Skocz do zawartości

[wycieczka] Ciekawe miejsca na Mazurach Zachodnich?

mudia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam pojechać na kilka dni na Mazury Zachodnie (okolice Iławy, Morąga, Ostródy etc). Jakie znacie ciekawe miejsca do odwiedzenia w tym rejonie? Interesują mnie zarówno zabytki oglądane z poziomu siodełka (bez muzeów) jak i fajne widoki / ciekawe trasy (fajna leśna ścieżka może być warta więcej niż niejeden zniszczony pałacyk), jakieś ciekawe ruiny, miejsca na dzikie rozbicie namiotu etc. Teren mi nie straszny, choć będę ciągną za sobą przyczepkę, więc żadnego hardcoru :(

Na razie mam w planach Grunwald i śluzy/przeprawy na kanale z Ostródy do Elbląga.

A na koniec pytanko: czy można nocować na polu bitwy pod Grunwaldem? Noc w takim miejscu może być nie lada atrakcją ;)

Mam czas do wtorku, więc proszę o możliwie szybką odpowiedź i dokładną lokalizację obiektu.

Bardzo ciekawe są ruiny zamku w Szymbarku, plus odcinek z Szymbarku bodajże zielonym szlakiem pieszym do Iławy, pagórkami wzdłuż jezior. Oprócz tego ruiny późnobarokowego pałacu w Kamieńcu na północ od Suszu. Dzikie jeziorka ukryte w lasach na zachód od jeziora Jeziorak i Jerzwałdu też są godne odwiedzenia

A w okolicach śluz na Kanale ELbląskim zachowało się sporo holenderskich domów podcieniowych, niestety większość w opłakanym stanie.

Nigdy nie spotkałem się by ktoś rozbił namiot na polach Grunwaldu ( poza obchodami bitwy ), a miejsca tam naprawdę sporo. Dookoło mnóstwo gospodarstw z ogródkami i łąkami więc na pewno można się z kims dogadać. Najlepiej spytac ciecia z pół grunwaldzkich, bo oni tam na zmiane siedza i pilnują naszej narodowej dumy ;-) Teraz jest tam jeden wielki plac budowy i wszystko ogrodzone - za rok 600lecie bitwy. Warto zobaczyć Dylewską Górę ( między Ostródą i Lubawą ) Siemiany i Jerzwałd ( trasa dookoła Jezioraka ) i wiele innych atrakcji, ale powiem Ci że tu są oznakowane szlaki rowerowe więc wystarczy odpowiednia mapa lub przewodnik i jazda naprzód :-) Genaralnie, to polnymi i leśnymi drogami można objechać całe Mazury. Kiedyś tylko asfalt i główne trasy, dziś wole zdecydowanie lasy i zagubione jeziorka i wioski. Jak wrócisz to opisz co widziałeś i wrzuc jakieś fotki ...temat juz chyba nieaktualny.

Dzis sprawdzałem w księgarni i znalazłem specjalne wydanie mapy - MAZURY ZACHODNIE szlaki piesze i rowerowe - trzeba kupić 2 szt bo region podzielono na południowy i północny, ale dzięki temu jest dokładna.

Druga mapa to - MAZURY ZACHODNIE szlakiem zabytków

Są bardzo szczegółowe, a jak ktoś chce więcej wiedzieć o Mazurach, to jest również atlas MAZURY ZACHODNIE ze szlakami + dokładne opisy i zdjęcia.

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

No i powtórka z rozrywki, czyli znów mazury zachodnie!!

Skorzystałem już z porad Dinsdale (spóźnione, ale wielkie dzięki :thumbsup: ) i zaliczyłem "Bardzo ciekawe są ruiny zamku w Szymbarku, plus odcinek z Szymbarku bodajże zielonym szlakiem pieszym do Iławy, pagórkami wzdłuż jezior. Oprócz tego ruiny późnobarokowego pałacu w Kamieńcu na północ od Suszu." W zeszłym roku padłem tam jednak na przeziębienie, więc wszystkich planów wykonałem. Dlatego też ponawiam prośbę i czekam na propozycje ciekawych miejsc i ładnych tras.

W tym roku jadę już bez przyczepki, a sypiać będziemy w agro :)

tak przy okazji, oto link do galerii zeszłorocznej wyprawy: http://picasaweb.google.com/mudia.pl/CzerwcoweMazury2009061120090613#

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...