Skocz do zawartości

[łańcuch/kaseta]Łańcuch 9, kaseta 8

Janek83

Rekomendowane odpowiedzi

łańcuch 9 rzędów jest węższy. nie stosowałem takiej kombinacji i nie widziałem czegoś takiego ale jak mówi rowerowe wikibook

http://en.wikibooks.org/wiki/Bicycles/Main...ins/Chain_sizes

"It is usually possible to use a narrower chain on a fewer-speeds drivetrain, but beware of narrow 9-speed and above chains with old chainsets as the chain may drop between the rings when changing down to the inner ring."

łańcuch może spaść między zębatki przy zmianie na mniejszą.

• Mod Team

Bedzie działać to jest pwene. Natomiast w zaleznosci jaka kaseta i łańcuch mogą byc ze tak powem opuźnienia w zmianie biegu spowodowane węzszym łańcuchem.

Ja jeżdze na odwrotnej konfiguracji, czyli łańcuch 8 na kasete 9 i działa bardzo ładnie i bardzo szybko. Odrazu powiem ze nie ma zadnych problemow.

• Mod Team
Łańcuchy 9-cio rzędowe są cieńsze od 8-mio rzędowych przez co tracą na wytrzymałości,ale w pracy nie powinno być problemów. Gorzej by było jak by kaseta była 9-cio rzędowa a łańcuch 8-mio rzędowy :)

Raczej nie traca na wytrzymałości (wezszy jest sworzen i kolko reszta taka ja wszedzie) pozatym moga być wykonane z lepszego stopu co zwiekszy wytrzymalosc.

Ja mam kasete 9 i łańcuch 8 i sobie chwale i za łańcuch nie przeplacam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...