Zbyhoo Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Witam, szukam amortyzatora do roweru ojca. Teraz ma jakieś sztywne RST 156 To jest rower z jeszcze starą geometrią więc widelec musi mieć max 60mm skoku, koło 26 cali. Do tego rura sterowa gwintowana, 1''. Nie potrzeba blokady, ma byc maksymalnie prosty.. Kwota to max 300zł. Szczerze mówiąc to się kompletnie w temacie takich amortyzatorów nie orientuje. Myślałem o Suntourach ale ciężko trafić na taki widelec, bo wiekszość tych z małym skokiem jest pod koło 28:/ znalazłem coś takiego http://www.cyclosport.pl/go/_info/?user_id...527&lang=pl
tomuch Napisano 5 Czerwca 2009 Napisano 5 Czerwca 2009 mysle ze lepiej by bylo wsadzic sztywny widelec cromoly ale jesli musi byc amortyzator to moze warto szukac czegos w tym stylu: http://www.allegro.pl/item654663085_marzoc...0mm_okazja.html mozna poszukac jakiegos suntoura xcm, one tez sa na 1 cal np taki http://www.allegro.pl/item651917414_amorty...ow_srebrny.html ale ma krotka rure sterowa takie trekingowate amortyzatory beda bardzo malo sztywne kolezanka ma suntoura nexa i nawet dziala troszke ale od nowosci zyje swoim zyciem, brak sztywnosci jest odczuwalny mozna poszukac jakiegos uzywanego suntoura, one nawet byly dosc dobre i byly wersje 65 mm, 75 mm ale po latach uzytkowania moga miec juz luzy z nowych xcm mozna by poszukac wersji 80 mm na 1 cal chyba takie sa najlepiej sztywny widelec albo jakis bomber na 1 cal tylko trzeba poszukac jakiegos o mniejszym skoku, albo sparwdzic czy da sie zmniejszyc skok i tym samym wysokosc amorka rst bedzie bardzo slabe i to jeszce taki niski model nie doradzalbym ci tego ale reasumujac widac ze bardzo ciezko bedzie znalezc cos o malym skoku i to do kola 26 cali i jeszcze z rura steropwa 1 cal moze lepiej zmienic rame ?
zekker Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Witam, szukam amortyzatora do roweru ojca. Teraz ma jakieś sztywne RST 156 To jest rower z jeszcze starą geometrią więc widelec musi mieć max 60mm skoku, koło 26 cali. Do tego rura sterowa gwintowana, 1''. Nie potrzeba blokady, ma byc maksymalnie prosty.. Kwota to max 300zł. Szczerze mówiąc to się kompletnie w temacie takich amortyzatorów nie orientuje. Myślałem o Suntourach ale ciężko trafić na taki widelec, bo wiekszość tych z małym skokiem jest pod koło 28:/ znalazłem coś takiego http://www.cyclosport.pl/go/_info/?user_id...527&lang=pl 1. Do czego rower używany? 2. Można spróbować wsadzić 80mm i ustawić odpowiednio duże ugięcie wstępne. 3. Ten co podałeś, mam w zasadzie identyczny model ale na 28". Mam go już 3 lata z przebiegiem 8kkm. Będę go zmieniać, bo już ma za duże luzy, ale to wina nie do końca prawidłowego używania. 3 zawody XC przez ostatni rok dały mu w kość. Przy nie obciążającej jazdy, powinien długo służyć, o ile się o niego zadba. Warto wywalić elastomer i zalać olejem. Ten z linka jest na 1 1/8" Aha, no i jaka waga ojca. Ja jestem lekki ~70kg. rst bedzie bardzo slabe i to jeszce taki niski model nie doradzalbym ci tego Jeździłeś ostatnio na takim widelcu, że wypowiadasz się tak kategorycznie?
Zbyhoo Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Napisano 6 Czerwca 2009 Ojciec jeździ turystycznie po Wielkopolsce, korzenie to chyba największy wróg. Waga to około 80kg. Boje się żeby nie podnieść za bardzo przodu, bo się charakterystyka ramy zmieni.
tomuch Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 to moze lepiej zachowac geometrie roweru i wsadzic sztywny widelec a na korzenie moze pomoc opona o wiekszej obletosci na przod...
zekker Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Ojciec jeździ turystycznie po Wielkopolsce, korzenie to chyba największy wróg. Waga to około 80kg. Boje się żeby nie podnieść za bardzo przodu, bo się charakterystyka ramy zmieni. Podłóż pod przednie koło 3-5cm klocek i zobacz Myślę, że przy takiej jeździe nie będzie to mocno odczuwalne. Zwłaszcza, że w momentach gdzie miałoby to znaczenie, to pewnie i tak schodzi z roweru (strome podjazdy, zjazdy itp.).
tomuch Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 znalazlem takie cos http://www.allegro.pl/item648594447_amorty...arny_srebr.html jak zwiekszysz dlugosc widelca np o 5 cm to zorbi sie starszny chopper, bedzie taki rower bardzo zle skrecal co moze byc uciazliwe takze podczas normlanej jazdy
Zbyhoo Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Napisano 7 Czerwca 2009 O! dzięki. O to mi chodziło. Jeszcze trochę poszukam, ale ten na razie jest najlepszy. Martwi mnie jedynie ta cena, czemu tak tanio. Chyba przez to ze jest stary i nie ma popytu na niego.
zekker Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 Cena adekwatna, do tego co sobą ten widelec reprezentuje. Konstrukcja w zasadzie identyczna z tym co macie teraz: sprężyny, brak regulacji naprężenia. Warto się przejść po sklepach, czasami leżą jakieś kilkuletnie z obniżoną ceną. Tak się zastanawiam, a może wystarczy przeczyścić golenie i przesmarować? No chyba że są już duże luzy, to wtedy i tak trzeba wymienić.
ukaniex Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 Może jakiś SID przed potopowy? Jeśli da się z 80mm na 63mm przejść to będzie jak znalazł.
tomuch Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 wg mnie nic dobrego nie da sie znalezc z malym skokiem i rura 1" sidy byly tez na 1 " ? ale taki sid moze byc juz zajechany, nie trzymac powietrza... jestem ciekaw na co autor tematu sie zdecyduje:)
Zbyhoo Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Napisano 9 Czerwca 2009 jeszcze się wstrzymam z kupnem tamtego. Może coś w zwykłych sklepach będzie, ale teraz nie mam na to za bardzo czasu, po sesji się tym zajme. Dam Wam znać, PS: Sid odpada:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.