tych firm (jedna to była firma "Retro", drugiej nie pamiętam).

Jedne z nich (tej firmy Retro) były całkiem fajne, dobrze leżały, choć nie wiem, czy nie były odrobinę za wąskie.

Do tego miały możliwość podnoszenia szkieł przeciwsłonecznych do góry i jeszcze takie gąbeczki przy szkłach, żeby okulary nie stykały się z twarzą.

Kosztowały coś ok. 180 zł.

Plastikowe szkła to wydatek ok. 60 zł.

Co do "podmiany" szkieł ze zwykłych okularów przeciwsłoneczny na te "specjalistyczne", jest to wydatek ok. 200 zł, jednak problem jest z doborem ramek.

Nie ma opcji kupienia okularów rowerowych i zamontowania takich szkieł, gdyż w takich oprawkach okulary często są lekko .... hm, zaokrąglone i nie da się do nich wstawić takich szkieł.

Dziękuje wszystkim za rady.

Od razu nadmienię, że i tak nie wydam więcej niż 200 zł, gdyż jest to dla mnie i tak spory wydatek (jestem studentem, a jedyny dochód jaki posiadam to renta, więc zakup okularów za 800 zł

O fotochromach myślałem, jednak szukam okularów na codzień i na rower, a tam fotochromy średnio się nadadzą (tak myślę).

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z was zna sprawdzony sklep, gdzie można dostać takie okulary?

Nie chodzi konkretnie o Arctiki, ale ogólnie o takie okulary z korekcją.

Byłem wczoraj w Intersporcie i nie było ani jednej pary.

Wiem, że zaraz ktoś może napisać "idź do Decathlon'a", ale mi chodzi o konkretne sklepy w Warszawie, gdzie takie oprawki są.

Spodobały mi się nawet Zeepeliny, ich cena nie jest wygórowana, ale nie wiem, gdzie można je dostać w Warszawie.

Może polecicie coś z tej firmy w granicach 150-200 zł?

I ostatnie pytanie:

Co sądzicie o firmie T-Sport?

Mają bardzo tanie ramki i nie wiem, czy nie warto na pierwszy raz kupić takich tańszych oprawek.

Na allegro wygląda to tak:

T-SPORT 1

czy

T-SPORT 2

Czy waszym zdaniem warto kupić te oprawki?

Są ponad połowę tańsze niż Arctiki i może warto w to zainwestować?

Co do soczewek.

Dla mnie okulary to nie tylko polepszacz widzenia, ale moim zdaniem w okularach wyglądam znacznie lepiej, niż bez nich.

Zwykłe okulary po prostu wyszczuplają, a wbrew pozorom lubię nosić coś na nosie.

Ja nawet śpię z okularami, gdyż jestem tak do nich przyzwyczajony, że zapominam je ściągnąć.

Ja jezdze w szklach kontaktowych, bez okularow i jes super sprawa.

Naprawde mnie dziwi kombinowanie z okularami specjalnymi szklami etc etc etc

Są osoby które "nie trawią" soczewek. Na samo wspomnienie, udręki jaką miałem choćby z wkładaniem przechodzą mnie dreszcze :D

Z okularami specjalnymi też kombinowałem (Arctica) ale problemem było znalezienie optyka który się podejmie wstawienia szkieł. A jak już się znalazł, to odstraszał mnie ceną.

Koniec końcem od 2, czy 3 lat używam zwykłych fotochromów i dobrze mi z tym. Nie jest to rozwiązanie doskonałe, ale jak to w życiu - trzeba często iść na kompromis.

Co do "podmiany" szkieł ze zwykłych okularów przeciwsłoneczny na te "specjalistyczne", jest to wydatek ok. 200 zł, jednak problem jest z doborem ramek.

Nie ma opcji kupienia okularów rowerowych i zamontowania takich szkieł, gdyż w takich oprawkach okulary często są lekko .... hm, zaokrąglone i nie da się do nich wstawić takich szkieł.

Nie dość ,że drogo u Ciebie to jeszcze opowiadają bzdury ,że nie da się w sportowych okularach zamontować korekcji.No ale nie mowa tu o tym

Co do samych okularów nie znam tej firmy ,ale te z drugiego linka przypominają moje Zeppeliny-z budowy.Te z pierwszego chyba odpadają bo te klapki z boku będą blokowały światło ,albo mi się tak tylko wydaje.Poza tym wydają mi się jakieś tandetne ,no nie wiem chyba bym się nie zdecydował na żadne z nich.

No cóż, widocznie mój optyk jest trochę nie na czasie.

Mówił, że do oprawek sportowych nie da się zamontować takich szkieł, bo w tego typu oprawkach szkła są często zaokrąglone i jest wtedy problem.

Co do firmy, znalazłem ją na portalu koloroweru.geozone.pl, gdzie były wymienione chyba wszystkie (a przynajmniej większość) oprawek z korekcją.

Do tej pory byłem przekonany do Arctic'ów S-70, ale pomyślałem, że skoro to moje pierwsze tego typu okulary, to może lepiej najpierw spróbować z tańszymi oprawkami, a dopiero potem kupić coś porządniejszego.

