Skocz do zawartości

[opona] przecięta

Sel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No niestety, padło na mojego Ritcheya którego zdążyłem znienawidzieć ale chce jeszcze na nim pojeździć, czym łatać przecięcie około 1cm prostopadłe do obręczy i blisko niej ? Jakiś klej ?

Napisano

Możesz zszyć to jakąś mocną nicią + zalać szew z obu stron jakimś elastycznym klejem + oczywiście nakleić od wewnątrz kawałek gumy (lepiej grubszej np. z dętki samochodowej) - kiedyś naprawiłem w ten sposób kilka gum.

Napisano

W sumie problem ma rozwiązany, że o tym wcześniej nie pomyślałem - kolega zaproponował wulkanizatora :)

Napisano

A znalazłeś już wulkanizatora, który się tego podejmie? Nie tak dawno, na pl.rec.rowery był długi wątek kogoś kto bezskutecznie szukał właśnie wulkanizatora który załata mu oponę. Nie pamiętam w jakim mieście, ale w jakimś dużym.

Napisano

Jutro podejde i spytam :(

O ciekawym patencie jeszcze przeczytałem, na rozcięcie kawałek butelki PET, i na to dętka :D Oczywiście od środka opony.

Napisano

Nie załatają.. i sam załatałem, zobaczymy jak zda egzamin - kawałek butelki + stara dętka + z wierzchu trochę kleju i zobaczymy..

Napisano

Mi kiedyś zawulkanizowali od wewnątrz po znajomośći, w oponie Michelin AT UST, niestety łatka nie ma oplotu i poprostu ją wypychało przez rozcięcie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Naprawiałem podobnie rozciętą oponę WTB Nanoraptor - bo kupić ciężko, a była prawie nowa...

Dałem dwie podłużne łatki na kleju do dętek, po obu stronach opony

tzn. jedna od wewnątrz i druga od zewnątrz.

Jednak łatki były "specjalne" ;)

- zostały wycięte ze starej opony - mniej więcej z tego samego miejsca na które je przykleiłem,

dzięki temu mają odpowiedni kształt i wytrzymałość.

Obecnie po 2 latach i 4 tyś kilometrów, opona nadal służy znakomicie - biorąc pod uwagę ogólne zużycie

liczę na bezproblemowe przejechanie jeszcze 10 tyś :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...