Skocz do zawartości

[stery] Szpara w sterach

Wooyek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Problem wygląda tak:

stery.jpg

Czyli wielka przerwa między dwoma częściami sterów (nowe Accent Airplane) spowodowana odstającym pierścieniem centrującym rurę sterową wewnątrz łożysk.

Oczywiście same w sobie stery pasują idealnie - ale po złożeniu wszystkiego do kupy na sterówce jest lipa.

Co z tym począć? Nałożyłem na szparę O-ringa, który powinien to dość dobrze uszczelnić - ale to raczej rozwiązanie doraźne. Macie jakieś lepsze?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ale dziura! Hmmm specem to od tego nie jestem, ale powiem Ci tak.. miałem do czynienia z 2 sterami Cane Creek S2 i Cane Creek S3, na różnych rowerach i szczelinę miałem, ale 1/3 - 1/4 tego co Ty masz. Mocniej skręcić tego nie mogłem bo stery się blokowały, jednak przynajmniej u mnie szczelinka ta nie stanowiła kłopotu, przez wiele lat nie musiałem tego rozbierać... kilka razy psyknąłem WD40 i gitara było zawsze.

Wydaje mi się, że stery może nie do końca dobrze są spasowane... fabrycznie.

Napisano

Według powinna tu być uszczelka.Czasem są to specjalnie wyprofilowane albo czasem są to zwykłe gumki , czyli oring.Jak nie masz specjalnej uszczelki daj oringa .Jakby piszczał posmaruj jakimś olejem.

Napisano

daj oringa. Jakby piszczał posmaruj jakimś olejem.

Tak zrobiłem (właściwie to zaraz po napisaniu tego tematu) i w miarę nieźle się spisuje - nie piszczy, ale raz w górach oring się zsunął i naszło do środka trochę błota.

Napisano

Może spróbuj dać troszkę mniejszy oring nie powinien wyskoczyć ze szpary.Ja w swoich sterów mam właśnie takiego oringa ,i spisuje się bardzo dobrze,nie zsuwa się i syf się tam nie dostaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...