Skocz do zawartości

[hydrauliczne] Wymiana klocków w SHIMANO M486 Hydraulic Disc ?

internecik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy ktoś z Was mógłby w kilku zdaniach opisać w jaki sposób w SHIMANO M486 Hydraulic Disc mogę wymontować klocki hamulcowe?

Ustawiłem rower "do góry kołami", zdemontowałem koło, jak teraz dostać się do tych klocków?

Poniżej zdjęcie hamulców:

746_hamulec.jpg

Napisano

Jak masz te dwie śruby to nad numerem 2 jest koniec takiej spinki do której zamocowane są klocki. Koniec to dwie "spinki" odgięte w dwie strony, musisz je zgiąć jak najbardziej płasko, tak, żeby dało się ją wyjąć z zacisku. Gdy już wyjmiesz po prostu wypychasz klocki. Będzie tam sprężynka do której zamocowane są klocki, ale gdy nie jest "spięta spinką" przez tą dziurkę na górze klocków to trudno utrzymać klocki przy sprężynkach bo po prostu się to rusza, więc chwilkę Ci zajmie włożenie klocków, żeby nie wypadły. Przed wkładaniem najlepiej rozepchnij tłoczki wkładając gruby płaski śrubokręt lub klucz i rozpychając te dwa tłoczki o kształcie koła na boki. Wkładasz sprężynę, później tą spinkę, ROZPYCHASZ te dwa końce tak żeby nie wypadły - nie naciskaj jeszcze klamki - to zabronione i włóż tarczę, postaw rower normalnie i oczywiscie jesli masz prawidlowo zapiete kolo nacisnij hamulec. Powinno działać. Jeśli coś ociera oznacza to, że albo klocki muszą się trochę dotrzeć, albo masz źle wyregulowany zacisk - który sie przestawia innymi śrubami, tymi drugimi a nie tymi co oznaczyłeś 1 i 2. Mam nadzieję że pomogłem.

Napisano
  pawel1315 napisał:
A tych dwóch śrub nie ruszaj, bo one łączą obydwie połówki zacisku. Jak byś je rozkręcił no to pociekłby płyn :)

To już niestety kiedyś przerabiałem w praktyce :P

Przy okazji mam pytanie odnośnie tych dwóch śrub - czy powinny być dokręcone do końca? Obecnie są odrobinę poluzowane i cały przedni hamulec dość znacznie rusza się po naciśnięciu klamki hamulca.

Songoq1 napisał:
Wkładasz sprężynę, później tą spinkę, ROZPYCHASZ te dwa końce tak żeby nie wypadły - nie naciskaj jeszcze klamki - to zabronione i włóż tarczę, postaw rower normalnie i oczywiscie jesli masz prawidlowo zapiete kolo nacisnij hamulec.

Dlaczego zabronione jest naciskanie klamki gdy rower nie ma tarczy i jest do góry kołami?

Nie jestem pewny, ale chyba tak zrobiłem...

Napisano

Jeżeli naciśniesz hamulec, gdy nie ma w nim tarczy, to klocki się zacisną i nie włożysz tarczy. Będziesz musiał je jakoś rozepchnąć. Najlepiej ostrze noża wciskać pomiędzy klocki.

A to czy jest do góry nogami to nie ma różnicy :P

Napisano
  kello napisał:
a masz dokrecone sruby zacisku do adaptera?

A które to śruby? Te dwie na zdjęciu nie są dokręcone, natomiast dwie z drugiej strony dokręcone do końca.

Napisano
  pawel1315 napisał:
Jeżeli naciśniesz hamulec, gdy nie ma w nim tarczy, to klocki się zacisną i nie włożysz tarczy. Będziesz musiał je jakoś rozepchnąć. Najlepiej ostrze noża wciskać pomiędzy klocki.

A to czy jest do góry nogami to nie ma różnicy :)

oczywiście że ma! Gdy nie ma klocków w środku oraz tarczy i rower stoi do góry nogami możemy bez problemu zapowietrzyć układ. Jeśli naciśnie się raz przez pomyłkę, nic się nie stanie, wystarczy ponownie wepchnąć tłoczki. Co do ruszania się zacisku to rzeź, tak nie może być i nie da się tak jeździć. Na bank masz źle dokręcone śruby do adaptera, czyli te którymi reguluje się zacisk, a nie te które zaznaczyłeś 1,2. Dokręc wszystkie śruby na próbę, czy się rusza, jak nie to wtedy wyreguluj i dokręć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.