Phil Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Chciałem się dowiedzieć trochę na ten temat ale szukajka nic nie znalazła dlatego zakładam temat. Mianowicie czym tak naprawdę różni się rama stalowa od aluminiowej? Wiem, że stal jest ciężka, bo przyznam, że kupując rower zwracałem na to uwagę - nie lubię lekkich rowerów. Oczywistym jest, że stal rdzewieje ale aluminium potrafi się utleniać. Więc czym jeszcze różnią się ramy wykonane z tych dwóch materiałów? Jak wygląda ich wytrzymałość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Takie pytanie trzeba rozpatrywać w oparciu o wykorzystanie roweru, chociaż możesz być ekscentrykiem i wbrew obowiązującym trendom kupić stalową ramę. Stal lepiej tłumi drgania - odczujesz to? Stal jest wytrzymalsza (oby na pewno?) od aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Chciałem się dowiedzieć trochę na ten temat ale szukajka nic nie znalazła dlatego zakładam temat. Mianowicie czym tak naprawdę różni się rama stalowa od aluminiowej? Wiem, że stal jest ciężka, bo przyznam, że kupując rower zwracałem na to uwagę - nie lubię lekkich rowerów. Oczywistym jest, że stal rdzewieje ale aluminium potrafi się utleniać. Więc czym jeszcze różnią się ramy wykonane z tych dwóch materiałów? Jak wygląda ich wytrzymałość? Przede wszystkim Aluminium może być różne, Stal również. Zakładamy, że interesują nas produkty z markowych stopów. Rurki w ramach stalowych są chudsze ponieważ stal ma większy cięzar własciwy - rurka o duzym przekroju miałaby ścianki jak z bibuły. Tu zalezy co sie komu podoba, ale aluminium daje duże większe możliwości wizualizacji roweru. Ramy stalowe zdecydowanie lepiej przenoszą drgania isą zdecydowanie beardziej wytrzymałe. Stal jest po prostu ok 10 razy bardziej sprężysta od aluminium. Dzięki temu też wolniej następuje zmęczenie materiału. Odpowiednia konserwacja jest wstanie w zasadzie wyeliminować korozję. Dobre ramy stalowe są droższe i wcale nie tak wiele cięższe od aluminiowych. Dlatego ramę stalowa kupuje sie na lata i przynajmniej wg mnie trzeba być pewnym, ze się taką chce. Rower jak wszystko po pewnym czasie moze sie opatrzeć i znudzić. Chce się czegoś nowego ,a szkoda ramy za którą się wywaliło grubą kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...58&hl=CroMo http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=42975&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.