Skocz do zawartości

[Okulary] dla okularnika - co wybrać?

mini21

Rekomendowane odpowiedzi

No to mały UP tematu.

Dziś przeszedłem się z moim "testerem", żeby stwierdził, jak takie okularki leżą mi na nosie i........ prawie, że mnie wyśmiał :voodoo:

Jego zdaniem takie okulary nie nadają się do codziennego chodzenia (a na tym mi też zależy), wyglądają śmiesznie, są za duże i ogólnie na NIE.

Jego zdaniem jedynym DOBRYM wyjściem są zwykłe oprawki okularowe (takie jak mam na codzień) + przyciemniane szkła korekcyjne (ale to ponad 40 letni facet, którego gust nie zawsze mi odpowiada).

Sam już nie wiem, zbił mnie tym z tropu i już nie jestem pewien czy takie okulary to dobry pomysł :)

Zwykłe oprawki z przyciemnianymi szkłami jakoś do mnie nie trafiają.

Przecież słońce i tak będzie wpadać, czy to od góry czy to od boku, więc nie wiem, czy da to jakikolwiek efekt.

Sam już nie wiem, co robić...., oczy mnie bolą, cały czas je mrużę, a tu lekki "dół".

Może jakoś poratujecie?

Niestety, jestem pod dużym naciskiem ze strony staruszka (który moim zdaniem ma lekko spaczony gust) i nie wiem co robić.

Czy ktoś z was chodzi w okularach typu Onyx, S-70 itp. na co dzień, a nie tylko na rower?

Bo może ja mam inne wyobrażenie co do tych okularów.

Witam.

Podjedz sobie do PRO SPORT OPTYK na Grochowskiej 331.

Tam koleś z taką fajną laską na pewno Ci coś znajdą i doradzą, a poza tym możesz przymierzyć.

Mają tam okulary sportowe z korekcją w różnych przedziałach cenowych, więc duża szansa że znajdziesz cos dla siebie.

Ja tam kupiłem Rudy Project model Noyz.No fakt pare stów pękło ale to zakup na kilka lat .

www.prosportoptyk.pl

Do zobaczyska na szlaku...

Dzięki wielkie za radę!

Byłem tam dziś i muszę przyznać, że znają się tam na rzeczy.

Spędziłem tam chyba z 1,5 godziny dobierając odpowiednie ramki.

I co się okazało....

Ramki z wkładkami optycznymi odpadły ze względu na ich wielkość (takie okulary do chodzenia po mieście jednak dobrze nie wyglądają).

Może akurat nie było odpowiednio dobranych do mojej gę... buzi oprawek, ale jedne były za duże (takie typowo rowerowe), a pozostałe 2 pary Rudiego były dla mnie za wąskie.

Drugą opcją były oprawki korekcyjne + szkła przyciemniane.

Jest to dość tanie rozwiązanie, jednak nie bardzo się sprawdza.S

Szkła w takich ramkach nie zakrywają całych oczu i światło wpadało by czy to bokami, czy to od góry bądź dołu.

I trzecia opcja-okulary przeciwsłoneczne a'la sportowe + wymiana szkieł.

Ta opcja okazała się najlepsza.

Nie pamiętam, jakie to ramki były, ale spodobały mi się i wspólnie stwierdziliśmy, że wyglądam w nich ok (powiedzmy, że ok ;P).

Ale tu natrafiają się schody w postaci..... ceny.

I nie chodzi tu o cenę ramek, ale o cenę szkieł.

W tych ramkach szkła są lekko zaokrąglone, co sprawia, że koszt wymiany gwałtownie wzrasta.

Przy mojej wadzie wzroku (astygmatyzm itp.) całość kosztowała by mnie 800 zł.

Teraz czekam na informację, czy w ogóle będzie możliwa podmiana szkieł w ten sposób, żeby nie występowały problemy z perspektywą.

Jednak ta cena trochę mnie przerasta....

Rzeczywiści 800 zł to kupa kasy.Ta twoja wada wzroku jest strasznie kosztowna nie mogłeś,sobie wziąć tańszej wersji :P .Wymiana szkieł w tych okularach u mnie u okulisty kosztuje 240 zł nie pytałem u innych bo mi się nie chciało,tyle ,że Ty masz ten paskudny astygmatyzm i cena rośnie,no chyba ,że w Warszawie macie takie wysokie ceny.

Wiesz, sam już nie wiem, co składa się na tak wysoką cenę.

Teraz zaczynam się zastanawiać, czy była to cena za same szkła, czy razem z ramką (ale nawet jeśli, to 600 zł za szkła to i tak za dużo jak dla mnie).

