Maverick93 Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Witam! To mój drugi post, bo pierwszy trafił do śmietnika. Mam nadzieję, że z tym tak nie będzie. Na początku dodam, że przejrzałem archiwum ale każdy temat jest inny i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, więc: mam rower na osprzęcie SHIMANO 105, korba Biopace i słyszalne jest równoległe pykanie w rowerze, mianowicie w takich samych odstępach czasu. Dźwięk ten słychać przy mocnym naciskaniu na pedały. Czytałem gdzieś, że trzeba sprawdzić suport. Rozkręciłem i nasmarowałem ale dalej to samo. Myślałem, że to coś z przodu ( przy kierowniku ) ale tez nie. Kiedy się normalnie kręci korbą to tego nie słychać ale jak jadę i naciskam na pedały to wtedy tak. Pykanie słychać już dłuższy czas a ja nie wiem co zrobić aby to naprawić. Czy możliwe że to kaseta??? Czy to mogą być pedały??? (Jeśli to one to jak je rozkręcić?) Czy to może być łańcuch?
pr0 Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 1. Spróbuj wykręcić pedały, wyczyścić i jeszcze raz wkręcić Jeśli jest to strzelanie na nierównościach to: 2. Dociągnij szprychy 3. Wyczyść i przesmaruj stery, u mnie były poluzowane i strzelały w regularnie Miałem to samo dokładnie 3 razy z tym że w MTB i pomagały wyżej wymienione czynności Powodzenia!
Klosiu Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Pedaly dla pewnosci wykrec, nasmaruj gwinty i wkrec. W zeszlym roku 3 miesiace rozkrecalem wszystko w szosie, szukajac przyczyny trzaskow, okazalo sie ze pedaly . Jezeli nie to to nie wiem, jajowata korba generuje obciazenia inaczej niz okragla i ciezko cos wymyslec nie bedac uzytkownikiem. Ewentualnie jeszcze tarcze mozesz poodkrecac i oczycscic.
Maverick93 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Napisano 6 Czerwca 2009 A mam takie pytanie: czy jak wykręcę pedały to mogą się potem odkręcać same? I jak wykręcić pedały bo: mam u siebie takie zaślepki na końcu pedałów i kiedy je wyjmę to jest tam taka śrubka ( chyba na klucz 8) mogę ją spokojnie odkręcić ale mam problem z odkręcaniem pedałów z drugiej strony ( ze strony wewnętrznej ) nawet nie chcą drgnąć. I czy odkręcać imbusem czy normalnym kluczem? próbowałem tym i tym ale nic z tego.
nevermind Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Pamiętaj, że prawy pedał odkręca się w lewo, a lewy w prawo. Ta 8-ka pod zaślepką najprawdopodobniej dociąga łożyska i pozwala zdjąć pedał z osi. Pedały się odkręca od strony korby albo imbusową 8 albo płaską 15. Jedyną radą dla Ciebie będzie spryskanie gwintu jakimś silnym preparatem do zapieczonych gwintów i długie ramię na kluczu. Pamiętaj, aby przed ponownym wkręceniem posmarować gwint. Pozdrawiam
Klosiu Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 http://www.krajek.pl/User.do?a=19&b=11 Naści Najlepiej odkrecaj 15mm kluczem, jak nie pojdzie, do rozejrzyj sie za czyms co pozwoli przedluzyc jego ramie. Dluzsza dzwignia to wieksza sila. Przy metrowym ramieniu klucza odkrecisz to lekkim pchnieciem
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2009 Co do strzelania mam to samo. Najpierw miałem zwykłe pedały ktore z czasem zaczeły strzelac. Poprostu sie łozyska juz skonczyły. u ciebie moze byc podobnie. Nastepnie kupilem pedały na lozyskach maszynowych i chwile był spoko i dalej cosik strzelało i doszedem ze to chyba suport. Ja to strzelanie odczuwam w stopach czyli razem ze strzeleniem czuć drgania na pedale. Jezei tego nie czujesz to mogą być własnie te inne mozliwości napisane wczesniej.
Maverick93 Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Napisano 7 Czerwca 2009 No właśnie czuję też takie lekkie drgnięcie przy mocnym nacisku na pedały. Więc to może być suport czy jednak pedały?
Klosiu Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 A co ty wrozki chcesz z nas zrobic? Musisz i tego i tego sprobowac.
twmax Napisano 10 Czerwca 2009 Napisano 10 Czerwca 2009 No właśnie czuję też takie lekkie drgnięcie przy mocnym nacisku na pedały. Więc to może być suport czy jednak pedały? Ze tak spytam po jakim czasie od zakupu roweru Ci się to "drgnięcie" pojawiło ? 1. Zdejmij łańcuch i sprawdź czy masz luzy na korbie (kiedy ostatnio smarowałeś łożyska ?) 2. Jakie masz pedały SPD czy zwykłe ? (Zobacz czy pedały mają luzy jak się obracają ?) 3. Na każdym przełożeniu masz ten dźwięk ? 4. Jesteś pewny że dochodzi właśnie z okolic korby i pedałów ? pozdrawiam MAX
Maverick93 Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Napisano 11 Czerwca 2009 Odgłosy mam od dłuższego czasu od zakupu, nie wiem ale już długo. Pedały mam shimano 105 z noskami i na każdym przełożeniu słychać dźwięk. On jest odczuwalny z lekkim drgnięciem, przy mocniejszym nacisku na pedał. Luzów w korbie raczej nie ma, rozbierałem ją i lekko nasmarowałem. Co o tym sądzisz?
