Skocz do zawartości

[koła] Mavic czy Shimano

Duce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM

Zastanawiam się nad zmianą kół w swoim rowerku MTB, z uwagi iż moja waga to 100-105 kg to nie wiem co będzie dobre.

W sklepie gościu proponuje mi Mavic Crossmax ST link http://www.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1254

A ja zastanawiam się nad Shimano Deore XT WH-M770 link http://www.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=977

Za cenę Mavica mogę kupić Shimano XTR bo podobne są ceny.

Mój rowerek jest cały na XT oczywiście bez kół, a ja chciałbym żeby to jakoś wyglądało z kołami.

Proszę o doradzenie i małą opinię na temat podanych kół.

Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Wybrałbym Mavic'i:

- lżejsze,

- na maszynach.

Prawdopodobnie też będą sztywniejsze od Shimano,

bo z tego co kiedyś się słyszało koła japończyków nie grzeszyły sztywnością.

No, chyba że coś teraz się zmieniło.

Ale jeśli chcesz mieć wszystko spasowane pod względem estetycznym i osprzetowym to zostaje XT. :D

Napisano

A ja przy tej wadze rozglądał bym się za czymś z minimum 32 tradycyjnymi szprychami (a nie 18 jak w Crossmaxach, czy nawet 24 jak w XT). Z tym że ja konserwatystą w tych kwestiach jestem, no i nie patrzę pod kątem "estetyki" :D Nie wspominasz nic o stylu jazdy, ilości pokonywanych km itd... Jeśli priorytetem jest "ładny wygląd" brałbym Crossmaxy, jak dla mnie wyglądają efektowniej niż skromne XT. Opinię sprzedawcy ze sklepu wziąłbym pod uwagę, gdyby był to zaufany sklep, no i zaufany sprzedawca...

Napisano

Zapomniałem dodać że jeżdżę trasy do 100 km. teren płaski oraz las i górki.

Ale jak wjadę w dukty leśne to naprawdę szaleję.

Najbardziej chodzi mi o wytrzymałość i estetykę czego nie podałem wcześniej.

Napisano

Nie użytkowałem Crossmaxów ST, ale połączenie 18 szprych i 105kg wagi podczas szaleństw w terenie budzi moje obawy co do wytrzymałości... Ale niech się wypowie jakiś użytkownik, może się mylę...

Napisano

Tu na przyklad uzytkownik nie jest zadowolony z Mavicow :/

http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=49191

Generalnie co ja sadze o gotowych zestawach? Sa drozsze i ZAWSZE ciezsze niz np. kolo skladane za podobna sume, chyba ze kola sa klasy Deore i w dol.

Wtedy zestawy faktycznie moga wyjsc taniej, lzej i sztywniej.

Co do wygladu to tez nie grzesza jakos specjalnie :/ Oprocz zestawow XT i fulcrum red metal ktore wizualnie sa boskie ;) Ale nic poza tym :D

Gość R3surrection
Napisano

crossmaxy są fajne sztywność cóż...lekkie koła na revo też nie są nieziemsko sztywne.

Napisano

Tutaj masz bardzo miłą, żółtą tabeleczkę z dopuszczalnym obciążeniem Mavica :] http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5

Osobiście wybrałbym koła składane ze względu na:

-> tańszy serwis

-> o wiele większa dostępność części zamiennych (szprychy, nyple itp)

-> możliwość złożenia wymarzonych kół (także pod względem kolorystycznym)

-> waga, cena

Proponuję piasty DT 240S + obręcze DT 4.2D + szprychy Competition i masz zestaw praktycznie nie do zajechania...

Napisano

Wszystko fajnie ale w tabeli brak modelu Mavic Crossmax ST

Widocznie jest to model z tego roku.

Napisano

hej,

a które Crossmaxy Tobie oferują model na 2008r. czy na 2009?

te na 2009 maja po 24 szprychy i podane w instrukcji do 110 kg - sam takich używam ( moja waga ok 85 z plecakiem pewnie bliżej 90kg) i mogę powiedzieć, że są sztywne i rewelacyjnie się toczą - może nawet za bardzo, bo podczas pierwszej jazdy na nich złamałem rękę;) - jestem po tygodniu w górach i się sprawdziły, złego słowa nie powiem;

• 2 tygodnie później...
Napisano

Myślę, że na "dzień dobry" ograniczasz bardzo swój wybór. Mavic czy Shimano? Tutaj masz maksymalne obciążenia kół Mavica: http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5

Przy tej wadze, którą podałeś to ja bym składał koła na 32/36 szprychach. Trzeba pamiętać., że są to obciążenia Ciebie i tym z czym jedziesz. A co z obciążeniami dynamicznymi typu zeskok z korzenia/krawężnika... przez chwile nacisk na koło jest większe niż to ile ważysz. Możesz mieć "zonka" w postaci zerwanej szprychy lub szprychy wyrwanej z obręczy (z dziurą w obręczy bo coś takiego widziałem, właśnie przy Mavic Crosmaxach).

Także ja bym poradził Ci składanie kół.

A wracająć do Twojego wyboru Mavic czy Shimano... miesiąc temu stałem przed wyborem kół a nie chciało mi się składać. Ostatecznie kupiłem Easton Havoc na 24 szprychach..., ale ja ważę 30 kg mniej.

Napisano

Podłącze sie pod temat.Ważę troche mniej od Kolegi-około 95 kg z plecaczkiem.Jednak wiadomo,jak tu juz ktos napisał podczas jazdy koła dostaja dodatkowych obciażen.Dlatego zalezy mi na wytrzymałych kołach.

Czy taki zestaw: Obręcze DT Swiss XR 4.2 D,piasty DT 370 i szprychy DT Competition bedzie w porzadku?

Koła bedą do fulla,wiec wiadomo czasami troche cięższy teren.

Czy jest gdzies dostepna tabela z maksymalnymi obciażeniami dla obręczy dla DT Swiss-a(taka jak dla mavica)?

Napisano

zebrałem troche informacji na temat obręczy :Obręcze DT Swiss XR 4.2 D

i lepszymi bedą mavicki 717 poniewasz są twarsze i szztywnieszje

Mówił to : Rulez i kila osób z forum

ziomek z którym trenuje

i panowie z bike stacji.

wiecej osób sie wsumie nie pytałem a każda mówiła mavic

Napisano

No ,nie wiem, Mavicki XC 717 Disc maja obciazenie na poziomie max 95 kg.Czyzby te DT 4.2D miały jeszcze mniej?

Jeżeli mavicki to raczej XM 719 D. oczywiscie dla cięższych bikerów.

Rzeczywiscie znalazłem tabelke,która kiedys podrzucił Rulez z maksymalnymi obciażeniami dla obreczy DT i wychodzi,że ta XR 4.2 jest tylko do 90 kg.

Wychodzi na to,że muszę składac na Mavicach XM 719 Disc

Napisano

NA temat wytrzymałości crossmaxów st-ich szprychy są lekko grubsze niż normalne więc nie ma co porównywać po ilości. Są na tyle mocne że łamią patyki wpadające między szprychy-i to nie tylko takie cienkie ;) Przy mojej masie 70kg centra bez wypadku graniczy z cudem-nawet jak w oponach nie ma powietrza(tak sprawdzałem :P) Tylko ciężkie są ale nadrabiają wytrzymałością

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...