Sądzę, że problemem jest marka szkieł.

Rodenstock to jeden z najdroższych (jeśli nie najdroższy) producentów optyki okularowej.

Muszę się przejść jeszcze gdzieś do optyka, nawet tego swojego i jeszcze raz się wywiedzieć, ile będzie kosztować wymiana szkieł.

Z tego co pamiętam, wstawienie szkieł do zwykłych oprawek (nie sportowych, nie zaokrąglonych) to koszt ok. 200 zł.

Teraz czekam na tel. w sprawie tych okularów, bo Pani ze sklepu miała wysłać je do Rodenstocka i tam sprawdzić, jak to będzie wyglądać.

No i po ptokach.

Byłem u wielu optyków i jednak każdy odradzał mi opcję z montowaniem szkieł do oprawek sportowych, twierdząc, że przy moich problemach wzrokowych problemy z perspektywą będą bardzo uprzykrzające.

Dlatego jedyną opcja jaka mi została, to zakup normalnych oprawek + przyciemniane szkła.

Dziś byłem i zamówiłem szkła po ramkę, którą wybrałem.

Nie jest to niestety wersja sportowa, lecz zwykłe ramki korekcyjne, ale chociaż mam pewność, że nie będę wpadał na ludzi idąc ulicą.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Nie udało mi się znaleźć dokładnie tego czego chciałem, ale lepsze to niż nic ;)

Pozdr.

• 10 miesięcy temu...
  • Mod Team

Odgrzewam kotleta ;) Używa ktoś okularów Arctica S-125?

http://allegro.pl/it...ne_gratisy.html

Za jakiś czas będę musiał wymienić moje wysłużone Accenty Onyx i pomyślałem o tych. Wymaganie konieczne to ramka na szkła korekcyjne i jasne szkła (przeźroczyste, żółte lub pomarańczowe). A może coś innego w zbliżonej cenie możecie polecić? Używał ktoś tych okularów firmy Google?

http://allegro.pl/it...a_optyczna.html

• Mod Team

Jako że moje oczy prosiły o ulżenie im w czasie jazdy rowerem rozpocząłem poszukiwania czegoś,co spełni moje oczekiwania i założenia,czyli:

- w miarę duża powierzchnia soczewki korekcyjnej

- wymienne szkła

- wygoda

- pochłanianie promieni UV- 100%

- oprawka na szkła korekcyjne musi być pewnie umocowana do okularów.

- jak najmniesze zniekształcenia lub zafałszowania perspektywy

rozpatrywałem Accenta, Arctice wspomnianą przez Odi i Goggle ( model E144 ). Ostatnie dwa odpadły w przedbiegach - brak wymiennych szkieł (Arctica ), zbyt jasne szkła ( Google ). W sumie pozostał mi Accent, który wykonaniem niezbyt mnie zachwycał. Ale w końcy wybór padł na BBB .

http://www.bbbparts.com/sportsglasses_optiview-bsg3309.php

z których jestem bardzo zadowolony- może jedynie zauszniki mogły być bardziej miękkie- ale nie można mieć wszystkiego. BBB mają dużą dla mnie zaletę- oprawki na szkła korekcyjne są przykręcone do ramki bazowej- nie ma więc możliwości przypadkowego wypięcia, obraz jest bardzo czysty ,bez zniekształceń ( ma tu na myśli szkła właściwe, nie korekcyjne ), sam kształt ramki korekcyjnej wprowadza niewielkie zniekształcenie, które po kilku minutach przestaje być widoczne.Mogę stwierdzić,że nie ma dużej różnicy między obrazem widzianym przez normalne okulary i BBB.

• Mod Team

Rogelli to dokładnie to samo co Accent Onyx, czyli wykonanie niezbyt solidne. BBB wydają się ciekawą propozycją, tylko jak z ceną? Bo nie mogę znaleźć. durnykot jak możesz to zrób kilka zdjęć okularów z różnych stron i wrzuć tutaj.

• Mod Team

Odi, okulary kupiłem w Cyklotourze

http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_OKULARY+OPTIVIEW__P_53134896-53010001__PZTA_8__PD_53010727.html

przymierzałem tez Powerview i Powerview II , ale ze względu na lepszy wg mnie kształt ramki wybrałem Optiview. Ale jakość wykonania w przypadku obydwu modeli PowerView jest bardzo dobra. Minusem Powerview II jest brak wymiennych szkieł , co trochę dyskwalifikuje użycie tych okularów w pochmurne dni. Powerview są całkiem fajne,ale ,jak napisałem kształt ramki w Optiview jest lepszy.

