Skocz do zawartości

[rower]Mtb do 5 tysiecy - wasze opinie

Piotrekfg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też, może być inna sytuacja typu gostek przypakował górne partie ciała a nóg nie ruszał - dość często się to zdarza ale tutaj pewnie mamy do czynienia z mądrym kulturystą ;D

Napisano

Można ważyć 150 kg i nie mieć mocy , ale sam nacisk takiej masy na korbę daje niezły efekt w postaci odkształceń ramy/korby jak np. depnie na stojąco ;) .

Napisano

jeśli jeszcze się nie zdecydowałeś na konkretny rower, a masz jakiś dylemat co do cube ltd race pisz pw albo e mail mam taki rower mogę podesłać kilka fotek opisać rowerek

Pozdrawiam

Napisano
Witam , obecnie użytkuję Authora Reflex ,nie narzekam na niego ale stwierdzam że wolę jednak jazdę w terenie , mocniejszy sprzęt któremu krawężniki nie będą straszne ,jakiś lesny zjazd ,troszkę wertepów i można by było spróbować sił w maratonach mtb . Waże około 95 kg w przeciągu roku waga sie waha miedzy 100 a 90 ( moją główna pasja jest kulturystyka.

Przeglądałem ofetę na rynku i w oko wpadł mi Canyon Grand Canyon 6.0 ,co prawda z wysyłka itp po obecnym kursie wychodzi kolo 4,5 ale myśle że sprzęt warty tych pieniedzy .

Kolejnym rowerkiem który mi wpadł w oko jest Scale 40 , cena ponad 5tysięcy ale myśle że po uzyskaniu rabatu w 5 bym się zamknął .

Radon team zr 6.0 też całkiem ciekawy się wydaje ale gemoetria ramy mi się nie podoba .

Jakie jest wasze zdanie o tych rowerach ? jakie inne propozycje uważacie za warte rozpatrzenia ? oraz zy jest sens czekać na jakieś wyprzedaże ? może doskladac troszkę kaski ? z tysiąc np . bo ogolnie nie pali mi się strasznie i jesli było by warto moge czekać i do zimy jesli są wyprzedaże czy inne obniżki biggrin.gif

Może składać coś samemu ? i postawić na 3 filary rame amor i koła a resztę sukcesywnie ulepszać ?

hmm, mając taką kwotę na wydanie możesz się pokusić o kupno używanego dobrego roweru full suspension :confused:

Napisano
hmm, mając taką kwotę na wydanie możesz się pokusić o kupno używanego dobrego roweru full suspension :)

...pytanie tylko czy jest sens, brać o klasę niższy sprzęt tyle, że z tylnym amorem?

Sam mam taki dylemat, czy pakować się w full'a za 5000 z full-Deore na pokładzie i 2-ma marnymi amorami, czy wziąć naprawdę niezłego hardtail'a

z osprzętem na poziomie X-9/XT i Rebą/Reconem.

ja jeszcze nie zdecydowałem, ale skłaniam się jednak ku sztywniakowi.

Napisano
hmm, mając taką kwotę na wydanie możesz się pokusić o kupno używanego dobrego roweru full suspension :)

Aż dziwne, że dopiero po 2 stronach ktoś to zaproponował ;)

...pytanie tylko czy jest sens, brać o klasę niższy sprzęt tyle, że z tylnym amorem?

Sam mam taki dylemat, czy pakować się w full'a za 5000 z full-Deore na pokładzie i 2-ma marnymi amorami, czy wziąć naprawdę niezłego hardtail'a

Podstawowe pytanie - do czego ten rower będzie używany?

Dla wyścigowca to fakt, korzystniej będzie na sztywniaku z lepszym osprzętem.

Jeżeli jazda turystyczna dla przyjemności, to już nawet z kwotą 3500zł nie patrzyłbym w stronę sztywniaka. Bo amatorowi nie stanowi różnicy czy zmieni przełożenie o 0.5 sekundy szybciej na XTR-e niż na Alivio.

