Skocz do zawartości

[koło] bicie tylnego koła

zaba84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupilem sobie nowy rower na allegro. Wczoraj wkoncu przyszedl no i odrazu sie przejechalem, po ok 30 min jazdy uzsyszalem dziwny dzwiek z tylnego kola jak sie jechalo na luzie, zatrzymalem sie zakrecilem kolem i kolo ma lekkie bicie i wydoby wa z niego dziwny dzwiek. Co moglo sie stac i gdzie szukac przyzczyny. Moze moja waga ma na to jakis wplyw?? :)

Napisano

Kola firmy WELL tzn tak pisze na obreczy. Ja go nie skrecalem tylne kolo bylo juz zalozone. Ja waze 115kg. ogolnie to jest taki rower co w linku wszytsko to samo nawet malowanie tylko ze meski i 21"rama. http://www.allegro.pl/item647527807_super_...a_promocja.html

wczoraj jak podkrecilem sobie hamulce to jak zakrece kolem to klocek w jednym miejscu trze o obrecz, jak ruszam kolem na boki to nie wyczuwam luzu ale nieraz jak jade to cos jakby pyknie w tylnym kole..:D

• Mod Team
Napisano

Koło masz wyraznie scentrowane. Jezeli nie jest strasznie pokrzywione to kilkoma ruchami nypli da sie wszystko naprawić. Jezeli sam nie chcesz jednak sie tym zajmowac oddaj komus kto sie zna. co do owego klikania czy pykania to moze wolnogieg/bebenek albo coś w pieście w łozyskach siedzi. Ogolnie wypadało by to rozebrać i przeczyścic.

Napisano

yhy... Tzn chyba bardzo ni jest scetrowane, jak mam przerwe miedzy klockiem a obrecza jakies 2mm to w jednym miejscu lekko przetrze...

Zastanawiam sie czy sam dabym rade to zrobic, wogole trzeba sciagac opone itp do wycetrowania?

Napisano

Ale pier######e kocopoły!!! :)

Niestety ale cala prawda o Twoim rowerze brzmi tak:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=27903

Cytuje: "(...)oraz super okazje z NETu"

Twoj rower to typowy makrokesz czyli rower z marketu... Nic nie da sie w nim NIC wyregulowac, niestety ale licz sie z tym ze wlasnie wrzuciles 600zl do kominka, ukradli ci je albo po prostu przepadly... To twoj najgorszy zakup zycia i musisz z tym zyc... Madry Polak po szkodzie :/

Porzadnej klasy rama MTB nawet najsztywniejsza nie bylaby sztywna przy Twojej wadze a co dopiero rama za 50zl!!!!

Nic dziwnego ze wszystko trze, skrzypi, gnie sie etc. Po prostu nie wytrzymuje twojej wagi!!! Te kola to toczace sie ELIPSY!!!!

Jedyna rada: WY###B TO CHOLERSTWO I KUP PORZADNY ROWER!!!! ROWER PODKRESLAM, A NIE PRODUKT ROWERO PODOBNY!!!!!

I abyś pozostał w pokoju i był roztropny użytkując ten produkt roweropodobny aby uderzając się w łokieć nie natrafić na to miejsce które czyni prąd xD

Pozdrawiam,

Artro

:)

Napisano

Rowerak jest oki, Regolacja wszytska dziala :D .... no wada jest bicie tylnego kola ale mozliwe ze to transporcie, rower przyszedl pocztexem, pomijam to ze podprowadzili nakretke od przeniego kola.... Na dniach podjade gdzies do servisu zeby wycentrowali to kolo i zobaczymy jakie bede efekty po przejechaniu kilku km.... :D

• Mod Team
Napisano

Jak koło sie centruje podczas transportu pocztą to stach myslec co bedzie podczas jazdy T_T. A tak na powaznie mało prawdopodobne zeby sie w drodze zwihrowało. Niewiem jaki masz ten sprzet ale jezeli to jest fakt makrokesz to jego zalety wyjdą w praniu,chyba ze masz wysoki poziom tolerancji :)

Napisano

Panowie dzis znow pojawil sie problem z tym tylnym kolem.... Mianowicie kolo jest jakby przekrzywione tznmiejsza szczelina jest midzy kolem a dolna widelka z lewej strony... jakby bylo przekrzywione. myslalem ze moze na srobach sie przestawilo ale nie ma opcji zeby tam sie przestawilo, obkrecilem je i jeszcze raz przykrecilem to teraz nie dosc ze jest nadal tak przekrzywione tzn opona jest bliziutko dolnej leej widelki to jeszcze zaczelo masakrycznie trzec o lewy klocek hamulcowwy... :) ;(

• Mod Team
Napisano

Niech zgadne masz niedość ze oś zakrecana na nakretne (czyli nie drązoną na szybkozamykacz) do tego koło wkłada sie w idełki pod kątem w tył a nie pionowo ??

