Skocz do zawartości

[koło] Co ile powinno byc centrowane?

13kisiel13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak to co ile? Jak bedzie krzywe ;). Jak kolo jest dobrze zaplecione to praktycznie tylko po duzych dzwonach. A dopuszczalne bicie zalezy od czlowieka, widzialem ludzi jadacych na takich osemkach ze glowa mala :).

Napisano

Wydaje mi sie, ze nie ma konkretnej ilosci km po ktorej kolo powinno byc wycentrowane :/ Niektorzy centruja kolo po 500km, inni jezdza latami i nic sie nie dzieje.

Sprawa indywidualna, jak widzisz ze kolo zaczyna chodzic na boki to warto ponaciagac szprychy lub udac sie z tym najlepiej do sprawdzonego serwisu ;)

Moge sie mylic, ale chyba nie powinno byc zadnego bicia, a jesli juz to rzedu 2 lub mniej mm

Napisano

Moje koła które kupiłem ok 2-3 miesiące temu, pare dni temu trzeba było zrobić korektę naciągu szprych. Strzelało mi coś i pukało i myślałem że to coś z tylnym zawieszeniem a okazało, że to szprychy pracują. Koła by kupione całe, nie składane przeze mnie. Przebieg jaki zrobiłem na nich to max 500km.

Napisano
Dopuszczalne bicie jest takie żeby nie obcierało o poprawnie ustawione v'ki.

Dlatego najlepiej mieć hamulce tarczowe :D

...raz tylko centrowałem, 500 km po złożeniu kół, a właściwie sprawdzałem tylko stan, nic nie trzeba było robić.

Napisano

Jeżeli jeździsz po mieście (drogi, chodniki) no to za często nie trzeb centrować, chyba że jeździsz po lasach, skaczesz no to w tedy przydało by się od czasu do czasu wycentrować :)

Napisano

Moje od nowości przejechały 700km i Pan w miejscu ich zakupu odmówił dociągania szprych gdyż nie było takiej potrzeby. :angry: :icon_mrgreen:

Zależy od wagi rajdera, stylu jazdy i takich tam różnych czynników. ;)

Napisano

Waze cos kolo 90 kg i raczej uzytkuje rower z glowa. Nie skacze na nim ale jak jade z gorki i natrafiam na dolki (ok 2-3 cm) lub nierowny teren nie mam zwyczaju nacisac na klamke.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...