twmax Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witajcie Jako że bardzo się pocę w czasie jazdy szukam koszulki która bardzo szybko odprowadza pot. Macie jakieś na oku chodzi mi o firmę i materiał, jakie polecacie ? pozdrawiam MAX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 craft pro cool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 http://www.allegro.pl/item645259159_koszul...rowerowa_m.html Mam taka tyle ,ze z długim rękawem cienka,przewiewna no i odprowadza pot a czy szybko to w porównaniu do koszulki R&P to bardzo szybko.Niestety porównać do innych koszulek nie mogę bo nie miałem.Poza tym co to znaczy szybko 5 s może 2 min jak dla mnie koszulka odprowadza pot wystarczająco szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Craft to klasa sama w sobie. Od kilku lat mam kurtkę i z sympatii do firmy planowałem w tym sezonie zakupić właśnie oddychająca koszulkę. Koniec końcem kupiłem jednak okazyjnie (35zł) na allegro fajną koszulkę Vermarc z Coolmaxu - z siateczki, komfort noszenia super (choć jeszcze nie miałem okazji przetestować w prawdziwe upały) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twmax Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 craft pro cool Dzięki wygląda super tyle tylko że potrzebna mi rowerowa. pozdrawiam MAX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
methoes Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 ja Ci polecam zresztą tak jak innym koszulkę firmy STOOR nowa fajna firma. Mam ich koszulke termoaktywną i jest zaj****sta - niedroga i w naprawde świetnej jakości wykonania. http://www.allegro.pl/item610558111_koszul...l_promocja.html łap tu link - masz wszystkie rozmiary,warianty rękawu w 3 kolorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Z typowo rowerowych w tym roku kupione : shimano originals - dobra , szczególnie gdy jest na wierzchu tzn nie pod kurtką , Brubeck seria Fit ( niby rowerowa - ma stójkę , nie ma kieszonek ) dobrze oddycha , szybko schnie , nie ziębi gdy jest mokra , nadaje sie pod kurtkę ale sama w sobie jest dośc ciepła tzn 20 stopni jeszcze ok , najlepsza jaką miałem -himal sport materiał Body dry - niestety chyba już nie do kupienia . Z moich doświadczeń wynika ,że lepiej oddycha i szybciej schnie odzierz turystyczna ( himal sport i brubeck to właśnie firmy ,, turystyczne " craft zreszta też . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jako że bardzo się pocę w czasie jazdy szukam koszulki która bardzo szybko odprowadza pot Pot jest nieodzownym elementem jazdy na rowerze i nawet najbardziej zaawansowane technologicznie materiały nie uchronią od zawilgocenia odzieży. Osobiście używam bielzny Craft Pro Zero Extreme zarówno koszulka z długim rękawem (wierzchnią warstwą jest wiatrówka craft'a) oraz kalesony. Wydaje się, że pot jest problemem w chłodne dni, kiedy łatwo o przechłodzenie części krzyżowej mokrej od potu pleców. Mogę powiedzieć, że bielizna utrzymuje komfort termiczny i szybko schnie (co nie znaczy, że "nie łapie" wilgoci - w czasie intensywnego treningu ramiona, pachy, pierś i część krzyżowa pleców są wilgotne, mokre). Jeśli się jeździ w temperaturze poniżej 15 st. C to trzeba skutecznie walczyć z potem, ale koszulka rowerowa z krótkim rękawem na lato idealnie odprowadzająca pot? - utopijna wizja i pytanie po co? Skoro większość letnich koszulek rowerowych na rynku sprawdza się bardzo dobrze i zaraz schnie na wietrze czy na słońcu. Warto uwzględnić jeszcze czy zainteresowany jeździ z plecakiem, bo nawet dobry system nośny jak np Airstripes System w Deuterze zmniejsza zapocenie pleców, ale go nie eliminuje. na koniec mała dygresja: czy przed błotem i kurzem też trzeba się osłaniać. Przecież pot latem to nasz sprzymierzeniec. jeśli kolega jeździ tylko rekreacyjnie po lesie lub niewielkich wzniesieniach to zwykła koszulka rowerowa wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twmax Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Pot jest nieodzownym elementem jazdy na rowerze i nawet najbardziej zaawansowane technologicznie materiały nie uchronią od zawilgocenia odzieży. Osobiście używam bielzny Craft Pro Zero Extreme zarówno koszulka z długim rękawem (wierzchnią warstwą jest wiatrówka craft'a) oraz kalesony. Wydaje się, że pot jest problemem w chłodne dni, kiedy łatwo o przechłodzenie części krzyżowej mokrej od potu pleców. Mogę powiedzieć, że bielizna utrzymuje komfort termiczny i szybko schnie (co nie znaczy, że "nie łapie" wilgoci - w czasie intensywnego treningu ramiona, pachy, pierś i część krzyżowa pleców są wilgotne, mokre). Jeśli się jeździ w temperaturze poniżej 15 st. C to trzeba skutecznie walczyć z potem, ale koszulka rowerowa z krótkim rękawem na lato idealnie odprowadzająca pot? - utopijna wizja i pytanie po co? Skoro większość letnich koszulek rowerowych na rynku sprawdza się bardzo dobrze i zaraz schnie na wietrze czy na słońcu. Warto uwzględnić jeszcze czy zainteresowany jeździ z plecakiem, bo nawet dobry system nośny jak np Airstripes System w Deuterze zmniejsza zapocenie pleców, ale go nie eliminuje. na koniec mała dygresja: czy przed błotem i kurzem też trzeba się osłaniać. Przecież pot latem to nasz sprzymierzeniec. jeśli kolega jeździ tylko rekreacyjnie po lesie lub niewielkich wzniesieniach to zwykła koszulka rowerowa wystarczy Dzięki za tak wyczerpującą informację. Widzę że nie ma takiego materiału który by stopniował odprowadzenie wody (potu) w sensie jakieś skali tak jak są kurtki przeciwdeszczowe. Po każdej ostrzejszej jeździe jestem mokry jak świnka. Faktem jest że koszulki z częściowym "windstopem" znaczy się tylko z przodu są jakimś rozwiązaniem. Ostatnio udało mi się nabyć bluzę z długim rękawem bardzo cienką na 10-20st C rewelacyjna jeśli chodzi o odprowadzanie wilgoci. Jechałem w deszczu jakiś czas i rękawy były całkowicie mokre klata była wilgotna po półgodzinie jazdy bez deszczu bluza była całkowicie sucha. Oczywiście nie chodzi mi o bluzy nieprzemakalne. Odprowadzanie wilgoci która dostała się z zewnątrz na zewnątrz powinna być zupełnie inna niż ta co jest wewnątrz. Pewnie zbyt szybkie odprowadzanie wilgoci od wewnątrz na zewnątrz wiązałoby się z szybszym wychłodzeniem organizmu a tego byśmy nie chcieli Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady i odpowiedzi MAX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.