Fotki spróbuję zrobić na dniach

• Mod Team

Dzięki za opinię i będę czekał na fotki. Długo masz te okulary? Jak z trwałością? Nie odpadają noski itp.? I gdzie/w jaki sposób przykręca się dodatkową ramkę? Czy wymiana szkieł jest kłopotliwa? Fakt że dosyć drogie są, ale jak już będę musiał wymienić to chyba warto dołożyć do lepszej jakości.

• Mod Team

Odi, wedle życzenia. Do kompletu są jeszcze żółte i bezbarwne szkła, woreczek, ściereczka i etui.

O trwałości ciężko pisać- mam je ok. miesiąca. Wymiana szkieł jest dosyć szybka ,choć troszkę problematyczna ze względu na wielkość wkładki korekcyjnej- ale nie jest to operacja , którą wykonujemy kilka razy dziennie ,więc da się z tym żyć.

Zdjęcia poniżej

http://picasaweb.google.pl/cynk.rafal/OkularyBBB?authkey=Gv1sRgCNmTsOLkjLrBXg&feat=directlink

Też noszę się z zamiarem wymiany moich wysłużonych Onyxów na coś lepszego.Myśle o Shimano Equinox i ewentualnie o czymś Rudy Project.Czy ktoś użytkuje okularki Shimano(oczywiście chodzi mi z wkładką)? Jakie macie opinie.

Mam też pytanie do Kolegi posiadającego RP Noyz.Czy uzywasz ich z wkładką korekcyjna i w jakich kolorach sa szybki(jest tylko 1 komplet w zestawie?).

Poczytałem trochę o tych Oakley Radar.Rzeczywiście bajka, niestety ta cena.Koszmarnie drogie, tak jak Addidas evil eye Clima Cool pro.Też wszystko regulowane(noski,nauszniki),swietne powłoki ale ta cena (koło 1100 z wkładką).

• 2 tygodnie później...

Witam !!

Zamierzam zmieniać moje okulary korekcyjne i tak po dłuższym zastanowieniu zostaną mi szkła w których będzie można jeszcze pojeździć na rowerze.

Więc zastanawiam się nad zakupem okularów rowerowych z ramkami na szkła korekcyjne tylko największy problem będzie w tym aby je dopasować. Macie może jakieś doświadczenie/wiedzę w tym względzie ??

Jak myślicie które by najbardziej pasowały i wql na jakiej zasadzie się je wkłada... ??

Moje mają kształt o taki :

post-126738-1272911677,29_thumb.jpg

Ja ze swojej strony również polecam soczewki

Jeżdżę normalnie w soczewkach bez okularów i nic się złego nie dzieje.

Nawet jeśli mi trochę piachu spod kół do oka wpadnie to reakcja jest ta sama gdy Ci wpadnie piach do oka bez soczewki :P

Gdzieś się spotkałem z opinią, że nosząc soczewki wysycha Ci rogówka i takie tam, ale to jest bzdura!!! Musiałbyś jechać minimum 100km/h rozszerzyć gały na maksa i nie mrugać 5 minut :D

Obecne soczewki robione są ze specjalnych oddychających materiałów i są w 100% bezpieczne.

Nie polecam próbować! :P

Ale osobiście chodzę/jeżdżę już chyba z 6 miesiąc w soczewkach 1 miesięcznych i absolutnie nic złego się nie dzieje, pod warunkiem że zdejmujesz na noc. Chociaż i tak zdarza mi się w nich spać nawet i 2 dni pod rząd ale tego już naprawdę nie polecam ;)

Także no tego... :P

Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Co mnie obchodzi, że kupiłeś zupełnie inny model okularów. Nie spamuj.

po pierwsze przeczytaj sobie definicje spamu

po drugie okulary goggle mają tę samą wkładkę korekcyjną, więc mogę coś opisać jak się nosi itp. dotyczy to każdego modelu goggle a to już mam 3. dla nasz ludzi z wadą wzroku nie ma znaczenie marka itp jak może ma dla ciebie tylko czy dobrze się widzi i czy wygodnie leżą. masz rację, nie dla ciebie jest ta informacja (więc cię to nie będzie interesować), poza tym chyba wady wzroku nie masz. więc ty czytaj ze zrozumieniem.

ps. wkładka raczej luźno w nich leży, zwłaszcza po założeniu szkieł i trochę się od wewnątrz na szybce rysują, na styku wkładka okular.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...