pawel1315 Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Otóż mam skrzywiony hak tylnej przerzutki i tak się zastanawiam jak domowymi narzędziami można ją naprostować ?? Czy ktoś już robił takie coś ?? Czy lepiej oddać do serwisu ?? I ile to mniej więcej kosztuje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jest przyrząd do prostowania haków przerzutki tylko że to troche kosztuje. W serwisie mogą sobie cos takiego kupić, ale na własny użytek to raczej nie opłacalne. http://pro-bike.pl/produkty/item_316_przyr...przerzutki.html Taki przyrząd raczej stosuje się do haków nie wymiennych w ramach stalowych. A aluminowe haki można tym wyprostować, jeżeli skrzywienie jest nie wielkie, gdy wieksze można zespuć sobie mocowanie haka, lub go poprostu załmać. Bardziej opłacalne jest kupno nowego haka, i wymiana. Szybko łatwo i przyjemnie. Później tylko wyregulować prerzutke i jazda. Aha oczywiście prostujemy na zakręconym kole, wtedy będzie pewność, że hak w pozycji roboczej czyli przy zakręconym kole jest prosty. Domowymi narzedziami? Hm jak byłem w kryzysie to kombinerki, lub duży "francuz" i dało radę, oczywiście trzeb mieć wyczucie siły. A przerzutka jest prosta mam rozumieć? Jeżeli jest bardzo skrzywiony to można jeszcze o odkręcic i włożyć miedzy 2 deski i młoteczkiem go wyprostować, albo na jednej desce. Ja użuwałem bardziej inwazyjnej metody czyli na kowadle połozyłem hak i młotkiem go prostowałem, kilka lekkich puknięć i dało radę chociaż tak jak fabryczny nie wyglądał. Czasem się zdarza, że nawet fabryczne są krzywe. Ale tak jak mówię wyczucie siły to podstawa w takich pracach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Dzięki wielkie Ja kiedyś widziałem za 9 zł na allegro zwykły pręt z końcówką taką jak śruba przerzutki, ale nie mogę znaleźć. Zwykła hałupnicza robota A hak bym sobie wymienił ale nie mam kasy, a mam ramę rockridera i to gówno kosztuje 50 zł ;/ http://allegro.pl/item653357076_hak_przerz..._rockrider.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 No faktycznie troche drogie . Ja mam o tyle dobrze ze do nowej ramy pasują mi haki od strej , a że kupiłem zapas bo pomyślałem jak wycofają albo podrożeją to mam na zapas za 20 zł jeden Wcześniej miałem Leader Fox'a , a teraz mi do Haro pasują http://allegro.pl/item653357063_hak_przerz...ly_s_kross.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Z moich spostrzerzen poczynionych w dziedzinie rowerowej stwierdzam ze w gwint mocowania przerzutki pasuje oś tylnej piasty Tak ze mozna ja tam wkrecic i probować naprostować. jezeli jest to hak nie wymienialny to proponuje złapać kluczem francuskim i naprostować. wymienialny mozna odkrecic, wkrecic w imadło i tez sie pobawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trumin1 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Ja polecam zrobić tak jak szanowny przedmówca tylko hak troszke podgrzać np. na kuchence gazowej. Sam tak robiłem i obyło sie bez kupowania nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kluseczkowaty Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 A hak bym sobie wymienił ale nie mam kasy, a mam ramę rockridera i to gówno kosztuje 50 zł ;/ Myślę że naprostowanie haka w serwisie będzie kosztować połowę tego, może mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Przeciez Haki nie sa z aluminium mozna w nie prać młotami i innymi narzedziami ciezkimi i nic im nie powinno zaszkodzić. Chyba ze był zgiety w 90' t wtedy moze. Z materiałoznawczego punku widzenia uderzanie np. młotkiem w metal ubijamy siec krystaliczna zwiekszajac jego wytrzymałość. oczywiście uwazając na wgint zeby sie on nie nie zniszczył. Nagrzewanie palnikiem na pewno poskutkuje ale moze osłabić hak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.