Skocz do zawartości

[zapięcie] Łańcuch czy u-lock?

kabu8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No więc potrzebne mi zapięcie do roweru, nie wiem czy lepiej łańcuch czy u-lock, mam do dyspozycji 100zł.

Napisano

Nie podajesz konkretnych modeli ani nawet firm, więc w tym momencie kwestia wyboru "u-lock czy łańcuch" to jedynie kwestia osobistych preferencji - głównie przewożenia. Łańcuch woziłem zapięty w pasie, aktualnie wożę u-lock w plecaku. I ten drugi sposób bardziej mi odpowiada.

Napisano

Łańcuch jest wygodny w użyciu ale strasznie ciężki. No i dość łatwo go przeciąć. Jedyny rozsądny zakup to taki z ogniwkami 10mm a en waży min. 3 kg

Tak więc lepszy będzie ulock. Nie kupuj firmy trelock, jak inny będzie dobry trudno powiedzieć. Za 100zł pwnie nie będzie zbyt wytrzymały ale lepszy taki niż żaden albo za 30zł z maketu ;)

Ulocki trudno jest przeciąć za to można wyłamać łomem. Te droższe już nie bardzo (oprócz trelocka).

Za 100zł próbowałbym znaleźć krytonite krytpolock

Napisano

Brawo! Doskonały wybór. Sam używam, poprzedniej wersji od 2, czy 3 lat - odstrasza sam widok i żadna menda nawet nie próbowała mi tego przeciąć, a zostawiam rower w różnych miejscach ;)

Napisano

Z tym cięciem, to bym się kłócił. Miałem okazję mocować się z Evo4 przy pomocy nożyc o długości ramienia około 60cm. Były już stępione na innych u-lock'ach (2 lata temu nie dały rady chyba starszej wersji evo, rok temu jednak zmęczyły go, w tym roku rozwaliły Keepera (drugie nowe i ostre pogięły się na nim :) )), ale udało się zostawić wyraźne ślady. Może jakby podłoże nie było tak miękkie i miałbym więcej czasu (właściciel roweru się niecierpliwił i bał, że się rama pogniecie :P)...

Pamiętajmy, że żadne zapięcie nie daje 100% zabezpieczenia - zawsze można wziąć większe i mocniejsze narzędzia. Rozwalenie blokad, to kwestia czasu i to się liczy. Złodziej wybierze, to co cenniejsze i co da się szybciej zabrać.

Napisano
Miałem okazję mocować się z Evo4 przy pomocy nożyc o długości ramienia około 60cm. Były już stępione na innych u-lock'ach (2 lata temu nie dały rady chyba starszej wersji evo, rok temu jednak zmęczyły go, w tym roku rozwaliły Keepera (drugie nowe i ostre pogięły się na nim :) )), ale udało się zostawić wyraźne ślady. Może jakby podłoże nie było tak miękkie i miałbym więcej czasu (właściciel roweru się niecierpliwił i bał, że się rama pogniecie :P)...

Mocujesz się z tymi zapięciami i nożycami, tak dla sportu i rozrywki, czy zawodowo? :)

Pamiętajmy, że żadne zapięcie nie daje 100% zabezpieczenia - zawsze można wziąć większe i mocniejsze narzędzia. Rozwalenie blokad, to kwestia czasu i to się liczy. Złodziej wybierze, to co cenniejsze i co da się szybciej zabrać.

Otóż to. Każde jest do złamania. Kwestia czasu, narzędzi i umiejętności.

Napisano
Mocujesz się z tymi zapięciami i nożycami, tak dla sportu i rozrywki, czy zawodowo? ;)

Dla sportu :)

A miałem okazję pierwszy raz po przejeździe rowerowym w Gdańsku. Była kamera i jak tylko organizatorzy udostępnią nagrania, to wrzucę gdzieś tutaj. Mam też trochę zdjęć z zeszłego roku i tego.

Napisano

U lock to nie wszystko, trzeba jeszcze zabezpieczyć koła, sztyce - wymienić zaciski na nimbusowe. Druga sprawa wszystko może załatwić akumulatorowa szlifierka kątowa tyle, że hałasuje. Znajomy zostawił kiedyś rowerek na U-locka, nie mogli zaje.....ć to uszkodzili rower i poszli dalej. Sam planuje zakup takiego cacka, nie mniej trochę waży. Policzyć na długie wypady lampki, u-locka, dętke, drobne klucze, biodony i rower waży z 3-4 kilo więcej :/ . Najlepszą opcją jest nie zostawianie, w ogóle roweru.

Napisano

Ale nie każdy rower wsadzisz w kieszeń i do sklepu....

Co do U-locka to czy w wersji 4 już nie da się go otworzyć długopisem czy nadal jest z tym problem?

Zastanawialiście się może nad jakimś wyjcem do roweru? Jakiś mały, głośny alarm....

Napisano
Co do U-locka to czy w wersji 4 już nie da się go otworzyć długopisem czy nadal jest z tym problem?

Wersja otwierana długopisem już dawno została wycofana z produkcji i sprzedaży.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...