Skocz do zawartości

[amortyzator przód] RS Tora 302 solo air

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prośba o pomoc. Mam fabrycznie zamontowany model jak w tytule, ze skokiem ( wg opisu techn. roweru) 80 mm. Długość górnej goleni wynosi po pełnym napompowaniu i bez obciążenia ok 85 mm. Tymczasem faktyczny skok wynosi tylko 65 mm, zmierzyłem wypuszczając powietrze, aż osiadł. Czyli sciema z tym 80 mm? W takim razie żeby było naprawdę skoku 80, muszę go dać do serwisu żeby dodali podkładki i górne golenie wydłużyły się do ok. 100 mm. Czy dobrze rozumuję?

Napisano

Rozumuj to tak, że masz jeszcze 15mm zanim dobijesz amortyzator. Napompuj pod swoją wagę, załóż na goleń zacisk do wiązania kabli elektrycznych. albo chociażby ciasno zawiąż wokół jednej z goleni kawałek sznurka/nici i wybierz się w teren, wtedy zobaczysz ile skoku wykorzystujesz.

Napisano

Nie dodałem że tak właśnie zrobiłem: Opaska, ustawienie bardzo miękko, jazda w teren i maksymalne dobicie. Było tylko 6, 5 cm

Napisano

Bo gdybyś dobił pełne 80 to byś miał po amorze :) .. najprawdopodobniej ;):):) Jeśli chcesz jeździć tylko maratony to polecam ci 80 mm , amortyzator jest bardziej sztywny no i wyłapuje nierownosci dosc dobrze .... a z przerobieniem na 100 niema problemu :):):):) sam to robiłem i trzeba przyznac że przy minimalnych zdolnościach majsterkowicza mozna to zrobic samemu , potrzeba do tego manuala ze strony SRAM/RS oraz olej i klucz nasadowy ...... no i nozyk do tAPET :)

Napisano

Zmieniono mi skok w serwisie, teraz faktyczny skok jest 95 mm, ale golenie górne wyszły na długośc ok 125 mm i zmieniła się geometria roweru. Jest swietny na zjeździe ale na stromych podjazdach myszkuje przednie koło i podrzuca je. Czyli długośc goleni górnych to nie skok.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Zmieniono mi skok w serwisie, teraz faktyczny skok jest 95 mm, ale golenie górne wyszły na długośc ok 125 mm i zmieniła się geometria roweru. Jest swietny na zjeździe ale na stromych podjazdach myszkuje przednie koło i podrzuca je. Czyli długośc goleni górnych to nie skok.

Wraz ze zmianą skoku zmienia się długość goleni górnych :)to chyba oczywiste ??:laugh: z tą zmianą geometri to chyba nie aż taki problem ?? trochę techniki jazdy i wszystko wraca do normy :thumbsup:

Napisano

Kąt główki zmienił Ci się o 2* Ze zmianami geometrii właśnie jest duży problem, trudno się przyzwyczaić itd. :thumbsup: Proponowałbym ustawić Torę na ok. 100mm - 105mm, wtedy byś miał te 80 skoku i nie miałbyś problemów z podjazdami :laugh:

Napisano

Mam w swoim rowerku (giant xtc3) właśnie z tym amorkiem i chciał bym zwiększyć jego skok.

Czy da sie to samemu zrobić czy tylko serwis ?? Jeśli samemu to czy ktoś mógł by to wytłumaczyć lub linka podesłać ??

I jaki największy skok da sie z niego wyciągnąć ??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam w swoim rowerku (giant xtc3) właśnie z tym amorkiem i chciał bym zwiększyć jego skok.

Czy da sie to samemu zrobić czy tylko serwis ?? Jeśli samemu to czy ktoś mógł by to wytłumaczyć lub linka podesłać ??

I jaki największy skok da sie z niego wyciągnąć ??

możesz mieć problem, bo Giant montuje często amortyzatory, których zmienić się nie da. Tak było w moim Giancie. Jakaś wersja dla Gianta produkowana.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Mam ten amorek w giant terrago 0.

Chciałbym co nieco się o nim doedukować, więc bez śmiechu proszę:}

O nastawach:

1.1. Mogę w nim, od spodu, regulować prędkość powrotu, odbicia czy jak to tam nazwać- szybko,wolno. Do jakich sytuacji się to reguluje?

1.2. Piszecie, że można w nim regulować skok. Jak to zrobić? I jak zmierzyć, jaki skok aktualnie mam ustawiony?

1.3. Ważę 105kg. W salonie napompowali go na 100kg (zresztą nalepka-instrukcja na amorku jest do 99kg:) Amorek zrobi sobie kuku, czy mam zrzucać 10kg?:huh:

O dbaniu o niego:

2.1. Czy to nie jest przesadne, że co miesiąc trzeba go rozkręcać, smarować, wymieniać oleje, czyścić? Czy łątwo ro zrobić i czy łatwo go popsuć? Z rowerem od zawsze wszystko sam robiłem, smykałkę do tego mam, ale i poprzedni miałem prosty sprężynowy, więc ostrożnie do tego chcę podejść.

O nomenklaturze:

3.1 Używacie nazw jak goleń górna-dolna, skok, główka i jeszcze parę bym pewnie dopisał. Moglibyście napisać co z czym się je i gdzie jest na amorku?

I ogólnie, czy jest to dobry sprzęt w tej klasie na tle innych? Jakie ma wady?

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...