Skocz do zawartości

[Siodełko] tylek boli, od czego to zalezy?

Sarbin13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

MAm do was pytanie, co robic kiedy podczas dluzszej jazdy strasznie boli tyłek ..;];] Czy zalezy to od siodelka?? wysokosci jego?? czy spodenek??

Jak siodelko?? to jakie do 100 zł (MAX) byscie mi polecili?

Napisano

Po pierwsze ten temat powinien byc w dziale SPRZET. Ciezko odpowiedziec na Twoje pytanie. Jak dlugo jezdzisz na tym siodle? Moze musisz sie przyzwyczaic (czasem tak bywa). Siodlo to sprawa indywidualna - kazdy ma inna pupe :P

Napisano

jeżeli jeździsz w spodniach z wkładką to kup siodło żelowe, jeżeli nie(a nie chcesz w takowych jeździć) też kup żelowe, a jeżeli nie jeździsz a możesz zacząć to kup spodnie z wkładką

Napisano

Zależy to od Genów , może też rodziców , szerokości pośladów, typu narzadu płciowego między nogami, wagi ciała , siniaków na tyłku, stanu zdrowia...

A z mniej istotnych to wymiary siodełka, wielkość ramy, kąty ramy, sztycy, mostka, kierownicy, wysunięcia sztycy, rodzaju spodni do jazdy na rowerze, może też od mnogości rzeczy zakładanych na rower i na rowerzystę... Możliwości jest tyle ile napisałem + jeszcze kilkadziesiąt :D

Nie da się tego obiektywnie stwierdzić, najlepiej jest poeksperymentować z korektami paru rzeczy {np. typu narzadu płciowego między nogami - tego lepiej nie korygować :D}

wysokość siodła - z reguły za niska obciąża mocno uda i tyłek, za wysoka w większości rowerów powoduje odciążenie tyłka i obciążenie pleców, ramion i przyrodzenia.

Jak nic się z regulacjami nie uda, to pozostaje zmiana siodełka. Warto wcześniej od znajomych rowerzystów/rowerzystek pożyczyć na 1-2 dni jazd siodełko i stwierdzić czy jest lepiej, lub czego unikać. Jak się będzie miało rozeznanie to wtedy warto kupić siodło :miększe/twardsze/cieńsze/grubsze/węższe/szersze/dłuższe/krótsze. Proste, nieprawdaż??? :D

Napisano
MAm do was pytanie, co robic kiedy podczas dluzszej jazdy strasznie boli tyłek ..;];] Czy zalezy to od siodelka?? wysokosci jego?? czy spodenek??

Jak siodelko?? to jakie do 100 zł (MAX) byscie mi polecili?

Najważniejsze jest prawidłowe ustawienie siodełka, powinno być poziomo i wyregulowane przód/tył. Spodenki na pewno poprawiają komfort jazdy, ale i tak najwięcej zależy od siodełka i jego ustawienia. Na pewno też liczy się od kiedy zacząłeś jazdę na rowerze, pierwsze wycieczki zazwyczaj są bolesne.

W okolicach 100-150zł mogę polecić ci TO siodełko. Właśnie szukam kogoś do wspólnego zamówienia ;P. Kilka osób na forum już je ujeżdża i są zadowoleni. Ewentualnie Selle Italia Shiver.

Napisano

Sarbin13 --> to jeszcze powiedz ile jezdzisz, bo jezeli dopiero zaczales po dluzszej przerwie to to jest calkowicie normalne, ze przez jakies 2 tygodnie tylek napieprza. Potem na tylku robi sie blacha zamiast skory i juz jest ok ;). A jak jezdzisz juz jakis czas, to pewnie siodlo ci nie pasuje. Generalnie wysokosc siodla i ustawienie nie maja wplywu na BOL, tylko na komfort. Siodelko moze byc wygodne lub nie, ale na pewno maksymalne podniesienie wygodnego dla ciebie siodelka nie uczyni z niego narzedzia tortur.

• 2 tygodnie później...
Napisano

lajtspid: od spadania na pupę :) Kiedyś jechałem w zime rowerem z kolegą i po prostu spadłem do tyłu na tyłek (droga była oblodzona) przy prędkości około 10-15km/h kolega się zapytał czy nic mi się nie stało a ja : a można sobie złamać tyłek? potem 4 miesiące nie jeździłem bo bolała mnie kość ogonowa...

Co do siodełka nisko: to raczej będą boleć nogi, kolana. tyłek nie ma tu nic do rzeczy.

Napisano

Ja tez mam problem z bolącym odwłokiem po zmianie roweru mam nadzieje ze przejdzie a wlasnie w sumie sie skaplem jak duze znaczenie ma wysokosc siodełka jak bylo za nisko i po paru kilometrach juz mialem dosc podniosłem i jakby mi ktos silnik do roweru wsadził

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...