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2009 Zmien suport i sie przejedź. Jak nie pomoze zmien pedały i sie przejedź. Jak nie pomoze zmien rower i sie przejedź Z tym ostatnim to taki zarcik
twmax Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Odgłosy mam od dłuższego czasu od zakupu, nie wiem ale już długo.Pedały mam shimano 105 z noskami i na każdym przełożeniu słychać dźwięk. On jest odczuwalny z lekkim drgnięciem, przy mocniejszym nacisku na pedał. Luzów w korbie raczej nie ma, rozbierałem ją i lekko nasmarowałem. Co o tym sądzisz? Nagraj jakiś filmik lub te odgłosy. Jeśli chodzi o pedały to możesz jeszcze zmienić kolejność ? Znaczy lewy na prawy. Najpierw postaraj się zlokalizować te odgłosy a dopiero później zajmiesz się problemem ich eliminacji. Pytania Kiedy myłeś gruntownie rower ? pozdrawiam MAX
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2009 Nagraj jakiś filmik lub te odgłosy. Jeśli chodzi o pedały to możesz jeszcze zmienić kolejność ?Znaczy lewy na prawy. Taaa chyba mowisz o klulkach łozyska z lewego do prawego jak sama nazwa wskazuje jest lewy i prawy jak by to nie miało znaczenia to by sie nie nazywały lewy i prawy. Nie wprowadzajcie ludzi w bład bo jeszcze na siłe zaczna krecic i gwiny sie ukreca ... Lewy sie odkreca w prawo a prawy w lewo samo to juz by powodowało problemu ze zmiana pedałów miejscami . Co do mycia to mogła woda wcieknąć tu i ówdzie ale to by nie były regularne zgrzyty tylko losowe trzaski dość charakterystyczne zreszta. Na 90% to bedą pedały albo suport, mozliwa jest sztyca czy stery kierownicy.
Kubus18 Napisano 24 Czerwca 2009 Napisano 24 Czerwca 2009 Mam dokładnie to samo w swoim Giantcie. Byłem w Intersporcie, tam rozebrali suport i go przesmarowali, 10 km było wszystko i od nowa...następnie pojechałem w dolinki, kupa błota i wiele przejazdów przez głębokie rzeki, często po ośki. Cykanie ustało na 200-300 km. Teraz znowu powraca, aczkolwiek powoli i na razie jest stosunkowo cicho. Nie mam pojęcia co to może być. Cyka praktycznie pod każdym obciążeniem i cyklicznie, tylko gdy kręcę na "sucho" nic nie słychać.
exist Napisano 24 Czerwca 2009 Napisano 24 Czerwca 2009 Jak Puklus napisał to mogą byc kiera, mostek albo sztyca. Czasami tak mi tez strzelało. Ale jak piszesz, że czujesz drgania przy pedałach, to może być ich wina. Spróbuj od kogoś pożyczyć pedały.
bananowo Napisano 25 Czerwca 2009 Napisano 25 Czerwca 2009 Mam podobnie. Acz wydaje mi się, że u mnie to kwestia doczyszczenia przedniego napędu, korby i wszystkiego między. A to tykanie/zgrzytanie pojawiło się po jeździe w błotku i wodzie, czasami sięgającej do piast.
MieszkoI Napisano 27 Czerwca 2009 Napisano 27 Czerwca 2009 Witam. Miałem taki sam problem. W serwisie nie wiedzieli co to może być. Też zgrzyty dochodziły z okolic suportu, a na pedałach, w czasie zgrzytu czułem lekkie drgania. Powiedziałem w serwisie aby sprawdzili suport i to był strzał w dziesiątkę. W suporcie były luzy i to było powodem strzelania. Ale problem powrócił. Po 200 km strzelanie wróciło i tym razem chciałbym sam zlikwidować te luzy w suporcie. czym mam wykręcić ten suport (jakiś specjalny klucz?) i jak zlikwidować luzy?
twmax Napisano 30 Czerwca 2009 Napisano 30 Czerwca 2009 Taaa chyba mowisz o klulkach łozyska z lewego do prawego jak sama nazwa wskazuje jest lewy i prawy jak by to nie miało znaczenia to by sie nie nazywały lewy i prawy. Nie wprowadzajcie ludzi w bład bo jeszcze na siłe zaczna krecic i gwiny sie ukreca ... Lewy sie odkreca w prawo a prawy w lewo samo to juz by powodowało problemu ze zmiana pedałów miejscami . Co do mycia to mogła woda wcieknąć tu i ówdzie ale to by nie były regularne zgrzyty tylko losowe trzaski dość charakterystyczne zreszta. Na 90% to bedą pedały albo suport, mozliwa jest sztyca czy stery kierownicy. Nie myślałem o łożyskach Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.