Skocz do zawartości

[opony]Geax mezca - dobre na asfalt i XC?

narlen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem tu nowy, dzięki archiwum tego forum mocno upgraduje swój rower, mam poczciwego rockridera 6.2 (Decathlon Rockrider 6.2 - http://rowery.onet.pl/4,35,139047,6896,d...przet.html z 2006 roku. Jeżdżę dużo i ostro po ulicach (22 km w jedną stronę do pracy w Warszawie), pokonuje schody, skacze z krawężników, nie straszne mi żadne przeszkody, ale nie robię sztuczek, po prostu nie oszczędzam roweru. W weekendy jadę w las i robię typowe XC. Procentowo jakoś 70/30 - asfalt/las. Jednym słowem robię wszystko co można z rowerem. Aha ważę ok 73 kg...

Rower o dziwo po trzech sezonach trzyma się nieźle. Ale przyszedł czas na zmiany, masa roweru zaczyna doskwierać (jedże coraz więcej), amortyzatory to porażka - choć ja nawet takiego marnego fulla nie zamienił bym na harda bo plecy mi siadają po kilku wypadach na giantcie kumpla za 4 tysie (mój stoi w serwisie).

Kupiłem:

Amor przód: Manitou R7 Elite Absolute

Amor tył: Rock Shox Monarch 4.2

Korba: Truvativ Firex

przerzutka tył: SRAM SX5 (żałuje że nie wziąłem X7, pierwszy zakup - głupi zakup )

Łańcuch: SRAM PC-58

Mam nadzieję że dokonałem słusznego wyboru (kupiłem wszystko na allegro) - ciekawi mnie wasza opinia, może jeszcze coś warto dokupić? Teraz chce kupić opony, zastanawiam się nad:

- Kenda Small Block Eight SBE 26x1,95

- GEAX MEZCAL BIAŁE 1.90 (najbardziej zależy mi na tych, ale boję się że są za delikatne na asfalt, co wy na to)

- Inne jakie polecacie?

Jak mowie szukam kompromisu żeby np. dojechać z wawy do lasu, a potem sobie dać radę w terenie. Mogę wydać ok. 100 PLN za sztukę.

Ps. Widzę że pojawił się podobny temat, poczytam, ale proszę o wypowiedź na temat GEAX MEZCAL :).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od kilku dni posiadam opony GEAX Mezcal 26x2,1 i 26x1,9 i przyznam się, że są to "szybsze" opony niż np Specialized Fast Track. Moim zdaniem te Geaxy są całkiem niezłe na asfalt, ale i na ogólnie pojęte XC. Sama specyfikacja opony wskazuje, że najlepsze są na utwardzone ścieżki (5/5), asfalt 4/5, na deszcz 2/5 także chyba troszkę lepiej niż Barro Race - więc i sporadyczna woda im nie zaszkodzi.

Ale Tobie to chyba Barro Race poleciłbym skoro stosunek asfalt-las masz jak 70 do 30

Napisano

Co do Barro Race to nie znam jaki one hałas generują, ale jeśli chodzi o właściwości jezdne to mój brat na nich jeździ w maratonach (gdy nie pada deszcz).

A co do Mezcal to przyuważyłem, że opona potrafi lekko się uślizgiwać np na trawie czy przy jakimś pochyłym terenie lub korzeniu itp.

Napisano

Barro race mają tak niskie "kostki" w środkowej części, że są niemalże bezgłośne. No i przyczepności na mokrym wielkiej nie mają, ale jeździłem na nich tylko chwilę i to nie na swoim rowerze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...