Adix90 Napisano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Jeszcze nie wskoczyłem w to i z góry przepraszam, jeśli się powtarzam z problemem. Posiadam rower crossowy Kross Raven Desert. Od końca marca pokonałem nim 1850km. Czy to możliwe, że po takim przebiegu do wymiany jest napęd ? Jestem świadomy tego, że komponenty są w nim słabe, bo przerzutki Shimano Tourney, wolnobieg 7 rzędowy, a o piastach nie wspomnę, bo osie już pogięte. Łańcuch trze o przednią przerzutkę nawet na przełożeniu 2x6. Rozumiem, że na 1x7 może trzeć (choć w Stratosie znajomego, na żadnej kombinacji nie trze). Moje pytanie tyczy się właśnie tej wymiany. Jak już będę wymieniał, to chciałbym na kasetę 8,9 rzędową. Czy nie ma jakiś przeciwwskazań przy wymianie seryjnego wolnobiegu na kasetę ? Rozglądając się za piastami na allegro, nie widzę nigdzie podanych rozmiarów. Czy to jest jakoś znormalizowane ? Boję się, że może się nie zmieścić kaseta 9 rzędowa w miejsce 7 rzędowego wolnobiegu. Pewien żółtodziób, taki jak ja, stwierdził, że to zależy jedynie od piasty... Miał rację ? Z Góry dziękuję za każdą wypowiedź w tej sprawie Pozdrawiam Adrian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMichalak Napisano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Trze ponieważ przednia przerzutka jest źle wyregulowana. Kaseta nie będzie pasowała w miejsce wolnobiegu. Wollnobieg i kaseta to różne mechanizmy. W systemie z wolnobiegiem bębenek jest zintegrowany z wolnobiegiem, natomiast w systemie z kasetą bębenek jest zintegrowany z piastą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adix90 Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Z tym, że oczywiście przy wymianie wolnobiegu na kasetę, wymienię także piastę. A co sądzicie o piastach firmy NOVATEC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Fakt mozna sprobowac regulacji przerzutki. w tym celu powinienes miec przy manetce taka srube, krecac nia bedziesz przesuwał prowadnice łańcucha w pewnym zakresie. Kaseta nie będzie pasowała w miejsce wolnobiegu. Wollnobieg i kaseta to różne mechanizmy. W systemie z wolnobiegiem bębenek jest zintegrowany z wolnobiegiem, natomiast w systemie z kasetą bębenek jest zintegrowany z piastą. Co fakt to fakt zeby sobie załozyc kasete na 8 czy 9 musisz wymienic piaste. Na jaka to sam zdeyduj ile masz kasy itd. Technologia wolnogiegow jest troszke inna od kaset. W kasecie do piasty dokrecany jest bebenek. Mozna go oczywiście zdemontowac i wymienic w razie potrzeby. W nim rowniez znajduje sie łozysko w przeciwienstwie do wolnobiegu ktorego tam nie ma tylko jest wczesniej w pieście. Dlatego masz pogietą oś. Co do przebiegu to wszystko zalezy czy to były asfalty czy bardzie gorzyste tereny. Moj naped po kilku tysiacach(40/60 terenu i asfaltu) ciagle spisuje sie sobrze tylko lancuch wymieniłem ostatnio ale on jest kilka klas wyzszy. Twoj mozliwe ze sie skonczył. Ale jezeli bbedziesz wymieniał tylne koło/piaste i zakładał kasete to jeszcze do tego łańcuch. Tutaj tez przedewszytkim trzeba zdeklarowac czy masz konkretne wymagania czy tylko konkretna kwote w ktorej trzeba sie zmieścić. Sama piasta pociagnie za soba szprychy (choć nie koniecznie ale na pewno nyple) i dotego złozenie koła tak jak nalezy. Czasami bardziej sie oplaca dodac na nowe koło. Jezeli chesz naped 8/9 licz sie z wymianą prawej manetki. Do tego podejzewam przerzutke. łącznie jak by zsumować ok 330 zł na w miare rozsądny sprzet. Nowatek mają dobre opinie ale niektorzy narzekaja ze im sie bebenki wysypały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adix90 Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o rower, to wychodzę z założenia, że lapiej kupić raz, może drożej, ale porządnie. Z tego, co napisałeś, wnioskuję, że w piaście przystosowanej do kasety problem z pogiętą ośką nie wystąpi ? Ogólnie dosyć dużo km robię, i w różnym terenie. Głównie asfalt/las i pola. Oczywiście jestem świadomy tego, ze rower crossowy nie służy do skakania... ;p Jeśli chodzi o regulację, przedniej przerzutki, to owszem, da się to zrobić, żeby nie tarło, ale w takim wypadku nie wskakuje najmniejsze koło :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.