Jezeli tak to standardowy problem. POlegakący na nidość dobrym przykreceniu jednej ze ston osi. Prostym jest ze zezyczaj jest to lewa strona widełek bo z prawej jest naped ktory ciągnie koło i sie przesowa. Odkrec koło najlepiej wyciąg całe mozesz przy okazji zprawdzić stan oski itd... włoz rowno i zakrec jak nalezy i bedzie git.

Napisano

kolo jest przekrzywione tak jak na foto... oczywisnie rower dogory nogami stoi..:P dotego kolo jest tak przekrzywione ze trze o lewy klocek hamulca a jak zacisne hamulce to prawy klocek az wchodzi jakby pod wewneczna krawedz obreczy, jeszcze niedawno bylo ok.. :D

d9d0b70312ded4f5med.jpg

a widelki tylnego kola sa takie...

26010ce02416dcd8med.jpg

Napisano

zalozylem 2 temat z piasta ale najwyzej bede ciagnal dalej tutaj.... no i nie wie3m jak tamten temat usunac...

ale do rzaczy...

Odebralem kolo z serwisu, mieli je wycentrowac, powiedzialem im ze jak cos bedzie nie halo z czyms w tym kole to zeby to zrobili chyba ze bedzie to nieoplacalne, wzieli nr tel odemnie, jak odbieralem to powiedzieli ze bylo tylko ciut scentrowane i wycentrowali je osiowo. Kolo w domu zalozylem na rower i niby obrecz jest ok ale nadal cos puka ... zakrecilem kolem i zauwazylem bicie miedzy kaseta a oska. zaczelem to rozkrecac bo moze oska krzywa, z trudem wykrecilem oske, posypaly sie kulki itp, ale jakby jest luz na kasiecie i nie moge za nic jej odkrecic...

Moje pytanie jak to zrobic i na co zwrucic uwage zeby bylo ok. I jak odkrecic ta kasete ????

oki.. kasete odkrecielm.. poskaladalem wszytsko oprucz kasety i zalozylem chwilowo kolo i jest git.. teraz musze zalozyc kasete ale nie podoba mi sie ona bo jak nia sakrece to slychac ten tryt tryt i nagle cos zgrzytnie... no i ma troche luz ale nie wiem jak ja rozebrac..:/

Napisano

Ok, panowie teraz juz wszytsko wiem.... Czyli tak.. poskladalem wszystko i kolo juz chyba nie ma bicia ale jak uniose tyl roweru i zapedaluje to jak sie kolo kreci to slychac dziwne dzwieki z niego podejzewam ze to kaseta tzn wolnobieg ;) no i jakby rower ma ruchy gora dol, niewiem jak to wytlumaczyc no ale oki...

Wpadlem na wizje ze kupie tylna piaste i kasete i zawwioze do jakiegos serwizu zeby mi zalozyli ta piaste na obrecz. Myslicie czy to dobra wizja????

I tylko niewiem co zakupic co za piaste. oczywiscie tania i dobra:) i niewiem czy na ten wolnobieg czy na zwykla kasete czy cos takiego co by bylo leprze?? No i co poza kaseta i piasta musialbym jeszcze zakupic??

• Mod Team
Napisano

To ze rower lata gora doł to tzw. bicie koła :) jest poprostu nie wywazone i sobie tak bedzie biło. Jak ci przeszkadza wyczaj miejsce gdzie najbardziej koło ciągnie i po przeciwnej stronie coś zakrec np. odblask. Po jakimś tygodniu moze ci sie uda wywazyc :P

CO do twojej wizji lokalnej jeszcze nie zapomnij o szprychach a najlepiej chyba bedzie jak kupisz całe ładne poskładane koło <_<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...