Skocz do zawartości

[amortyzator przód] RST Gila T8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników ! :) Parę dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego roweru Trek 4300 Disc. W tymże został "zainstalowany" amortyzator firmy RST model Gila T8. Mógłby ktoś mi powiedzieć nieco więcej o tym sprzęcie ? Czy jest dobry, ewentualnie zły ? :D Dodam, że rower jest mi potrzebny do dynamicznej jazdy po lesie, a raczej nie do skakania na hopkach, czy jakiejś "hard corowej" jazdy.

Moje drugie pytanie dotyczyć będzie regulacji amortyzatora. Chodzi mi o śruby, którymi rzekomo można regulować miękkość, bądź twardość sprężyny. To jest jakiś bajer, czy faktycznie coś do daje ? Jeśli tak, to jak ewentualnie je ustawić ? Na miękkie, czy na twarde, czy kwestia zależy od indywidualnych preferencji ? I ostatnie pytanie: Dokręcanie śruby w stronę plusa wpływa na twardość, a minus na miękkość, czy odwrotnie ?

Napisano

O tych amortyzatorach jest wiele opinii na forum.

Ale w skrócie, Gila T8 to podstawowy model służący do rekreacyjnej jazdy drogami zdecydowanie utwardzonymi. Nie nadaje się do szybkiej jazdy po większych kamieniach lub korzeniach. Znaczy można, tylko szkoda zdrowia. Jakiekolwiek skakanie na tym widelcu odradzam.

Kręcenie korkami u góry goleni w stronę + powoduje, że widelec się utwardza. Czy to działa? Zależy kogo zapytasz. Są na forum opinie, że kręcenie nic nie daje. Z kolei ja twierdzę, że daje i to dużo, czyli zakres regulacji jest spory. Przynajmniej tak było w moim starym RST Gila T4.

A jeśli chodzi o ustawienie, to powinieneś zacząć od ustawienia prawidłowego ugięcia wstępnego, czyli SAGu. Zakładam, że ta Gila ma 100 mm skoku. Kiedy usiądziesz na rowerze, Amortyzator powinien ugiąć się o 25 mm. Najlepiej zmierzyć to zakładając na goleń zipa, a dalej standardowo - linijką :) Kiedy już ustawisz SAG, będziesz miał podstawę, zaczynając od której możesz trochę utwardzić lub ustawić bardziej miękko amortyzator, w zależności od preferencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...