Nie wiem, jak przy moich problemach wzrokowych takie okulary będą się sprawować.

Wspomniałeś o Zeppelinach.

Czy posiadasz okulary z korekcją?

Też zastanawiałem się nad tą marką, ale czytałem trochę negatywnych opinii na ich temat i nabrałem dystansu.

Zastanawiałem się nad:

-ZEPPELIN Z 41

-ZEPPELIN Z 417

jednak po tych wypowiedziach jakoś nie mam przekonania.

Pan optyk nie opowiadał bzdur.

Szkła o krzywiznach przekonstruowanych pod ramkę o zwiększonym wygięciu to wydatek rzędu minimum 200zł. Soczewki takie produkuje JZO, wykonywane są z tworzywa cr39 czyli popularnie zwanego plastiku. Można je zastosować przy niewielkiej mocy, raczej minusowej. Przy większych mocach można zamówić Seiko lub Rodenstocka -wydatek rzędu około 1000zł za komplet szkieł. Optyk niechętnie (lub wcale) przyjmuje do wykonania własne oprawki sportowe od klienta, ponieważ w ogromnej większości przypadków jest to niestety szajs, w którym nie przewidziano wymiany soczewek na inne (o innej krzywiźnie/mocy etc.). Jakość materiału/wykończenie oprawy/rowki montażowe/sto_innych_rzeczy_o_których_pojęcia_nie_ma_marudzący_klient też jest gorsza od jakości powszechnie stosowanej w okularach korekcyjnych. Chcesz dobre okulary z korekcją? Zamów Oakleya, Rudy Project, Adidasa. Reszta to niestety półśrodek.

No cóż, może ja to źle zinterpretowałem.

Gość był młody, znam ten zakład i wiem, że facet pracuje tu nie dłużej niż pół roku, więc może nie był jeszcze obeznany w temacie.

Pokazał mi 2 oprawki jakie mieli, jedna firmy Retro, drugiej nie pamiętam, ale ceny były..... mało atrakcyjne.

(apropos, nie wiedziałem, że Rodenstock robi szkła do okularów. Ja znam tą firmę z produkcji obiektywów itp.).

Zdaję sobie sprawę z tego, że oprawki za 100 zł, a tym bardziej za 60 to raczej zabaweczka działająca na zasadzie "patrz na mnie, a nie rusz mnie", ale nie mogę sobie pozwolić na wydatek rzędu 600 zł.

Moje obecne pingle, które mam na nosie i nosze je non-stop (dosłownie) kosztowały coś koło 700 zł, więc jest to dla mnie trochę za duża kwota jak za okulary, które będę nosił przez kilka miesięcy, szczególnie, że nie jestem pewien, czy takie rozwiązanie w ogóle będzie mi odpowiadało (szczególnie po tym, jak przeczytałem, że okulary z wkładkami korekcyjnymi trochę zaburzają perspektywę).

Tak naprawdę, ze wszystkich oprawek, decydować się mogę tylko na Arktiki S-70, Onyx'y, Zeppeliny, albo te T-Sporty (są jeszcze jakieś Fishery, Sinnery, ale te średnio mi się podobają).

Jak już pisałem powyżej - też miałem problem ze znalezieniem optyka który wstawiłby szkła do okularów Arctica. Niektórzy wspominali o krzywiźnie, inni o tym że się nie da bo oprawki są nierozkręcane (w Vision Express kobita mówiła że mogą wstawić "na ciepło"ale nie dają gwarancji że oprawka nie pęknie). W końcu dałem sobie spokój i pozostałem przy fotochromach.

Jeśli chodzi o ZEPPELIN to mojego modelu już nie ma .Nie narzekałem dwa lata w nich objeździłem ,oczywiście cudów za te pieniądze się nie spodziewajmy .Troszkę ciężkawe poza tym nie miałem zastrzeżeń nic nie pękło nic nie odpadło poza jednym noskiem ,który potem przykleiłem.No ale to okulary za 60 zł więc za tą kasę nie są najgorsze

Shimano na 2009 wypuściło wkładkę z możliwością montażu szkieł korekcyjnych do modeli Equinox, Antares i Solistice.

Masz markowe okulary dobrej jakości z możliwością montażu szkieł korekcyjnych. Baaa Equinoxy z kosztem ok 200-220zł mają w zestawie 4pary szkieł w tym dobre fotochromy które w tym przedziale cenowym są nie do kupienia u innych producentów.

I co najważniejsze wkładka wykonana jest z cieniutkiego drutu a nie z plastiku który łatwo uszkodzić. Koszt samej wkładki to 44zł.

Witam.

Podjedz sobie do PRO SPORT OPTYK na Grochowskiej 331.

Tam koleś z taką fajną laską na pewno Ci coś znajdą i doradzą, a poza tym możesz przymierzyć.

Mają tam okulary sportowe z korekcją w różnych przedziałach cenowych, więc duża szansa że znajdziesz cos dla siebie.

Ja tam kupiłem Rudy Project model Noyz.No fakt pare stów pękło ale to zakup na kilka lat .

www.prosportoptyk.pl

Do zobaczyska na szlaku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...