Mając 5000 do wydania, długo bym się chyba nie zastanawiał nad zakupem tego:

http://www.allegro.pl/item670158576_rewela...3_rok_2008.html

Bardzo dobry system zawieszenia, przyzwoite komponenty no i przede wszystkim wygodny. Waga w granicach 13kg - fakt, nie zachwyca, ale przy rowerzyście ważącym 100kg już nie wydaje się taka ciężka :D

Napisano

to tylko przykład , że mozna coś znaleźć przyzwoitego, a ten jednozawiasowiec całkiem niżle chodzi :o, miałem okazje pojeździć

Napisano

To teraz zadaj sobie pytanie, czemu ten rower został przeceniony na cenę śmieszną wręcz dla Full'a z Reconem i XT z ceny również dość zabawnej jak na ten segment. Rama musi być jakąś porażką kompletną.

Jak chcesz kupić sensownego Full'a to musisz po prostu wydać powyżej 5500,- jeżeli oczywiście mówimy o rowerze nowym.

W czerwcowym MR jest ładny test "tanich" full'i i ich ceny wahają się pomiędzy 5600-6800,- PLN

Za mniej tylko jakaś super promocja albo second-hand.

Napisano

Jak Janisław stwierdził fakt dziwne :icon_wink: w tej kasie .... komfortowi i efektywności jazdy..... TYLKO full :D komfort bez porównania np http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-2-25136885/ kosztuje deczko więcej ale osprzęt ma konkretny moim zdaniem chyba ze taniej za 4k masz model 9.1 sam mam właśnie taki rowerek i po HT śmiga się bosko im większe wertepy tym przyjemniej a ważę 93 kg więc lekko ze mną nie ma ale śmiga pięknie i jak by nie było jest to jeden z wirtuali :P moją wersje upgrejdował będe tylko o amory :) i dalej w góry :)

Napisano

Witam,

Chciałbym się z wszystkimi przywitać ponieważ jestem nowy na forum :)A więc przejdę do rzeczy:-P Ja tekże szukam jakiegoś rowerku:P Na początku chciałem kupić Cube Ltd Race. Teraz jak oglądam w necie rowery mam coraz większy mętlik w głowie.Poszukuje roweru MTB do 5000 zł interesują mnie modele tegoroczne z dobrą ramą ,dobrym osprzętem i amorkiem(min Rock Shox Reba Sl);-P Chce kupić rower w sklepie nie w sieci!! Jestem z woj Opolskiego i szukam czegoś w pobliżu.

Moja waga 60 kg wzrost ok 180 cm

Pozdrawiam

Napisano

Jak jestes z Opolskiego to zasuwaj do Czech. Wybór sprzetu dużo większy a ceny jak najbardziej akceptowalne. Tu np duży sklep w Ostrawie http://www.mojekolo.cz/.

Masz tez w Opolu Dystrybutora Superiora i Focusa, tak samo jak sklep bike center gdzie masz pełna gamę Cube.

Inna sprawa to amorek. Rower kupujesz jako całośc i nie powinieneś patrzec na to czy akurat ma Rebę czy nie, bo to nie on decyduje o tym jak rowe jeździ.

Nie podałes jeszcze do jakiej jazdy rower jest ci potrzebny, a to istotne.

Napisano

gremson - genialny rower za ta kase, a od hfs-2000 rama nie rozni sie technologia wykonania, wiec zostaje malowane i ewentualny brak mocowania pod vki, chociaz tego nie wiem...

Napisano

http://allegro.pl/item672771357_focus_blac...t_sid_race.html SID + XT za 5tyś to coś pięknego :) Do tego bardzo przyzwoite koła i opony, jedyne co można się przyczepić to rurki ale i tak to element podlegający dopasowaniu :)

Jednakże jeżeli chcesz mieć super ramę to musiałbyś się pofatygować do wrocławia i kupić http://allegro.pl/item675549849_trek_elite...50_wroclaw.html mogę powiedzieć tylko, że sama rama jest warta więcej niż rower :) Jeżeli chcesz się ścigać, nie ma co się zastanawiać...

Co do Matts Lite, to starsza rama HFS więc zła z pewnością nie jest :)

Napisano

hmm, nie wydaje mi się żeby to był o klasę niższy sprzęt :rolleyes:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=54394

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...