kabu8 Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 No więc potrzebne mi zapięcie do roweru, nie wiem czy lepiej łańcuch czy u-lock, mam do dyspozycji 100zł.
creative1989 Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Najlepszy byłby U-lock, ale to i tak zabezpieczenie na 0.5-5min... niestety
lajtspid Napisano 4 Czerwca 2009 Napisano 4 Czerwca 2009 Nie podajesz konkretnych modeli ani nawet firm, więc w tym momencie kwestia wyboru "u-lock czy łańcuch" to jedynie kwestia osobistych preferencji - głównie przewożenia. Łańcuch woziłem zapięty w pasie, aktualnie wożę u-lock w plecaku. I ten drugi sposób bardziej mi odpowiada.
Mammut Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Łańcuch jest wygodny w użyciu ale strasznie ciężki. No i dość łatwo go przeciąć. Jedyny rozsądny zakup to taki z ogniwkami 10mm a en waży min. 3 kg Tak więc lepszy będzie ulock. Nie kupuj firmy trelock, jak inny będzie dobry trudno powiedzieć. Za 100zł pwnie nie będzie zbyt wytrzymały ale lepszy taki niż żaden albo za 30zł z maketu Ulocki trudno jest przeciąć za to można wyłamać łomem. Te droższe już nie bardzo (oprócz trelocka). Za 100zł próbowałbym znaleźć krytonite krytpolock
Xsas Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Cześć! Kupiłem to http://www.allegro.pl/item655538264_nowy_u...eries_4_ls.html i myślę, że jest nie do pokonania, ale może się mylę.
lajtspid Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Brawo! Doskonały wybór. Sam używam, poprzedniej wersji od 2, czy 3 lat - odstrasza sam widok i żadna menda nawet nie próbowała mi tego przeciąć, a zostawiam rower w różnych miejscach
Mammut Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 Dokładnie, wybór bardzo dobry. Evolutiona nie da się przeciąć nawet olbrzymimi cęgami jak i wyłamać.
zekker Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Z tym cięciem, to bym się kłócił. Miałem okazję mocować się z Evo4 przy pomocy nożyc o długości ramienia około 60cm. Były już stępione na innych u-lock'ach (2 lata temu nie dały rady chyba starszej wersji evo, rok temu jednak zmęczyły go, w tym roku rozwaliły Keepera (drugie nowe i ostre pogięły się na nim )), ale udało się zostawić wyraźne ślady. Może jakby podłoże nie było tak miękkie i miałbym więcej czasu (właściciel roweru się niecierpliwił i bał, że się rama pogniecie )... Pamiętajmy, że żadne zapięcie nie daje 100% zabezpieczenia - zawsze można wziąć większe i mocniejsze narzędzia. Rozwalenie blokad, to kwestia czasu i to się liczy. Złodziej wybierze, to co cenniejsze i co da się szybciej zabrać.
lajtspid Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 Miałem okazję mocować się z Evo4 przy pomocy nożyc o długości ramienia około 60cm. Były już stępione na innych u-lock'ach (2 lata temu nie dały rady chyba starszej wersji evo, rok temu jednak zmęczyły go, w tym roku rozwaliły Keepera (drugie nowe i ostre pogięły się na nim )), ale udało się zostawić wyraźne ślady. Może jakby podłoże nie było tak miękkie i miałbym więcej czasu (właściciel roweru się niecierpliwił i bał, że się rama pogniecie )... Mocujesz się z tymi zapięciami i nożycami, tak dla sportu i rozrywki, czy zawodowo? Pamiętajmy, że żadne zapięcie nie daje 100% zabezpieczenia - zawsze można wziąć większe i mocniejsze narzędzia. Rozwalenie blokad, to kwestia czasu i to się liczy. Złodziej wybierze, to co cenniejsze i co da się szybciej zabrać. Otóż to. Każde jest do złamania. Kwestia czasu, narzędzi i umiejętności.
zekker Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 Mocujesz się z tymi zapięciami i nożycami, tak dla sportu i rozrywki, czy zawodowo? Dla sportu A miałem okazję pierwszy raz po przejeździe rowerowym w Gdańsku. Była kamera i jak tylko organizatorzy udostępnią nagrania, to wrzucę gdzieś tutaj. Mam też trochę zdjęć z zeszłego roku i tego.
TocaS Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 U lock to nie wszystko, trzeba jeszcze zabezpieczyć koła, sztyce - wymienić zaciski na nimbusowe. Druga sprawa wszystko może załatwić akumulatorowa szlifierka kątowa tyle, że hałasuje. Znajomy zostawił kiedyś rowerek na U-locka, nie mogli zaje.....ć to uszkodzili rower i poszli dalej. Sam planuje zakup takiego cacka, nie mniej trochę waży. Policzyć na długie wypady lampki, u-locka, dętke, drobne klucze, biodony i rower waży z 3-4 kilo więcej :/ . Najlepszą opcją jest nie zostawianie, w ogóle roweru.
Mech Napisano 28 Czerwca 2009 Napisano 28 Czerwca 2009 Ale nie każdy rower wsadzisz w kieszeń i do sklepu.... Co do U-locka to czy w wersji 4 już nie da się go otworzyć długopisem czy nadal jest z tym problem? Zastanawialiście się może nad jakimś wyjcem do roweru? Jakiś mały, głośny alarm....
lajtspid Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Co do U-locka to czy w wersji 4 już nie da się go otworzyć długopisem czy nadal jest z tym problem? Wersja otwierana długopisem już dawno została wycofana z produkcji i sprzedaży.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.