karola556 Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witam. Chciałam zapytać czy opłaca się kupować klocki ceramiczne do hamulców tarczowych. I jakie są różnice w działaniu między zwykłymi klockami metalicznymi a ceramicznymi. Dodam że metaliczne kosztują 35zł , a ceramiczne 75zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 ceramiczne to chyba są metaliczne spiekane..... przynajmniej takie opisy w necie widzę są metaliczne półmetaliczne żywiczne i spiekane..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Ceramiczne to ceramiczne. W samochodach hamulce ceramiczne cechują sie wieksza skutecznoscią i mniejsza wrazliwoscia na temperature. A czy w rowerze to zdaje egzamin to niewiem. Pasowało by miec jeszcze tarcze ceramiczna zeby był sens tak mi sie wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 A jakie konkretnie ceramiki chcesz kupić? Alligatory czy Unex'y? Moim zdaniem najlepsze są accenty spiekane i kool-stopy. Reszty bym unikał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karola556 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Planuje kupić Alligatory pod hamulec hayes mx-1 i tarcze hayesa 160mm na tył do roweru MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Na tył takie klocki są niepotrzebne. Nie da się w nich wyczuć, kiedy zablokuje się koło i drze się tylko oponę. Ja jeżdżę na żywicznych i tak szybko blokują mi koło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 JA KUPIŁEM KOOL STOPY PÓŁ METALIKI I SĄ SUPER. sory za caps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweel Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 A jak z modulacją w kool stopach? Skończyły mi się żywiczne shimano w moim xt i myślę nad kool stopami? Czy modulacja zostanie taka sama jak przy żywicznych? Czy warto do nich dopłacać? Mogę kupić BBB za 65 zł albo kool stop za 82 zł. Jeszcze polecali mi jakieś firmy brake authority za 69 zł. Zna ktoś je? Brake Authority Co do ceramicznych to jak czytałem opisy to mi się wydaje, że to po prostu spiekane tylko mają między materiałem ciernym a metalową płytką warstwę ceramiczną, żeby mniej ciepła przechodziło dalej do zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Planuje kupić Alligatory pod hamulec hayes mx-1 i tarcze hayesa 160mm na tył do roweru MTB. Ja w Hayes'ach MX-1 miałem z przodu klocki cool stop'a takie jak tu: http://www.allegro.pl/item646782682_klocki...avid_hayes.html i z przodu naprawdę robiły wrażenie, to z tyłu bedą jeszcze lepiej pracować, tylko ze koło może sie blokować przy mniejszej sile hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 bez docierania hamują wystarczająco. Seryjne klocki w xtr to był powiem dobitnie szmelc. Zajechałem je w 2/3 podczas wyprawy w błocie (1h) po górkach w lesie i na dodatek nic nie hamowały Modulacja jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Ceramiczne Accenta za 5 dych...masakra sie zrobila w koncu z mojego XTRka Na tyl mysle ze warto przy zalozeniu ze bede jezdzone w ciezkich warunkach, inaczej zywiczne lub mieszanki dadza rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amo Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Kupiłem ostatnio klocki ceramiczne po przykrych przygodach w błocie, na których straciłem je w mgnieniu oka Dokładnie ten model: http://allegro.pl/item679301422_klocki_cer...wa_wysylka.html do XT i po ostatnim maratonie w Szydłowcu (oj było błotka i to dużo) jestem w szoku! Klocki są zajechane ale spokojnie jeszcze 4 maratony w błocie dałyby radę POLECAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokis Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Jak najbardziej warto. Miałem w nowych AJ/3 żywiczne i były beznadziejne. Wymieniłem na ceramiczne, hamulce są cichutkie, super mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Mylące jest nazywanie ich ceramicznymi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Przod daje rade dzielnie, tydzien temu przed wyjazdem w gory zrobilem tyl i rowniez zalozylem spiekane accenty. Przez pare km slabo chwytal ale w gorach dotarl sie bardzo dobrze. Racje ktos tu mial ze wyczucie hampla na tyle z takimi klockami jest ciezke, delikatnie trzeba cisnac bo kolo blokuje sie wyjatkowo latwo. w gorach udalo mi sie je przyjarac pare razy i zestaw stracil troche na skutecznosci ale i moje palce wysiadly tez ;D Po ostudzeniu wszystko OK XTR zrobily sie jak zylety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.