Skocz do zawartości

[pedały] xtr, xt, 540 - warto widać różnice, żeby przepłacać?

cinor88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuje zakup nowych SPD. Tu moje pytanie. Czy warto dać ponad 300 zł za legendarne xtr'y, czy może wystarczą po prostu xt, albo i nawet 540?Dodam że w tym sezonie dopiero zacząłem, ale "seryjne" 520 mnie nie satysfakcjonują.

Napisano

różnice widać...i chyba tylko widać, bo kwestia zastosowanych materiałów czy dodatkowych uszczelnien to bajka....przy przebitce iluśset procent miedzy 540/520 a xtr można kupić 3 komplety tych tańszych i wymieniać np. co sezon

a co sprawia ze 520 Cie nie satysfakcjonują? masa?

Napisano

Masa nie tak bardzo jak jakość. "Rozkręcają się", noga wypina się sama w najmniej odpowiednim momencie. Sądziłem, że to kwestia mojej techniki jazdy, ale doszedłem do wniosków ze tym razem sprzęt jest winien.

Napisano

Jutro pójdę i zamówię co trzeba. Jeszcze się raz zastanowię, ale chyba będą to shimanowskie xt-ki. Dzięki wszystkim za pomoc!

Napisano
Masa nie tak bardzo jak jakość. "Rozkręcają się", noga wypina się sama w najmniej odpowiednim momencie. Sądziłem, że to kwestia mojej techniki jazdy, ale doszedłem do wniosków ze tym razem sprzęt jest winien.

To ciekawe, bo jak ktos na nie narzeka to wlasnie glownie na masa, ew. sposob kasowania luzow (trzeba miec specjalny klucz)

Kwestia tego czy noga sama sie wypina to juz zalezy od regulacji sprezyny, widocznie masz ja zbyt luzną.

Napisano

w sumie racja miskov. Co do sprężyn dzisiaj po dość mocnym dokręceniu jechało się lepiej. Ale pod koniec krótkiej wycieczki poczułem już większą lekkość wypinania. A na redukcje wagi przyjdzie jeszcze czas, na razie trzeba jakoś zacząć przygodę z kolarstwem górskim...

Napisano

Najbardziej sie oplaca kupowac PD-M540, jak ktos zauwazyl to to samo co XT, a 50 zl tansze. 50 zl za napis to nieciekawa wymiana.

Na tej samej zasadzie oplaca sie kupic "stare" XTR, czyli PD-M959 bez napisu, troche bardziej otwarta klatka niz M540. Czasem jeszcze daje sie ulowic, a cena znacznie nizsza niz w XTRach. Poltora roku temu nabylem takie w drodze kupna :) i jestem bardzo zadowolony, nawet niespecjalnie zapychaja sie blotem, z wpieciem tez z reguly nie ma problemu. Kosztowaly wtedy 100zl mniej niz XTR z napisem.

Napisano

Będą jednak 540, bo za napis nie będę płacił:P za tydzien, dwa będę coś o nich już wiedział (w praktyce), jak tylko wróce z niemiec. jeszcze raz dzięki

Napisano

Mialem porownanie XT (z napisem) i tegoroczne XTR - kolosalna. Już przy samym wypinaniu buta czuć różnice przy takim samym naciągnięciu sprężyny. No i XT sie ostatecznie popsuly po 450 km (luuuuuuzyyy!).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...