Salahan Napisano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Heja, Mój drugi post, ale za to pierwszy w 100% (Pierwszy wyleciał, bo zapomniałem o nawiasach ) Mam pytanie dotyczące złożenia hamulca tarczowego na tył. Mianowicie chcę zamontować Avida Juicy 3 lub 5 (wciąż się waham czy "piątka" jest opłacalna) wraz z klamkomanetkami Shimano ST-M535-S (DEORE) lub ST-M775 (DEORE XT). I pytanie brzmi, czy to będzie kompatybilne? Z góry mówie, że jazdy bez klamkomanetek sobie już nie wyobrażam A teraz pytanie z innej beczki, acz z tej samej Montuję sobie - klamkomanetki Shimano ST-M535-S + przewód z tej samej grupy + zacisk Shimano BR-M535 +... Chodzi mi o tarcze. Nie chce kupować piasty pod tarcze z Center Lockiem, ale raczej uniwersalne IS6. I w związku z tym mam pytanie czy ew. tarcza SM-RT61 pasowałaby? To nie jest tarcza z oryginalnego zestawu Shimano Deore, ale tzw. komponent spoza grup, ale także Shimano. A na marginesie, polecacie te hamulce? Zdravim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Zestaw nie sprawdzi się. Avid pracuje na płynie DOT, a Shimano na oleju mineralnym. Niewłaściwy płyn uszkodzi uszczelki (zależnie od wlanego płynu, albo w zacisku, albo w klamce). Jeśli rzeczywiście nie wyobrażasz sobie jazdy bez klamkomanetek (czemu?), to jesteś skazany na zaciski Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Mam jeszcze takie pytanie, dlaczego tył a nie przód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salahan Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Co do klamkomanetek, przyzwyczajenie, wygoda, łatwość obsługi. Co do tyłu to prozaiczna sprawa, po ostatniej wyprawie górskiej pękł mi hamulec tylni v-brake, co przypłaciłem wywrotką Zatem przyszedł czas na wymianę w końcu. I od czegoś trzeba zacząć. A hamulec przedni w przyszłości, po wymianie amortyzatora (XCR). Wiem, że hamowanie przednim zodnie z prawami fizyki ma większą skuteczność, niemniej póki co i kasy brak, na większy remont i paląca potrzeba wymiany tyłu. Jest to argument Bendus. Bo to oznacza, że nie będą kompatybilne :) A jak bym chciał na avidach pojeździć to muszę zrezygnować z klamkomanetek. Albo na odwrót, zrezygnowac z Avidów na rzecz klamkomanetek. Zatem, czy hamulce Shimano są równie dobrym wynalazkiem co Avid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Dla jednego dobre są Avidy a dla drugiego Shimano To zależy od własnych upodobań. Ja jeżdżę na Juicy three i jest mi z tym dobrze. Musiałbyś się przejechać na obydwóch i zobaczyć, które ci bardziej odpowiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ...a co bardziej wpływa na jakość hamowania - klamki czy zaciski ?? Nie licząc oczywiście klocków i tarcz. Mam zestaw LX'a, ale chciałbym dać klamki XTR'a ponieważ mam manetki XTR'a i to by mi pasowało. Rozumiem, że nie ma problemu z dzaiałenim klamek wyższej grupy z zaciskami niższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Na jakość hamowania nie wpływa ani zacisk ani klamka osobno. Jest to ich wspólna zasługa. Zależy to od wielkości tłoczka w klamce i tłoczków w zacisku. Im większe tłoczki w klamce tym mniejsza siła, a lepsza modulacja i na odwrót, im mniejszy tłoczek w klamce tym większa siła, a gorsza modulacja. W zacisku im mniejsze tłoczki tym mniejsza siła, lepsza modulacja i na odwrót, im większe tłoczki tym większa siła, gorsza modulacja Lekcje fizyki się kłaniają (ciśnienie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Zrozumiałe. ... czyli rozumiem, że sama zmiana klamek może pomóc. Tak się składa, że fizyka jest ze mną codziennie w pracy, a zwłaszcza termodynamika Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Może pomóc albo wręcz przeciwnie. To zależy od tłoczka w klamce obecnej i przyszłej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.