rajax Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Witam serdecznie. Szukam zakładu gdzie dobrze wykonają piaskowanie i malowanie proszkowe ramy aluminiowej (trek 4100). Czytałem ten post i wiem kogo sie wystrzegać: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=32434 Pytanie mam nadal komu oddac , co by dobrze zrobił ??
Ecia Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Ja kiedyś - ale to było parę lat temu - malowałam ramę na Fosy 8. To lakiernia samochodowa, ale mieli doświadczenie z ramami rowerowymi, bo sporo osób im je tam nosiło. Koszt piaskowania i lakierowania ramy wraz ze sztywnym widelcem wyniósł 50 zł, co nawet jak na 2005 r było ceną bardzo atrakcyjną. Rama i sztuciec były jednak stalowe - nie wiem, jak sobie radzą z aluminiakami; nie wiem też, czy w ogóle przyjmują teraz takie zlecenia i ewentualnie jaki byłby koszt. Ba, nie wiem nawet, czy jeszcze istnieją...
Mod Team bikergonia Napisano 8 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2009 Mam wrażenie że widziałam (na 90%) lakiernię proszkową - ale muszę to sprawdzić. Jest na ul. Estrady między Arkuszową a Loteryjki.
rajax Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Napisano 10 Czerwca 2009 To daj znać , tylko wolał bym sprawdzone miejsce. Wsiadam w sobotę w samochód z rama w bagażniku i szukam dobrego zakładu....
newtonek Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 Witam, odświeżam temat, bo nie pojawiły się żadne namiary na wypróbowaną lakiernię, a aktualnie ja poszukuję jakiejś - w Warszawie lub w Radomiu. Może ktoś coś polecić? Z góry dziękuję.
adriansocho Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Witam, odświeżam temat, bo nie pojawiły się żadne namiary na wypróbowaną lakiernię, a aktualnie ja poszukuję jakiejś - w Warszawie lub w Radomiu. Może ktoś coś polecić? Z góry dziękuję. Ta lakiernia co Ecia polecała to jest na ulicy Rosy a nie Fosy. Średnio polecam - mieli kilka wpadek. Za to jest lakiernia gdzieś w Ursusie (ul. Świetlana 9), brat tam malował. Wada jest taka, że nie mają piaskowania na miejscu.
Mod Team bikergonia Napisano 12 Października 2009 Mod Team Napisano 12 Października 2009 "........Mam wrażenie że widziałam (na 90%) lakiernię proszkową - ale muszę to sprawdzić. Jest na ul. Estrady między Arkuszową a Loteryjki..........." Firma nazywa się Uni-Trol i to jest ich stronka: http://www.laser-cut.pl/lakierowanie_proszkowe.php
goldbloom Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Za to jest lakiernia gdzieś w Ursusie (ul. Świetlana 9), brat tam malował. Wada jest taka, że nie mają piaskowania na miejscu. Potwierdzam, ja tam malowałem swoją starą ramę (ale to są Włochy, nie Ursus) i ładnie im to wyszło. Piaskowanie musiałem zrobić w poleconym przez lakiernię "zakładzie" na terenie byłego Ursusa, w takiej starej hali z odpadającymi drzwiami Na poczekaniu piaskował jakiś Białorusin (ze 20 min) i wziął, jeśli dobrze pamiętam, 25zł. Uwaga! - warto się dobrze przyjrzeć czy po piaskowaniu na ramie nie ma jakichś nierówności - grudek nierówno zeszlifowanego aluminium i lakieru, bo kiedy prosto z Ursusa pojechałem do tej lakierni, to powiedzieli mi, że koleś się wyjątkowo nie przyłożył (po lakierowaniu te grudki pozostają widoczne, a wiem to, bo choć obiecali sami przetrzeć ramę, i zrobili to całkiem dobrze, to w przy przejściu z tylnych widełek na mufę suportu, w załamaniu widać kilka takich grudek, coś jak drobne ziarenka piasku). Na miejscu można wybrać z dobrej jakości katalogu kolory podstawowej palety RAL. Na ramę czekałem chyba 4 dni i zapłaciłem 50zł. Ogólnie nie mam zastrzeżeń i polecam ten zakład, chociaż lakier nie jest jakoś porażająco wytrzymały (mam porównanie do starej ramy Schwinna i mojej obecnej Centuriona, ale one akurat lakier mają bardzo dobrej jakości). Na marginesie - nie wszędzie będą chcieli pomalować ramę, jeśli nie mają innych zamówień. Jeśli jest to duży zakład , to może im się to nie opłacać, termin będzie długi lub podadzą śmiesznie wysoką cenę - wiem, bo do kilku takich wtedy dzwoniłem. Kojarzę jeszcze zakład w Starych Babicach, to było moje rozwiązanie awaryjne. A tu moja malowana proszkowo rama
flubi Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Lakieruja proszkowo (i piaskuja) na ulicy instalatorow 9 tel 660445995 http://www.livree.pl/ Mnie lakierowali co prawda tylko sztyce (wyszlo OK). Cale rowery robia bez problemu. Milo i ceny przystepne.
newtonek Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 Ponownie odświeżam temat , może moje doświadczenie również się komuś przyda. Ja w końcu (w październiku zeszłego roku) pomalowałem w Radomiu - Befa na ul. Zubrzyckiego. Za malowanie (czarny mat) z piaskowaniem zapłaciłem w sumie 90 PLN, czekałem kilka dni (to jest spory zakład i czekali, aż zbierze się więcej elementów do malowania). Obsługa bardzo miła, rama pomalowana wzorowo, w ramach usługi sami zabezpieczali gwinty i otwory (razem z ramą dostarczyłem wskazówki co jest do zabezpieczenia). Generalnie - polecam!
newtonek Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Czy ktoś ostatnio malował ramę na Instalatorów? Ja mam znowu ramę do pomalowania, tym razem starszego Cannondale'a, ale niestety w Radomiu mi tego nie zrobią - piaskarz, z którym współpracują nie chciał się podjąć piaskowania, bo bał się że uszkodzi ramę (rama dość lekka, a on używa grubego materiału ściernego). Widzę, że teraz na Instalatorów mają nawet osobną stronę-wizytówkę o malowaniu ram (www.pomalujrower.pl), więc pewnie już spore doświadczenie w tym temacie mają, ale dobrze by było poznać opinię kogoś, kto niedawno z ich usług korzystał. W szczególności interesuje mnie jak to jest z tym chemicznym usuwaniem lakieru (rozumiem, że to jest zamiast piaskowania) i czy nie nakładają tam za dużo farby (może ktoś ważył przed i po malowaniu?).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.