Skocz do zawartości

[klocki ceramiczne] czy opłaca się kupować ?

karola556

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection

ceramiczne to chyba są metaliczne spiekane..... przynajmniej takie opisy w necie widzę

są metaliczne półmetaliczne żywiczne i spiekane.....

• Mod Team

Ceramiczne to ceramiczne. W samochodach hamulce ceramiczne cechują sie wieksza skutecznoscią i mniejsza wrazliwoscia na temperature.

A czy w rowerze to zdaje egzamin to niewiem. Pasowało by miec jeszcze tarcze ceramiczna zeby był sens tak mi sie wydaje.

A jak z modulacją w kool stopach? Skończyły mi się żywiczne shimano w moim xt i myślę nad kool stopami? Czy modulacja zostanie taka sama jak przy żywicznych? Czy warto do nich dopłacać? Mogę kupić BBB za 65 zł albo kool stop za 82 zł.

Jeszcze polecali mi jakieś firmy brake authority za 69 zł. Zna ktoś je? Brake Authority

Co do ceramicznych to jak czytałem opisy to mi się wydaje, że to po prostu spiekane tylko mają między materiałem ciernym a metalową płytką warstwę ceramiczną, żeby mniej ciepła przechodziło dalej do zacisku.

Planuje kupić Alligatory pod hamulec hayes mx-1 i tarcze hayesa 160mm na tył do roweru MTB.

Ja w Hayes'ach MX-1 miałem z przodu klocki cool stop'a takie jak tu: http://www.allegro.pl/item646782682_klocki...avid_hayes.html i z przodu naprawdę robiły wrażenie, to z tyłu bedą jeszcze lepiej pracować, tylko ze koło może sie blokować przy mniejszej sile hamowania.

Gość R3surrection

bez docierania hamują wystarczająco. Seryjne klocki w xtr to był powiem dobitnie szmelc. Zajechałem je w 2/3 podczas wyprawy w błocie (1h) po górkach w lesie i na dodatek nic nie hamowały

Modulacja jest ok

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem ostatnio klocki ceramiczne po przykrych przygodach w błocie, na których straciłem je w mgnieniu oka :)

Dokładnie ten model: http://allegro.pl/item679301422_klocki_cer...wa_wysylka.html do XT

i po ostatnim maratonie w Szydłowcu (oj było błotka i to dużo) jestem w szoku! Klocki są zajechane ale spokojnie jeszcze 4 maratony w błocie dałyby radę :D

POLECAM!

• 5 tygodni później...

Przod daje rade dzielnie, tydzien temu przed wyjazdem w gory zrobilem tyl i rowniez zalozylem spiekane accenty.

Przez pare km slabo chwytal ale w gorach dotarl sie bardzo dobrze.

Racje ktos tu mial ze wyczucie hampla na tyle z takimi klockami jest ciezke, delikatnie trzeba cisnac bo kolo blokuje sie wyjatkowo latwo.

w gorach udalo mi sie je przyjarac pare razy i zestaw stracil troche na skutecznosci ale i moje palce wysiadly tez ;D

Po ostudzeniu wszystko OK

XTR zrobily sie jak zylety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...