Skocz do zawartości

[klocki ceramiczne] czy opłaca się kupować ?

karola556

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałam zapytać czy opłaca się kupować klocki ceramiczne do hamulców tarczowych.

I jakie są różnice w działaniu między zwykłymi klockami metalicznymi a ceramicznymi.

Dodam że metaliczne kosztują 35zł , a ceramiczne 75zł.

Gość R3surrection
Napisano

ceramiczne to chyba są metaliczne spiekane..... przynajmniej takie opisy w necie widzę

są metaliczne półmetaliczne żywiczne i spiekane.....

• Mod Team
Napisano

Ceramiczne to ceramiczne. W samochodach hamulce ceramiczne cechują sie wieksza skutecznoscią i mniejsza wrazliwoscia na temperature.

A czy w rowerze to zdaje egzamin to niewiem. Pasowało by miec jeszcze tarcze ceramiczna zeby był sens tak mi sie wydaje.

Napisano

Na tył takie klocki są niepotrzebne. Nie da się w nich wyczuć, kiedy zablokuje się koło i drze się tylko oponę. Ja jeżdżę na żywicznych i tak szybko blokują mi koło :D

Gość R3surrection
Napisano

JA KUPIŁEM KOOL STOPY PÓŁ METALIKI I SĄ SUPER. sory za caps :D

Napisano

A jak z modulacją w kool stopach? Skończyły mi się żywiczne shimano w moim xt i myślę nad kool stopami? Czy modulacja zostanie taka sama jak przy żywicznych? Czy warto do nich dopłacać? Mogę kupić BBB za 65 zł albo kool stop za 82 zł.

Jeszcze polecali mi jakieś firmy brake authority za 69 zł. Zna ktoś je? Brake Authority

Co do ceramicznych to jak czytałem opisy to mi się wydaje, że to po prostu spiekane tylko mają między materiałem ciernym a metalową płytką warstwę ceramiczną, żeby mniej ciepła przechodziło dalej do zacisku.

Gość R3surrection
Napisano

bez docierania hamują wystarczająco. Seryjne klocki w xtr to był powiem dobitnie szmelc. Zajechałem je w 2/3 podczas wyprawy w błocie (1h) po górkach w lesie i na dodatek nic nie hamowały

Modulacja jest ok

Napisano

Ceramiczne Accenta za 5 dych...masakra sie zrobila w koncu z mojego XTRka :)

Na tyl mysle ze warto przy zalozeniu ze bede jezdzone w ciezkich warunkach, inaczej zywiczne lub mieszanki dadza rade :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jak najbardziej warto. Miałem w nowych AJ/3 żywiczne i były beznadziejne. Wymieniłem na ceramiczne, hamulce są cichutkie, super mocne.

• 5 tygodni później...
Napisano

Przod daje rade dzielnie, tydzien temu przed wyjazdem w gory zrobilem tyl i rowniez zalozylem spiekane accenty.

Przez pare km slabo chwytal ale w gorach dotarl sie bardzo dobrze.

Racje ktos tu mial ze wyczucie hampla na tyle z takimi klockami jest ciezke, delikatnie trzeba cisnac bo kolo blokuje sie wyjatkowo latwo.

w gorach udalo mi sie je przyjarac pare razy i zestaw stracil troche na skutecznosci ale i moje palce wysiadly tez ;D

Po ostudzeniu wszystko OK

XTR zrobily sie jak zylety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...